[]

All Terrain Vehicle (ATV)

şu dört tekerlekli motorlarla ilgili bilgi alayım dedim hep televizyon kanalı olanla karşıyor adam gibi bi şey bulamadım siz yardımcı olursunuz sanırım:)

şimdi ben atv almak istiyorum fiyatları nelerdir alırken nelere dikkat edilir hop dur birader alamazsın denilir mi? bu araclarla trafige cıkılır mı? polis amcalar ne der hangi sınıf ehliyet isterler eger cıkılıyosa. iki tekerlekli motordaki gibi kask falan zorunlu mu bunlarda da. uzun yol icin tasarlanmamış ama yine de cıkmak istesem goturur mu beni yolda iki üç kere benzin istasyonuna ugrucaz artık.


 
nedir, ne değildir fikir verecek durumda değilim ancak fiyat konusunda şuralara bakmak yardımcı olabilir:
www.lideroto.com.tr
www.ticaretmerkezi.com.tr
www.beldeyama.com.tr
bisikletcim.com
  • late viper  (21.07.08 01:15:22 ~ 01:15:39) 
sanıyorum trafıge cıkılıyor.gecen bı tanesınde plaka gordum.

bı ara trafıge cıkamaz yasak falan denıyodu ama sanırım gecmıs onlar..
  • isott  (21.07.08 01:31:36) 
Trafiğe çıkıp çıkamadığı konusu biraz muğlak. Bazıları tescil edilebilir diyor, bazıları edilemez diyor. Bazıları edilse de yasal değil, sonradan sorun yaşayabiliyorunuz diyor falan filan.
Çoğunda korna, sinyal, far vs. yok. Öyle bir modelle trafiğe çıkmaya kalkmayın.
Ayrıyeten trafiğe çıkabilse bile kullanabilmek için A2 ehliyetine ihtiyacınız var.
Uzun yola gitmenin pek akıl kârı olacağını sanmıyorum.

Kask konusuna gelince, kafanız yoksa takmanıza gerek yok.
  • 386 dx  (21.07.08 01:37:07) 
Ben yeni bir ATV aldım.
A2 almak zorundasın.
Kask takman da zorunlu.
Trafiğe elbette çıkılıyor. plaka alıyorsun. 1300 cc lik araba kadar da vergi ödeniyor! her yıl da muayene yaptırıyorsun ! devletim bizi çok seviyor. atv de %35 civarı ötv olduğunu söylemiş miydim?
Bendeki 8 lt depo ile yaklaşık 200 km yol yapıyor. (rodajda daha)
Uzun yolu çok tavsiye etmiyorum 50 km üstünde sapıtıyor alet. Daha pahalı bir marka/model alırsan olabilir ama o fiyata da palio falan almak daha mantıklıdır.
En ucuz ve sağlam diyebileceğim trafiğe de çıkabilen 0 model olarak kanuni atv 150 gv öneririm. geri vitesli modeldir. maliyeti 4000-4500 ytl ye kadar çıkıyor (kiliti kaskı vs derken bir sürü masraf :) )
  • ozdek  (21.07.08 10:44:54) 
@ozdek

bi sitede gordum sonrada a2 değilde dört tekerlekli oldukları icin b1 ehliyeti istiyolar diye. b1 in bildigimiz b sınıfı ehliyetten farkı var mıdır onuda çözemedim gerci ama...
  • rurouni  (21.07.08 11:13:02) 
atv, adı üzerinde, her türlü zemin için yapılmış araçlara denir. bu araçların ilk modelleri üç tekerlekli idi, ve kendilerine "three wheeler" denirdi. üreticiler boynunu ya da belini kıran gençlerin ailelerine tazminat ödemekten bıkınca bu üç tekerlekli modelleri de üretmekten vaz geçtiler.
dört tekerlekli modeller de ilk piyasaya çıktıklarından beri ciddi bir evrim geçirmekle kalmadılar, model çeşitliliği açısından da bir "ihtisaslaşma" sürecine girdiler.

bir zamanlar en büyüğü 400 cc olan motorlar aldı yürüdü. bu arada bu atvler, japon tekelinden de çıktılar, abd'de polaris çok başarılı modeller üretti (6X6 modeli tadından yenmez mesela). haa, modeller arttıkça fiyatlar da arttı.

arama-kurtarma, avcılık, doğa sporları lojistik desteği, dağın bayırın ebesini becermek, yarış yapmak, ordan burdan atlamak konusunda iki ya da dört tekerlekten müteharrik kırk türlü model türedi. bunların tek disk ya da dört tekerlek frenlileri, zincirli ya da şaftlı modelleri de mevcut. ağırlıkları nedeni ile geri vites de şart.

ancaaak, intihara niyetlenmediğiniz sürece, her türlü zemin kavramına "asfalt" sözcüğünün dahil edilmemesi gerekiyor. doğru donanımlı iyi bir atv ile kurumuş bir nehir yatağında 120 km sürat ile gidebilirsiniz (doğru donanım derken, ilk iş olarak üreticilerin iş olsun diye taktıkları o dandik lastik ve jantlardan acele kurtulup adam gibi lastik ve jant takmak ile işe başlamayı kastediyorum). ama bu aletler afalt zemin üzerinde hem yol tutmaz, hem şıpınişi devrilir, hem fren davranışları önceden kestirilemez (unpredictable demek istiyorum burada) hale gelir. arazi için tasarlanmış o kadar yumuşak ve uzun salinımlı süspansiyon sistemi de adamı huysuz beygir gibi üzerinden atar.

bir de, atvlerin plaka mlaka takılıp şehir trafiğinde kullanılması, bu aletlerin esasen satıldığı ülkerlerde yasak olup, kanımca kullanıcının ve yoldaki diğer insanların hayatlarını tehlikeye atmaktır. görgüsüzlüktür. taocu ve dombili bir davranıştır.
  • godless commie  (21.07.08 11:20:19) 
b1 değil kesinlikle a2. ayrıca a1 var da b1 i çıkaramadım.
atv ile dağa bayıra giderken trafiğe çıkmak gerektiği için plaka çıkartmak zorunlu hale geliyor. yoksa işe gidip gelirken atv kullanacağımız yok ama polarisim olsa onu da yapardım. pickup gibi bir araç alıp atv yi üstünde taşımak en mantıklısı aslında ya da köyde falan çok güzel kullanılabilir ama şehir içinde zor.

  • ozdek  (21.07.08 11:57:55) 
Polaris almanı tavsiye ederim.
Benim bugüne kadar kullandgım en rahat model polaris sportsman dır.

www.polarisindustries.com
  • cruseo  (21.07.08 18:54:31) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.