[]

duyuru etik ahlaki değerleri ve pasaport kayıt hakkı satışı

ekşi duyurunun yeni etik ve ahlak vizyonu üzerinden gidersek pasaport kayıt hakları duyurularının da yasaklanması gerekiyor.

Malumunuz, x kişisinin yurtdışına çıkıp bu hakkını y kişisine kullandırtması etik değil. E duyuru da etik olmayan şeylere karşı, o zaman bu da yasaklansın.

İşbu duyuru ekşi duyurunun yeni etik ve ahlaki duyarlılığına farklı bir bakış açısı kazandırmak için açılmıştır. Pasaport hakkı alıp satanlarla, ya da ahlaksız ve etik olmayan işlem yapanlarla herhangi bir alıp veremediğim bulunmamaktadır.

 
kötü niyetli yazılmamış bir ilan ama bence üyeliğini silecekler :)


  • dessy  (15.12.11 16:33:40) 
ağzımdan aldın, derler ya aynen öyle oldu.


  • african rain  (15.12.11 16:35:00 ~ 16:36:16) 
pasaport kayıt hakkını başkası için kullanmak etik dışı değil de bunu gelir haline getirmek pek etik değil. parayla satış ilanları yasaklanabilir.


  • el magico  (15.12.11 16:35:57) 
adam haklı beyler


  • avkatbey  (15.12.11 16:39:00) 
konu eksiduyuru etrafinda donuyor sanirsam ama ben yinede soylemek istiyorum,

pasaport hakkini satmakla, insan ustunde sucluluk hissetmemelidir. zira, yaptigi harekette suc teskil edicek durum yok.

devletin hakkini gasp ettigi olayda, bulunan aciktan gasp edilen hak alinmaktadir. yine kaldi ki bu devir olayi senede 1 oluyor.
  • kreider  (15.12.11 16:47:17 ~ 16:47:49) 
bu yaygaranın gidişatı, iş/işçi arama ilanları dışında bütün maddi içerikli ilanların yasaklanması olacak, demedi demeyin.

onlar için de birçok platform var nasılsa, büyük sorun teşkil etmeyecek.
  • demcan  (15.12.11 16:50:25) 
benzer örneklerle açıklayayım:

para karşılığı ehliyet sınavına kendisi yerine ehliyeti olan birisini sokmak. bize ne diyebiliriz. kendi ahlakı da diyebiliriz. zaten bizi ilgilendiren o değil, üçüncü kişiler. para karşılığı sınava başkasını sokup araba kullanmayı bilmeden ehliyet alan o adamın ezdiği yaya ne olacak? biz bu kural ile o yayayı koruyoruz. ödev ve tez için de durum aynı. belki kısa vadede kimseye zararı yok ama o ödevi kendi yapmadığı için öğrenemediği konuyu uygulamaya kalkıp uzun vadeli zararlar verebilir.

veya siz doktorluktan zerre kadar anlamayan adamın, para karşılığında bir doktorun diplomasını kiralayıp sizi muayene etmesini ister misiniz? diplomasını satılığa çıkaran, kiralayan doktorun ahlaksızlığı bizi ilgilendirmez. alanın ahlaksızlığı, vicdanı falan da ilgilendirmez. bizi ilgilendiren şey, o sahte doktorun muayene edeceği hastalardır.
  • kibritsuyu  (15.12.11 16:51:40 ~ 17:03:09) 
o zaman seks konularını da yasaklayalım?

Bir çift, işte biz seviştik böyle böyle oldu, ya da biz sevişmek istiyoruz ama heyecanlıyız tarzı bir duyurudan sonra, ya korunmasız ilişkiye girip hamile kalırsa ne olacak?

Bu durumda bebeği korumanız gerekiyor aynı mantıkla.
  • bonjurkes  (15.12.11 16:56:56) 
o zaman çeviriler de yasaklanmalı.


  • dessy  (15.12.11 17:01:14) 
az kaldı az, ikna edeceksiniz herkesi bütün paralı duyuruları yasaklamak konusunda, ha gayret.

bu da "aynı mantık"la. hangi mantıksa o.

parayla ödev yaptırmayı, tedbirsizlikten hamile kalmayı ve yurtdışından gelen telefonları pasaporta kaydettimeyi aynı potada eritebildiğiniz sürece, bence de hepsi yasaklansın. hiç değmez.
  • demcan  (15.12.11 17:04:59 ~ 17:05:52) 
Lütfen neleri kıyasladığınızı iyi düşünün. Bu bir eleştiri değil, bir rica.


  • sourlemonade  (15.12.11 17:06:56 ~ 17:08:26) 
iyi de arkadaş alan razı satan razı. ortada etik olmayan bi durum yok. talebi de mevcut sonuçta. kibritsuyu da bi örnek vermiş ama alakasını çözemedim. bu duyuruların ve sonuçlarının üçüncü bi kişiye zararı yok sonuçta. aldatmak da etik değil, kız sevgilisinin facebook mesajlarını okumuş o da etik değil. napalım yasaklayalım mı?


  • elorelia  (15.12.11 17:07:59) 
Kendi alanım için söyleyeyim ben de:

Hukuki yardım istemek de etik değil, ahlaki değil, ayrıca yasal da değil. ''Akademik hırsızlık'' dediğiniz/zannettiğiniz şeye göre de çok daha büyük bir problem. Onları da yasaklayın o halde. Hatta bu kafayla siteyi kapatın gidin.

Bir de hazır komik duruma düşmüşken sizinle alay edenlerin cevaplarını da silin. Eleştiri kaldırabilecek olgunluğunuz yok zira. Cevabı silince o insanların da yok olduğunu falan mı zannediyorsunuz nedir?
  • terelelli  (15.12.11 17:09:39) 
kıyasladığımız şeyler : ahlak ve etik.

Tarihte ucu en açık, kişisine göre değişebilecek şeyleri sebep göstererek bazı kararlar alınıyor.

Herkesin ahlak ve etik değerleri kendinedir, bu da demektir ki, moderatörler burada belli kuralları takip etmenin yanı sıra kendi kararlarını da verecekler.

Yok kaçak ehliyet konusu bana gayet saçma geldi ama başkasına göre etik ahlak vs
  • bonjurkes  (15.12.11 17:09:47) 
@elorelia: Alandan ve satandan çok o diplomanın asıl etkileyebileceği kişileri düşünün lütfen.


  • sourlemonade  (15.12.11 17:10:00) 
bence ahlaksız filan değil. ayrıca bir şeyi tamamen farklı durumlara benzeterek savunmakta çok saçma. bu telefonu pasaportla kayıt ettirme olayında sabit bir fiyat veya pazar olmaması bir yamuk görülmesini engelliyor.

tamamen masumane bir olay. elinizde kullanmadığınız bir kalemi nakte ceviriyorsunuz. yukarıdaki benzetmeleri destekleyenler bunları da desteklesin o zaman. evinizi kiraya vermeyin. bankadan kredi çekmeyin.
  • tizi reftar olanin payine dagmen dolasir  (15.12.11 17:11:45 ~ 17:13:43) 
Burada sözü edilen anlamda akademik etik çok da ucu açık bir konu değil. Bir yasak koyulması tabii ki iyi bir şey değil ama burası bu tür işlere alet olmaya çok uygun bir site ve yapılması gereken yapıldı.


  • sourlemonade  (15.12.11 17:14:09) 
başka örnek:

durum 1: ben inşaat mühendisliği öğrencisiyim. bitirme tezimi yazdım, mezun oldum mühendis çıktım. ingiliz bir mühendis tezimle ilgilendi, ingilizcesini istedi. ama ingilizce bilmyiorum. bilmek zorunda da değilim. türkçe eğitim veren bir okuldan mezu olmuşum. ben bu ingiliz mühendise tezimi okutmak istiyorum, parasını verir, ingilizceye çevirttim ki okusun anlasın. ingilizce bilmiyorum, bilmem de gerekmiyor, çünkü türkiye'de çalışacağım.

durum 2: ben inşaat mühendisliği öğrencisiyim. hiçbir derse girmedim, devam zorunlulşuğu yoktu. sınavlara para karşılığı başkasını soktur, yakalanmadım oh. ödevleri de aynen başkasına yaptırdım parasını vererek. bitirme tezimi de yine parayla (bu biraz pahalı oldu) başkasına yazdırdım ve mezun oldum, inşaat mühendisi çıktım. şimdi hiç girmediğim ders ve sınavlarda öğretilen bilgilerle, alakam bile olmayan ödev ve tezimle, kısacası para karşılığı aldığım diplomamla bina dikeceğim, içinde insanlar oturacak.

bu iki duruma aynı diyorsanız tekrar düşünün ve cosmicstring'in de dediği gibi neyi karşılaştırdığına dikkat edin. mühendis yerine doktor, avukat falan da koyabilirsiniz.
  • kibritsuyu  (15.12.11 17:15:30) 
@cosmicstring hangi diplomadan bahsediyosunuz? kibritsuyunun örneğini diyosanız ben o örnekle pasaport kaydı alakasız dedim. o durumla bu durum çok farklı.


  • elorelia  (15.12.11 17:15:56) 
@elorelia: Ben yanlış anlayıp parayla tez yapan ve yaptırana çekmişim. Özür dilerim. Tabii ki pasaportla ilgisi yok.


  • sourlemonade  (15.12.11 17:19:12) 
başka örnek 1 : parayla tercüme yapan kişi ingilzceye çevirdiği tezi başkasına parayla sattı ya da beleşe verdi.

O zaman tez tercümelerini yasaklayalım ?
  • bonjurkes  (15.12.11 17:30:22) 
Biri parayla ödev yaptırıyorsa o ödev kurtarma ödevi gibi, sonucu belirleyen bir ödevdir. Projeler de öyle. Tez yazımı zaten kişiye doğrudan yüksek lisans veya doktora diploması getirir. Burada ihtimaller yok. Sonuç size doğrudan bir şey sağlıyor.

İhtimallere bakarsanız (ki çevirenin çevirdiği şeyi birine satması da bir ihtimal) işin sonu gelmez. İhtimaller üzerinden yasakçılık yapmanın sonu gelmez. Burada yapılan da o değil. Öyle bir yer olsaydı zaten kimse kendi rızasıyla burada bulunmazdı.
  • sourlemonade  (15.12.11 17:38:55) 
Burada yapılan ihtimaldir. Yok ehliyet sınavına girecek biri yerine başkası girecek de sınavı kazanacak sonra trafiğe çıkacak insanlara çarpacak adamları öldürecek.

Bu ihtimal değil midir? Hatta varsayım?
  • bonjurkes  (15.12.11 17:40:34) 
Diploma ve ehliyet ihtimal değildir. Biri size meslekte, diğeri trafikte söz hakkı verir. Burada yasaklanan o söz hakkının haksız olarak alınması.


  • sourlemonade  (15.12.11 17:44:22) 
kibritsuyu'ndan alıntı

para karşılığı ehliyet sınavına kendisi yerine ehliyeti olan birisini sokmak. bize ne diyebiliriz. kendi ahlakı da diyebiliriz. zaten bizi ilgilendiren o değil, üçüncü kişiler. para karşılığı sınava başkasını sokup araba kullanmayı bilmeden ehliyet alan o adamın ezdiği yaya ne olacak? biz bu kural ile o yayayı koruyoruz. ödev ve tez için de durum aynı. belki kısa vadede kimseye zararı yok ama o ödevi kendi yapmadığı için öğrenemediği konuyu uygulamaya kalkıp uzun vadeli zararlar verebilir.


Buna ihtimal ya da varsayım değil diyen çıkacak mı peki? Daha en baştan gösterilen sebep varsayım.
  • bonjurkes  (15.12.11 17:53:02) 
ekşiduyuru gibi büyük bir platformu yönetebilmek çok zor olsa gelsek. bu konuda gerçekten sabır diliyorum size :) eminim bizlerin bilmediği daha bir çok konuda kafa yoruyorsunuzdur, 7/24 nette olmaya çalışmak da zor tabii.

ancak sanırım sadece neyin etik olup olmadığından ziyade postların/cevapların veya üyeliklerin nedenini tahmin bile edemeden silinmesi de büyük bir birikime sebep oluyor. elbette forumun da kriterleri var ancak mesela +18'lik bir soruyu bile rahatça soramıyor insanlar diye anlıyorum bazen; kaldı ki bazı konuları hepimiz en yakınımıza bile soramıyoruz. örnek olarak veriyorum. +18 konusu da tamamen bir örnektir.

bir konunun etik olup olmaması da değişkenlik gösterir. bana göre vakit sıkışıklığından dolayı ödevini yaptırmak isteyen ve ek paraya ihtiyacı olduğu için bu görevi üstlenmeyi sağlayan ilanların silinmesi etik değil. konu madem vatana millete bilinçli öğrenciler kazandırmaksa o zaman ücretsiz ödev yardımını da silmelisiniz ya da 'bugün okula/dershaneye/fakülteye gidemiyorum, çok içmişim, ne yalan söyleyebilirim?' tarzı duyuraları da silmeniz gerekir. bunun ucu gelmez. burada hiçbirimiz mükemmel insanlar değiliz. hepimiz kopya çektik, kopya taktikleri sorduk, işten kaytarmak için bahaneler ürettik, yeri geldi ailemize, yakın arkadaşımıza, patronumuza, öğretmenimize yalanlar attık. hepsini burada, bu forumda paylaştık ve yine buradan akıl aldık. neye göre ve kime göre belirleniyor bu etiklik ben de onu anlamıyorum.
  • dessy  (15.12.11 19:28:44 ~ 19:30:07) 
neler dönmüs neler

bonjurkes etik nedir????felsefik bir giris yapiyim dedim...

"Malumunuz, x kişisinin yurtdışına çıkıp bu hakkını y kişisine kullandırtması etik değil. E duyuru da etik olmayan şeylere karşı, o zaman bu da yasaklansın."
demissin,bence etik.

onun disinda hayvan verilik ilanlari oluyor da ,satilik ilanlari neden yasakli onu tam anlayamiyorum,cok da sallamiyorum.

hayvan satisi illegal degil,etik degerlerden ya da bunu rant a cevirmek isteyenlerden dolayi yasaklanmis olabilir,hadi o yasak.ben simdi kurban bayramindan önce "kurban a 4. araniyo " diye ilan versem?

yani etik degerleri belirleyen ne?hayvan satisi etik degil ama kurban icin hayvan satin almak etik?hatta onun bogazini kesip öldürüp yemek etik mi?

etik degerler sinirlari olmayan ,farazi ve kisilerin kendinde biten degerlerdir.

bence legal oldugu sürece hersey rahat olmali ,özellikle burada...

kisisel görüsüm budur.
  • serabetan  (15.12.11 19:41:06) 
bu sayfadaki yazilarin hepsini okudum ve mahmut, sen haksizsin ibne.


  • mistreated  (15.12.11 20:01:22) 
pasaport kayıt hakkını başkasına kullandırtmak etikse, yani babanın pasaportuyla kendine telefon kaydediyorsan, bu hakkı tanımadığın 3.kişilere satmak bal gibi etik.
ancak devletten vergi kaçırılmış olması gibi bi sorun var.
telefon kişisel kullanım için getiriyorsa zaten problem yok, kendi pasaportuna kaydeder kullanır canının istediği gibi.
ikinci bi telefonu yurtdışından uygun fiyata alıp, hatta aldığın ülkeden çıkarken ben turistim burda deyerekten ödemiş olduğun ücretin yaklaşık %20 sini geri alıp, aynı telefonu türkiyede kişisel kullanım içinmiş gibi gösterip (vergi ödemeden) sağlam bi karla satmak. işte bu pek etik bi davranış değil. tabi burda devletin koyduğu aynı pasaporta 2 yılda sadece 1 tane telefon kaydedebilirsin yasası da eleştirilmeyi fazlasıyla hakediyor.
  • pesrev  (23.12.11 15:39:25) 
Hey durun, psikolog olarak diyim ki tez yasaklayın psikolojik soruları. Çünkü çoğu zaman yanlış yönledirmeler yapıyor işi bizler gibi bilmeyenler. VE yanlış yönlendirilen insanın hayatı ne ölçüde değişebilir bir düşünsenize? Öyle pasaporta çeviriye ödeve benzemez bu..

Çk çk çk
  • jesterdvine  (23.12.11 16:15:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.