[]

msn yazışmaları bir suçlama için kanıt olabilir mi?

bir insanı bir suçundan dolayı karakola şikayet ettik. bize verdiği zarar konusunda kanıtımız güçlü değil. ama msn.de yazışmalarımızda o suçu ele veren diyalog var. o diyaloglar delil olabilir mi?

olabilir ise bunu nasıl delil gösterebiliriz? ben kaydetmedim yazışmayı ama şirketin kayıtlarında vardır.

bir de telefon ve cep telefonu konuşmalarını delil gösterebilir miyim?

 
1. evet. şirketin kayıtları derken nasıl olacak o? kayıtlı pcleri delil olarak gösteriyorsunuzn (çıktıları verin. sonra gerekirse bilişim suçları masası pcleri alır ve inceler gerçek mi diye)
2. ses kayıtlarında bildiğim kadarı ile "ses kaydı yapılmaktadır" denmiyorsa olmuyor. ama bunda duruma göre değişebiliyor olabilir.

  • ben smyrna  (19.12.11 14:56:45) 
1. hayır. msn yazışmalarının kayıtları kendi bilgisayarınızda ve düz metin olarak tutulur. notepad'de bile açıp içeriğini ve tarihini saatini her şeyini kafanıza göre değiştirebilirsiniz. hiçbir geçerliliği yok.

2. habersiz ve izinsiz telefon konuşması kaydetmek suçtur. bunları da hiçbir şekilde delil olarak gösteremezsiniz.
  • 386 dx  (19.12.11 15:12:21 ~ 15:12:35) 
bilmiyorum da meraktan soruyorum sonuçta notpad ile açsan bile düzenlemene tarihlerinden yeniden yazılma tarihi gözükebiliyor ona göre bir işlem uygulanamıyor mu ?


  • exodia  (19.12.11 15:24:05) 
peki ben emniyette desem ki:
şu numaralar arasındaki görüşmeler kanıttır.
operatörlerin kayıtlarına başvurabilir mi emniyet?
  • gijilti  (19.12.11 15:24:15) 
386dx dosyanın düz metin olarak tutulması önemli değil. çok ciddi şekilde dosyanın değiştirilme ilk kayıt vs gibi zamanları ile bir dokümanı belge olarak değerlendiriyorlar. bu nedenle pcdeki herhangi bir belgeniz içeriği gerçek ise delillerden biri olarak kullanılabilir. ancak davanın sonucuna gitmenize yeterli delil olur mu ona hakim karar verir zaten.


  • ben smyrna  (19.12.11 15:44:46) 
MSN konuşmaları MS'in bir datacenterında tutuluyor olması lazım yanlış mı biliyorum acaba?


  • roket adam  (19.12.11 16:07:18) 
logların içeriği rahatlıkla değiştirilebilir, yazılmamış şeyler yazılmış olarak bile gösterilebilir.

dosya özelliklerinde yazan değiştirilme tarihi vs. de google'dan bulacağınız basit ve ücretsiz bi yazılımla değiştiriliyor.
her şeyin elektronik olduğu bi ortama %100 güvenlidir ve sağlamdır demek imkansız.

ama ülkemizdeki bilir kişilerin bu konudaki bilgisi sınırlı olduğu için delil olarak kabul edilebilir duruma göre, avukatlara falan sormak lazım...
  • Rawkon  (19.12.11 17:04:19) 
valla encase gibi uygulamalar o basit programlarla yapılan şeyleri kolaylıkla buluyor. (tecrübe ile sabittir)


  • ben smyrna  (19.12.11 22:03:43) 
encase'in mantığı anladığım kadarıyla dosyaların bi önceki hallerini de diskte bulabiliyor olması. ccleaner'ın bile "boş alanın üstüne 35 kere yaz" gibi seçenekleri mevcut, yapabileceklerinizi siz düşünün kombinasyonlar bitmez...

konudışı: lulzsec zamanında fbi gibi kuruluşların login bilgilerini çekip txt olarak dünyaya yaydı, basit bi log dosyasını manipüle edip üstünü örtmek de imkansız olmasa gerek ;-]
  • Rawkon  (19.12.11 22:21:18) 
386 dx ve Rawkon'un dediği gibi herhangi bir msn log kayıdı el ile oluşturulabilir, oluşturulma ve değiştirilme tarihleri ile oynanabilir.

evet, bunu oluştururken en ufak bir hata yapılmışsa bile ortaya çıkarabilecek uygulamalar var. ancak bunları hazırlamak hem zor bir iş değil, "tecrübe ile sabittir" demek yetmiyor.
  • simendiferlerin efendisi  (19.12.11 23:50:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.