[]

calculus cevherlerine bir optimizasyon sorusu (fikir danışma baabında)

s1.directupload.net
şu sorunun cevabını (başı var, sonu yok cevabın link'te.) sağ alt köşeden kürenin merkezine bir açıortay çekip o açıyı ikiye (x + x) ayırıp sonra da sinüs'te yarım açıdan..

sin2x = 2.sinx.cosx
yani..
h/(h^2+r^2)^(1/2) = [1/(1+r^2)^(1/2)][r/(1+r^2)^(1/2)]
yapıp h'ı r cinsinden yazarak vesaire..

yaparak çözmek mümkün müdür? değilse neden değildir? teşekkürler.
(biliyorum link'teki yöntem çok daha kolay filan ama ben yine de soruyorum..)

 
tekman iyi döşemiş bu soruyu. yapamadım ben.


  • jedilance  (19.12.11 20:50:13) 
zamanında çok yaptım. bi faydasını görmedim bıraktım.


  • komutanlogar  (19.12.11 20:54:06) 
burada hacmi r ya da h cinsinden bulup dV/dh ya da dV/dr nin =0 oldugu (ahcmin minimumunda türev =0) h ya da r degerini bulmak oradan da hacmi hesaplamak gerekiyor.

sizin yoldan da yapmak mumkun (h'ı cekeceksiniz). islem biraz daha uzun ama aynı sonucu verecek.

edit: cevap Vmin=8 pi/3
  • franz kafka  (19.12.11 21:02:49 ~ 21:04:56) 
@franz kafka
bana pek mümkün gelmedi. sınavda bir saat, sonrasında da bir saat harcadım belki.. kök bulamıyorum bir türlü.. basit bir mantıkla yarım açı teoremi benzerlikten kanıtlanır, yakın sonuç verir dedim ama.. wolframalpha dahi tıkandı nerdeyse kök bulurken. :p benim yaptığım yoldan çözümsüz olma ihtimali de düşük geliyor ama şimdiye kadar bulamadığımı göz önünde bulundurursak öyle duruyor..

  • jack of hearts  (19.12.11 21:07:32) 
öncelikle yukarıya yazdığınız eşitlik eksik, 2yi unutmuşsunuz:

h/sqrt(h2+r2)=2*r/(1+r2) olucak. (r2 = r^2 demek istiyorum.)

her iki tarafın karesini alın.

h'ı çekin h=2*r2/(r2-1). hacim formulune koyun, turevini alıp sıfıra eşitleyin. r=sqrt(2) çıkacak, yerine koyun vmin=8*pi/3.
  • franz kafka  (19.12.11 21:29:54) 
kağıda yazarken doğru yaptım, burada dalmışım bir anlık, 2'yle çarptım normalde. r = 2^(1/2)'yi bulmaya kadar hata yaptığımı sanmıyorum. lakin bir bölü kök iki bulduydum nasıl olduysa bir kökü. dolayısıyla işlem kaydı ondan sonra. neyse.. istediğim cevaba ulaştım.. uzun olsa da çok afaki bir çözüm değilmiş bu da yani. en azından yanlış değil. teşekkür ederim, çok yardımınız dokundu.


  • jack of hearts  (19.12.11 21:34:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.