[]

elektrikten anlayan

selam teslalar.

yahu liseden beri şu elektriği bir türlü mantığıma oturtabilmiş değilim bu nedenle matemetikten yüksek not alırken fizikten hep kaldım.

uçak lisansı sınavlarına giriyorum elektrik modülü var oturdum en baştan çalışmaya.

şimdi elektrik denilen şey elektronların atomlardan atlayarak gitmesi değil mi? ve - den + yöne gidiyor. akım da bunların saniyede geçen elektron sayısı (coulomb yani) e ulan bu elektronlar - den + ye giden birşeyse akım nasıl + den -ye gidiyor?
+ dan - giden elektron yok ki bu neyin boku? bana lütfen anneye anlatır gibi anlatın zira kafam basmıyo gözümde canlandıramadığım şeylere /:

 
elektrik biraz soyut bi kavram aslında. akım yönü denilen şey tamamen kabul meselesi. elektronlar - den + ya doğru akar fakat akım yönü dünyada genel olarak "elektron akış yönünün tersi" olarak kabul edilir.


  • master of orion  (27.12.11 18:41:53) 
Akımın + dan - ye gitmesi fizikten ileri gelen bir konvansiyon. Derdiniz varsa benjamin franklin'e anlatabilirsiniz.

Sebebi ise çoğu fizik kuralının sadeleşmesi. "Hareket eden şeyler + yüklüyse şöyle bir formül, - yüklüyse şöyle bir formül olsun" demek yerine "akım + yükün hareketidir, formülü de şudur" demişler. Elektronların aktığı klasik elektrik akımı da bundan dolayı elektronların aktığı yönün tersine doğrudur.
  • metalik  (27.12.11 18:48:30) 
gene anlamadım. ben mantığını soruyorum yani elektrik akımını hortumdan geçen suya örnek göserelim hortum çapı volta karşılık gelirse içiden geçen su da elektron akımı ise. bana burda akıma karşılık suyun gittiği yönün tersine giden birşey söyleyin? boru içindeki hava mı mesela? ezberim berbat ötesi ( tamam akımı ezberleyebilirm elbet) bu nedenle konularda daha da karmaşıklaştığında ezberlenecek çok şey çıkıyor haliyle bir sik anlamıyorum :/


  • seljax  (27.12.11 18:58:29) 
:) dostum elektrik ezber yapılacak en son bilim türüdür diyebilirim. bu ve bundan sonraki hiç bir konuda ezbere kaçmamaya çalış, patlarsın sonra. elektrik akımını somut bir akış olarak alman gerekmez bu aşamada. dediğim gibi bunu bir kabul olarak alıp devam edebilirsin yoluna. sonraki tüm devre teorileri bu kabul üzerinden uygulanır zaten.


  • master of orion  (27.12.11 19:06:34) 
işte benimde kastettiğim şey bu ezberlemek istemiyorum. mantığını oturtmak istiyorum ama akımın bir mantığı yok hehralde? + den - ye hayali birşeyleri geçiriyolar?


  • seljax  (27.12.11 19:20:41) 
akım yönünü "kaynağın (+) ucundan (-) ucuna doğu" olarak kabul etmek yeterlidir. mantığı var aslında ama gerilim düşümlerinden falan bahsetmek gerekiyo daha da karıştırır meseleyi o. takıldığınız herhangi bir yer olursa mesaj atabilirsiniz, bilgim dahilinde yardım etmeye çalışırım.


  • master of orion  (27.12.11 19:37:37 ~ 19:39:43) 
kabul edilen artıdan eksiye doğru olsa bile pratikte elektronlar her zaman eksi yüklü olduğu için mantıken tam tersi olması lazım.



van.physics.illinois.edu

www.rare-earth-magnets.com
  • orpheus  (28.12.11 00:35:26 ~ 00:58:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.