[]

29 Aralık Olayı

Merhabalar, konuyu gündemi takip eden insanlar olarak biliyorsunuz farz ederek ikiye bölünmüş insanlara kafamdaki soruları sormak istiyorum. Amacım trollük taşımamaktadır. Sadece 2 gündür düşündüğüm soruların cevabını bilen kişilerden almak istiyorum. Cevaplarımı aldıktan sonra dilerseniz duyuruyu silebilirim.

Sorularım:
1) Olayı sosyal medyada "katliam" diyerek TSK'yı suçlu gösteren ve provakatif tepki veren kişiler ne yapmaya çalışmaktadır?
2)Konuyla ilgili, şahsi görüşüm elbetteki kaçakçıda olsa insanların öldürülmemesi yönünde ancak TSK yönünden olaya bakarsak yapılan operasyonda kasıt olmadığı gibi yanlış bir yön de yoktur.Bazı kesimlerce bunu kasıtlı bir katliam olarak göstermek kimin işine yaramaktadır?
3) Türk Silahlı Kuvvetleri, terörist olmayan insanları sivil bir yerleşim yerinde mi vurmuştur? O insanlar oranın yasak bölge olduğunu ve girerlerse vurulacaklarını bilmiyorlar mıdır? Konuyla ilgili administraktor konuyu bilirkişi olarak özetlemiş www.eksisozluk.com
4) Hareketliliği gören ordu mensubu bir kişi bunu bildiriyor ve uçak kalkıyor. Bildiğiniz gibi PKK'nın da bu bölgeden geçişleri var. Uçak metrelerce yüksekten bu kişilerin üzerinde "terörist detected" ya da "kaçakçı detected" vs. gibi bir bilgi yazısı mı yazıyor da, vurulanların kasıtlı olarak vurulduğu kanaati ve suçlaması içindesiniz?
5) Vurulan kişiler kaçakçılık dahi yapsalar ölümleri acıdır ancak o bölge yasak bölgedir ve TSK görevini yapmıştır. Bu yüzden onu suçlamak orduyu yıpratma hareketinden başka bir şeye yaramıyor. Sizin bunu katliam, orduyu suçlu gösterme söylemleriniz ise yas tuttuğunu söyleyen BDP ve propaganda malzemesi olarak ileride bunu kullacak olan "bakın kendi halkını bile öldürüyor bunlar" diyen PKK'nın işine yarayacaktır. Bunu düşünmüyor musunuz?
6)Bu işin adı bile bile ladesdir. Kimseyi suçlu ya da masum göstermenin bir anlamı yok. O bölgeye sen de girersen sen de ölürsün ve kimseyi suçlu gösteremezsin. Meksika sınırındaki bölgeye girenler hakkında kayıtsız şartsız vur emri varken ve vurulan kişi hakkında kimse hesap dahi soramazken Türkiye'de 1. derece askeri yasak bölgede aynı şey geçerli değil midir?

 
ek bir sorum daha var: Halı sahada maç yaparken silahsız, savunmasız polislerin ve onu izleyen polis eşinin katledilmesini ses çıkarmayanlar neden şimdi devletin katliamı, utanç, ayıp gibi kelimeler etmektedir? Onlar güvenlik gücü de olsa ölenler gibi bu devletin vatandaşı olan, masum insanlar değil miydi?


  • yetkili birine benzeyen abi  (30.12.11 13:17:13) 
Dur şimdi sözlükteki Kürt ve Ermeniler burayı cevapla doldurur, tü kaka faşist devlet katil devlet,


  • sic_co  (30.12.11 13:18:56) 
ben gerçekten tarafsızca sorumu yanıtlayabilecek birini arıyorum: türk, kürt,ermeni vs. olması umrumda değil. Nedir bu çifte standart ve özgür düşünce ve duyarlı davranış adı altında yapılan çirkin davranışların sebebi?


  • yetkili birine benzeyen abi  (30.12.11 13:24:23) 
biri de demiyor ki aga bizim askerler orada elini kolunu sallayarak gezemiyor da bu 35 kişi nasıl neye güvenerek geziyor ? şimdi olayın iç yüzünü bilmiyorum, pkk'lıdır değildir, veya sadece pkk'ya destek amaçlı ticaret yapıyordur (ki bu ihtimalde bile örgüt mensubu olduğunu kabul etmek lazım) bilemeyiz ama o bölgenin askeri güvenlik bölgesi olduğu belli, teröristlerin düzenli olarak kullandıkları yollar olduğu belli, ee kardeşim, bu itler 4 tane genç kızımızı arabada delik deşik ediyor da pardon diyor, ulan bu benim askerim denen eleman da aldığı istihbarat üzerine inceleme yapıp harekete geçiyor. ayrıca merak etmeyin, ordu şu an dışarıya karşı inanılmaz temkinli, selam verdiği adama dikkat ediyor, öyle paldır küldür yapılmış bir operasyon olduğunu da sanmıyorum.

haa bir de şunu sormak lazım, vay mk arkadaş, 35 kişi kaçakçılık yapıyor haa ? ulan askeri güvenlik bölgesinde düğüne gider gibi kaçakçılık mı yapılırmış ? anlat hele bakalım... ya da boşver anlatma.
  • avkatbey  (30.12.11 13:36:57) 
henüz bir kaç önce lojmanın önünde başından vurulan uzman çavuş.

halı saha maçında oynayan polis ve seyircilerin öldürülmesi.

henüz iki ay önce çukurcada askerlik hizmetini yapan 26 genç çocuğun öldürülmesi.

Çatışmada ve ormanlık alanda teröristlerce atılan el bombalarının etkisiyle çıkan yangından dolayı 13 askeri personelimiz şehit olmuştur. Ayrıca, ikisi ağır olmak üzere 7 askeri personelimiz yaralanmıştır.

en azından genç vücutları yakarak öldürenlere şu an ahkan kesenler ne dedi ?

TSK görevini yapmıştır.Suriye bu hafta kaç kişiyi öldürdü sınırdan geçiş yaparken bunlar da pkklı idi, üstlerinde tüfek ve mühimmat bulunmuş.
ikinci bir çukurca yaşanmıyacağının garantisi var mı bu 50 kişi sınırı geçip belirli bir yerde tüfek ve roket atarları teslim alıp bir karakola da saldırabilirdi müthiş bir dezenformasyon var bu kişilerin belki 8-10 tanesi terorist degil geri kalan ?

ayrıca petrolü pkk icin taşımadıklarını gelir kaynağı olmadığını bilen var mı ?
2008 de elazığ olabilir bir arabanın icindeki lcd tankını patlattılar askeri servis gecerken bu petrolun polise molotof olarak atılmayacagi ne malum ?

belki de uyusturucu tasıyorlardı fakat her ne olursa olsun pkk kaçakcılardan vergi kesiyor bu da terore destek...

uzuldum gercekten cok uzuldum keske hicbiri olmasa ama gecenin bir yarısı dagda gezen kisi su testisi su yolunda kırılır dedirtiyor, olanların butun sorumlulugu pkk ya aittir baska bir sey degil.
  • Çuvaldızı  (30.12.11 13:37:58) 
gecenlerde muthis bir elestiri vardı bir astegmen ailesine mektup yazmış

onumuzden 10-20 kisi geciyor bir sey yapmiyoruz emir vermiyorlar diye,

bu olay çukurca da 26 er şehit edildikten hemen sonra ortaya cikartilmiş yine belirli bir kesim medya TSK yı suçlamıştı.

adamlar bugun terorist istihbarati gelen bir grubu vuruyor yine medya TSK yı sucluyor ?
  • Çuvaldızı  (30.12.11 13:40:26) 
hepsini üşenmedim okudum. sorularının hepsi önyargılı.

illa merak ediyorsan an itibariyle sözlükte 1025 entry var. üşenme oku ordan. bir de burada tartışmanın anlamı yok.

not:harbiden tarafsızım.
  • merhum  (30.12.11 13:47:43 ~ 13:48:19) 
konun ne uzerine dondugu, nelere sevk ettigi hakkinda tam yorum yapamam ama buna katliam diyen insanlarin fitne ve fesatliktan yaptiklarina eminim..


  • kreider  (30.12.11 13:58:24) 
2. 3. ve 4. soruyla ilgili bölgeyi iyi bilen bir arkadaşım şöyle birşeyler söyledi:
-----------
o bölgelerde pkklıların giriş çıkış yaptığı yerlerle kaçakçıların geçiş yaptığı yerleri bilmeyen yoktur. pkklılar rahat giriş çıkış yapılabilen ve karakollara yakın olan yerlerden ziyade daha engebeli yerleri tercih ederler. hem bölgenin sakinleri hem de tsk bunları bilir. sınır bölgelerinde kaçakçılık yapanlar istisnasız her iki taraftaki karakollarla anlaşmalıdırlar. sonuç olarak operasyona karar verilirken bu gibi bilgiler göz önüne alınmış olsa, köydeki karakola sorulsa köylüler hala hayatta olurdu.
-----------
eğer bu bilgi doğruysa operasyon kararını veren yetkililer ya bölge hakkında yeterli bilgi sahibi değil ya da tespit edilen grubun köylülerden oluşmuş olabileceği ihtimalini umursamamışlar. burada bir ihmal ya da hata aranabilir. bir de şu var; "O insanlar oranın yasak bölge olduğunu ve girerlerse vurulacaklarını bilmiyorlar mıdır?" diye sormuşsunuz. ben de şöyle sordum o soruyu "bilseler giderler miydi?".

tüm sorulara dair kişisel fikrimse özellikle bu tarz infial yaratanlar başta olmak üzere türkiye'de hemen hiç bir şeyin tesadüfen yaşandığını düşünmüyorum. komplo teorisi yaratmaya özel merakım olduğundan değil ama koca bir ülkenin, koca bir coğrafyanın kaderinin ve bu kadere bağlı büyük politik/ekonomik çıkarların şansa/tesadüfe bırakılacağını düşünmüyorum.

böyle bir olay yaşanınca da doğal olarak değişik politik kesimler kendi konumlarına göre tepki veriyor. kimi yalanlıyor, kimi susuyor, kimi ayağa kalkıyor. bunda şaşılacak birşey yok. politikanın doğası/raconu bu. yani bdp'liler halı sahadaki polislere saldırı düzenlendiğinde şimdiki gibi tepki verseler bile bu kadar düşmanca yaklaşımların olduğu bir ortamda göz boyamanın dışında (o bile olmaz ya) değişen çok birşey olmayacak. çünkü iki tarafta da karşılıklı büyük acılar ve nefret var.

sürekli bir yerlerden pompalanan nefret söylemiyle bu acı ve nefret katlanarak artıyor ve esas noktayı gözden kaçıyoruz: türk de olsa kürt de olsa ortak bir nokta var; ölenlerin hepsi işçi, köylü vb. yoksul ailelerin çocukları. ve bu çatışma hiçbir şekilde onların çıkarına değil.
  • stopnsilence  (30.12.11 14:08:34 ~ 14:10:28) 
@stopnsilence Görüşlerine katılıyorum. Olay yoksul halkı etkiliyor ama bir orduya sorumluluk verip görevini yaptıktan sonra da (askeri yasak bölgeyi savunma) suçlamak nedir? Bilseler giderler miydi, demişsin. Sorunun yanıtı yazdıklarında gizli: sanırım bazen yoksulluk insana ölüme bile bile gitmeyi bile göze aldırabiliyor.


  • yetkili birine benzeyen abi  (30.12.11 14:50:30 ~ 14:51:06) 
olayın katliam boyutunda olduğunu düşünenlerdenim. ama 'düşünüyorum' sadece. kimseye düşündüğüm şeyin doğru olduğunu dikte etmiyorum. doğru düşünürüm yanlış düşünürüm. bu beni ilgilendirir. ne fitne fesatlıkla ne de provakatiflikle ilgim alakam var. anlamadım illa bir taraftan mı olmam gerekiyor? haberlerde kan davasıyla ilgili haber gördüğünde hala böyle yaşayan insanların varlığına şaşırıp da "onlar şu kadar öldürdü, o zaman bizim şu kadar öldürmemiz gerekiyor" mu demeliyim? saydığınız olaylarda da (şehitler, polisler, öldürülen kızlar) dudaklarım titreyerek okudum haberleri, 26 şehit haberinde de ağladım kendi çapımda ya da kuzenim bingölde dağda jandarma karakolunda askerlik yaparken de haberlere bakmaya korkuyordum. benim gözümde türkün öldüğüne üzülen kürtle kürdün öldüğüne üzülen türk arasında bir fark yok. her kürdün pkk üyesi olmadığını düşünüyorum çünkü. eğer bu suçsa fesatlıksa, he öyleyim tamam. asker ölünce iyi, terörist ölünce kötü diye düşünenlerden değilim. öldürenlerin hepsi 'yukarıdan' emir geldiği için öldürüyor. olan ölene oluyor. hele sivillerin öldüğü böyle bir olayın sorumlusunun kim olduğu pek umrumda da değil, tsk veya başkası.. giden gitmiş ne farkedicek. o adamların yakınlarını hırslandırmaktan başka ne işe yarayacak bu? doğuyu geçtim, bu adamların yakın zamanda büyük şehir merkezinin en yoğun olduğu saatte onlarca kişinin hayatına malolacak eylem yapmayacağı ne malum? ki doğuda o kadar şey yapan adam bu olayın üzerine kesinlikle yapacaktır. pkknın savunulacak hiçbir tarafı yok. buraya düşündüğüm şeyler olan küfürleri de yazabilirim pkkyla ilgili ama ispiyonlanır ve moderasyon tarafından silinir, o yüzden yazmıyorum. aynı korkuyu ben de kuzenlerim için yaşasam da çok şükür her kürdü genelleyip bir pkklı olarak yargılayamayacağımı da biliyorum. van depreminde de keza aynı şekilde düşünüp kendimce yardımımı yapmıştım. "ama onlar pkk sempatizanı, silah taşısalar bizim karakolları basacak bizimkileri öldüreceklerdi" derseniz, belki haklı olabilirsiniz, evet, ama olmaya da bilirdi. bir insan bir bölgeye girdi diye öldürülmesi gerekmiyor. kaçakçı da olsa. velev ki sigara mazot kaçakçısı hepsi; bu kimsenin ölmesi için bir sebep değil. Eğer devlet tüm basiretsizliğiyle bunu engelleyemiyorsa bunu bu işi yapan insanları öldürerek mi engellemesi lazım? içimde çok büyük fitne ve fesatlıkla bu olayın silahla değil kağıt üzerinde bitirilmesi umuduyla yaşıyorum. 3 ay üstünkörü eğitim verdiğin gencecik çocukları dağda 10 senedir ustalaşmış adamlara hedef yapmak hangi mantığa sığıyor? bile bile lades değil de nedir? bunun öcünü koca türkiye cumhuriyeti böyle mi alıyor? hiçbir eylemde bulunmayan 35 kişiyi öldürerek mi? hadi şimdi onlardan gitti, sıra onlarda, sonra yine bize geçecek sıra. oyun mu bu?
soruları yanıtlamanız için sormadım, zahmet edip de mesaj kutumu da meşgul etmeyin, kimseyle tartışmak için yazmadım. şu cevabın altına “peki o zaman…” ile başlayan bana yönelik bir şey uğraşıp da yazmayın. boşa gidecek çünkü. adettendir, etnik kökenimin kürtlükle ilgisi alakası yok onu da söyliyeyim. yazıyı o kadar suçlayıcı gördüm ki üzerime alınıp cevap vermek istedim. zira bu olayın olmaması gereken bir şey olduğunu her düşünenin pkk sempatizanı olmadığını bilmenizi istedim. olaylara objektif baktığımda bu olayı katliam olarak değerlendirmemem için bir neden göremiyorum. istanbulda sivil insanlar öldürülünce katliam oluyor da burada niye olmuyor. bunu başkalarına inandırmaya çalışmadıkça da düşündüğümün kötü bir şey olduğunu düşünmüyorum. şu ülkedeki “en doğru benim doğrum, senin söylediğin yanlış, için kötü” modunda olup kendi dogmasını karşısındakine kabul ettirmeye çalışan insanlardan bıktım. kendi fikrin olur, amenna, ama karşındaki bunu düşünmüyor diye ortalığı galeyana getirmekle suçlayıp hakaret etmeler? bunları da ortaya yazdım öyle laf meclisten dışarı olabilir, olmaya da bilir.. bu cevap da ne boka yarayacaksa.. boş vaktim vardı yazdım. olay bundan ibaret. şöyle bir baktım da, iyi kasmışım. bunu kırpıp budayıp entry olarak gireyim ben. hımss.. bu duyuruda kürt sorununu çözdüğümüze gore diğerlerine geçebiliriz sanırım.
iyi günler.
  • orange coffee  (30.12.11 14:55:13 ~ 16:26:27) 
@orange coffee uzun ya da kısa yazmanız önemli değil, fikirleriniz için teşekkürler. Buna bir isim koyulacaksa "katliam" diyelim. Ancak orada 1.derece askeri yasak bölgeyi koruyan TSK'yı suçlu ilan etmeyi anlayamıyorum ben ve bu konuda kimseden de cevap yok. Sorularım küçümseme, aşağılama barındırmıyor. Karşı ideolojide olanların cevaplarını öğrenmek için bu şekilde yazılmıştır. Tartışacak ya da büyütecek değilim. Masum insanların ölümüyle ilgili devlet ve TSK'da açıklama yapmıştır. Ancak burada TSK'nın bir suçunun olmadığı ve verilen görevi yaptığı aşikardır. Bunu sorumda da belirttim. Ancak TSK'yı ve devleti suçlayanlar kime hizmet ettiğinin ve kimin ekmeğine yağ sürdüğünün farkında mı? Ölenlerin tek suçu kaçakçı olmak bu da öldürülmeyi gerektirmiyor ama medya ve sosyal medyadaki faşist devlet algısı yine bize zarar veriyor. Bir fotoğraf ile özetleyeyim: bit.ly


  • yetkili birine benzeyen abi  (30.12.11 15:27:45 ~ 15:31:52) 
o kadar yazdığımdan tskyı suçladığım, pkk yalakalığı yaptığım, yine provokasyon yaptığım çıkartıldı. daha ne diyeyim. ne desem "höt pöt" diyecek illa ki biri. haklısınız evet. hakettiler iyi oldu. uykucu abi özellikle senden çok özür dilerim. özellikle ünlem falan kullanınca, bir an çekinip ne kadar yanlış düşündüğümü farkettim. beni doğru yola getirdiğin için teşekkür ederim.

@yetkili birine benzeyen abi; fotoğrafın hiçbir savunması olamaz. ama pkk sempatizanı olan herkesi temizleyelim bir anda o zaman? biraz da buna çıkıyor kapı. anlamıyorum saçma sapan kürt açılımları vs yapılacağına, ölümler devam ettirileceğine başka yollardan kapansa bu mevzu? kağıt üzerinde vs. onlardan ölenlerin bize geri şehit olarak döndüğü aşikar değil mi? ben bunu anlamsız bulduğum için kışkırtıcı-pkk yandaşı oluyorum. olayları kendi çapımda yorumlamaktan başka bu olaylarla da hiçbir zaman ilgim, söylemim ya da eylemim olmadı. ne kimseye söylerim "bu budur" diye ne de "hayır sen yanlış düşünüyosun" derim. ilginç tabi.
  • orange coffee  (30.12.11 15:35:54 ~ 15:55:19) 
@orange coffee, senin gibi farklı açıdan bakanların hedef haline getirilmelerine üzülüyorum ancak kağıt üstünde çözülme vs. ile ne kastettiğini anlayamadım. Açıklarsan beni aydınlatmış olursun. Yine aynı şekilde hedef olmanı istemediğimden özel olarak açıklamanı tavsiye ederim.


  • yetkili birine benzeyen abi  (30.12.11 16:07:18) 
arkadaşım cevap yazmıyım diyorum kendi kendime ama belki bir kaç kişi okur da bi şey öğrenir belki... basitçe mevzu şu:

bir hukuk devletinde birine (hırsız, terörist, katil, kaçakçı...) ateş açılmadan önce ne yapılır? dur ihtarı çekilir ve teslim olması istenir değil mi? bu da yasalarda yazar değil mi? direk bomba yağdırılmaz yani. bunu yapan da suç işlemiş olur. işte burada esas problem.

edit:yazmayı unutmuşum. sorulara cevap yazmıycam. boşuna yazmayın...
  • merhum  (30.12.11 16:11:55 ~ 16:18:55) 
@cuvaldızı, maalesef olayı kan ve kin üzerine yönlendiren bir tartışmaya girer ki bu yaptığınızın konumuzla ilgisi yok. Lütfen.
@merhum yazmanız yazmamanızdan daha hayırlı oldu zira öğrenmek istediğim tam da o bilgiydi. 1. derece askeri yasak bölgede ordunun doğrudan vurma yetkisi yok mudur? bkz: meksika sınırı örneği

  • yetkili birine benzeyen abi  (30.12.11 16:35:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.