[]

Dersim olayı ?

öncelikle merhaba arkadaşlar sorum şu ; şimdi bu dersim olayı devletimizin çıkan ayaklanmayı bastırmak için güç uygulaması değil mi tam olarak? eğer böyleyse devlet ne için sebepsiz yere özür diliyor ?(amaç sadece siyasi rant meselesi mi ?) Bir de sonuç olarak orda ailesini kaybetmişlerin tazminat talep etme hakları oluşmaz mı ?




 
www.youtube.com

şuradan başlayarak konu hakkında çekilen ve devlet tarafından yasaklanan belgeseli izleyebilirsiniz. Akp'nin konuyu diline dolaması tamamen siyasi ranttır tabi ama...
  • hewit  (12.12.11 10:19:48) 
Sanki bu biraz tek tarafın bakış açısıyla çekilmiş bi video gibi yinede teşekkür ederim bilgilendirmeniz için.


  • orixim  (12.12.11 10:26:37) 
@seyduna6687 beni yanlış anlamışsınız ben katliam yanlısı değilim ancak develetin bütünlüğü söz konusu isyanı bastırma şekli yanlış olabilir amabi şekilde de bunun önüne geçilmesi lazımdı diye düşünüyorum.zaten biliyosunuz o bölgede de Osmanlı dan beri ayaklanmalar olmuştur halen bile durum ortada... :/


  • orixim  (12.12.11 10:44:38) 
Sizlik bizlik bir duruma mı düştük? Özellikle böylesine tüm ulusu etkileyebilecek bir olayda?

Dersim olaylarını desteklemiyorsan Atatürkçüsündür, sizin bakış açınızla güneydoğu'yu da bombalamak gerekir ya da Dersim'i destekliyorsan AKP'cisindir, vicdanın vardır, vicdanın rahattır. Sabiha'yı vatan haini ilan ettik, birde Atatürk'ü mü hain yaptık şimdi? Dilerim diğer dünyada Atatürk, Sabiha ve milleti için canını feda eden tüm şehitler bizlere hakkını helal etse bile Allah bizi affetmez. Bu ülke hepimizin, nerde bizim bütünlüğümüz, kardeşliğimiz? Nerde geçmişimizi bilen türk gençliği?

Eğer ülkenin birliğini ve bütünlüğünü bozacak bir ayaklanma yaşanıyorsa elbette gerekli müdahale yapılacaktır. Bu sadece Türkiye için değil, tüm dünya ülkeleri için gereklidir. Kimse sabah kalkıp 'hadi bugün Tunceli'yi bombalayalım, insanları öldürelim' dememiştir.

Tarih boyunca insanlar savaşmış, ülkeler fethedilmiş, yeni topraklar kazanılmış ve bunu tüm milletler gerçekleştirmiştir. O zaman tarihin sayfalarını açalım ve herkes birbirinden özür dilesin, ne de olsa tarih boyunca ulusal güvenlik için herkes birbirini öldürmek zorunda kaldı.

Özür dilenecek bir konu varsa, o da 'ben sizin binlerce vatandaşınızı öldürdüm, 90larda kafasına kurşun sıktığım çocukların ve bebelerin fotoğrafları ile gazetelerinizi süsledim ama siz öyle bir milletsiniz ki geçmişinizi unutup beni ve hainlerimi meclise aldınız, ben sizin erlerinizi yine öldürdüm, yine öldüreceğim' diyen insanlara/zihniyete özgürlük vermektir.

İster faşist deyin, ister milliyetçi, ülke güvenliğini tehdit eden her kimse gerekli şekilde susturulmasından yanayım. Yok öyle 'heyo özgürlük' adına adamlara, 'buyrun burası da sizin olsun, kendi meclisinizi kurun, aman sonra tüm dünya bizi vatan haini diye suçlar' demeler.

Bu ülke için az mı kan aktı, milyonlarca yaşlı/kadın/çocuk şehit oldu. Unutan beynimize edeyim.
  • dessy  (12.12.11 10:46:04 ~ 11:34:49) 
olaya bir sanatçı gözüyle bakmak için
(bkz: cemal süreya)

  • jimmypage  (12.12.11 11:15:53) 
benim anladığım kadarı ile.

dersim olayı = isyan + devletin çok orantısızca saldırması.

ortada hiç bir şey yoktu devlet zevk için saldırdı demek de olmaz devlet haksız yere kimseyi öldürmedi demek de olmaz.

ermeni meselesinde de sanırım olay bu. "türkler tüm ermenileri zevk için kesti" de yanlış "türkler haksız yere bir ermeniyi bile kesmedi" de yanlış.

ama şu da var, yeni bir cumhuriyer kurulurken onlarca isyanın olduğu bir ortamda oluyor bunlar. şimdiki gözle bakmamak lazım. herkesi kendi zamanında yargılamak gerekir. o devirde almanyaya rusyaya diğer ülkelere bakınca, devlet iyidir bile.

alakasız olacak ama:

1950 de dedemler zonguldaktan istanbula telefon etmek için 1 gün önceden sıraya girip yazdırıyorlarmış hat almak için. ki o zamanlar bunun için o kadar mutlu oluyorlarmış ki .... şimdi bakınca insanın deliresi geliyor.

bu olaylar da böyle işte. insan hakları şudur budur çok yeni kavramlar. köleliğin kaldırılması bile bin yıllık bir olay değil. çok çok yeni.

özel televizyon bile 20 senelik ancak. düşününün işte.
  • 29ekim2011  (12.12.11 11:30:32 ~ 11:31:22) 
herhangi bir durumda hemen avrupa ornek gosteriliyor avrupada teror bir ispanya eta bir de irlanda ira mevcut idi onlarda artik teror olayinda siddet ile bir yere gelinemeyecegini anlayip son verdiler.yanisi devlete kafa tutmak filan hikaye...fakat ira olayinda da bask ta da devlet cok agir siddet uyguladı sas birlikleri iralilarin gozunu korkutmak icin caydirici tabir edecegim cok agir eylemler yapti fakat adamlar olaylari duyurmuyor bir sekilde.

ayni sekilde fransiz gizli servisi korsikada pek cok kisiyi oldurdu vakti zamanında ,cezayir de vuku bulanları zaten herkes biliyor.
almanların kızıl tugay ve bader-meinhof a karşı tavrı da net hapishane de yada dışarıda hepsini oldurduler.

fakat avrupa bizim icin olcut degil olamaz.her bakimdan kriterler cok degisken unsurlar iceriyor.

ornek olarak amerikayı alın mesela arjantini meksikayı kolombiya brezilya bunları alın.
bugun amerika da yaşayan herhangi bir etnik grup yada eyalet cikip ben ayaklandım desin bak neler oluyor adamın kafasına bir vururlar bir daha kendine gelemez.
bakmayın biz de bu eşkiyalık kulturu fazlasıyla sempati ile karşılanıyor tabii yurt disindan yardım gormesi de olayi baska bir zemine taşıyor.

dersim de adamın birisi aşiretin başındaki adam devlete vergi vermiyor, askerlik yaşına gelmiş genci askere gondermiyor olaylar boyle başlıyor napılsaydı gul mu atacaklar ucaktan ?

teror orgutu ilk baskinlarını yaptıgında aynı sekilde muhatap bulsa idi bugun teror sorunu yaşamayacagimizi dusunuyorum.
  • Çuvaldızı  (12.12.11 11:44:53) 
buna isyan diyen davarlara bir hatırlatma

toplamda ölen 100 asker neden olarak gösterilerek resmi rakamla 13.000 terihçilerin tahminiyle 30.000-50.000 arası insan öldürüldü. 13-15 milyonluk bir ülkenin nüfusunun yüzde biri ikisi yok edilmiş yani.

bunu savunanlara illa faşist demiyoruz ama insan hiç diyemiyoruz.

edit: binde 1-2 miş. FARK ETMEZ, yine büyük bir rakam.
  • soap  (12.12.11 11:54:41 ~ 13:10:41) 
yüzde ikisi değil de binde ikisi olacaktı diye düzeltme yapsam ne davarlığımız ne bilmem neyimiz kalır konu salise içinde kişisel hakarete döner ama:

yüzde 1- 2 DEĞİL binde 1-2.
  • 29ekim2011  (12.12.11 12:48:05) 
ntv tarih dergisinin bu ayki sayısında konu ikinci kez ele alınıyor. ilk defa yayınlanan resimler ve belgeler de var..


  • toshiro  (12.12.11 17:33:52) 
ntv tarihin bu sayısını okumanı tavsiye etmem, pek görmek istemeyeceğin şeyler yazıyor. onun yerine türk solu'nu seç, tam istediğin tatta yazılar orda var.


  • soap  (13.12.11 10:26:57 ~ 10:27:22) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.