[]

Kat planından anlayan inşaat mühendisi veya mimara acil soru

Arkadaslar merhaba,

Bir ev satın almak üzereyiz, ev 17 senelik bulunduğu muhite gore genc bir daire, ben yine de emlakcıdan kat planıı ıstedım belediyeden almıs ancak evde benım gorusume gore kat kolon olması gereken bır yerde kolon yok. duvar bırlestırıldı sadece arada kolon yoktu dıyor kendısı ama bana gore ordakı alalade bı duvar dgıldı ve arada kolon olmalıydı. catı katı oldugu ıcın kolon orda bıtmıs dıyor.
sorum su:
1-gonderecegım kat planının o kısmındakı yere bu kolondur dıyebılecek bırı var mı?
2- bu kolonsa bıle catı katında bunu kesmek ne kadar sıkıntı dogurur?

 
17 yıllık binadaki kolonu emlakçının hatırlamasından çıkarılacak sonuç: emlakçı yalan konuşuyor.
Elinizdeki mimari projedir muhtemelen. O kolonun olduğu yerden geçen yatay ve düşey çizgileri (aks) not edip binanın betonarme projesine bakmanız daha sağlıklı, bizim mimari ve betonarme projeler birbiriyle pek örtüşmez, adettendir.

Aldığınız aksları (3-A, 2-D gibi) betonarme projesinden kontrol edin. Kolon var mı yok mu diye. Mimari projede kolonların içinde çapraz tarama vardır.
Baktınız projede var, yerinde yok: sıkıntı.
  • andrey bolkonski  (10.12.11 12:39:27) 
yolla bakayım ben.


  • purkinje  (10.12.11 12:40:02) 
ben de bakabilirim yollarsan.


  • dogumgunundecevrimdisiolanadam  (10.12.11 13:08:17) 
çatıyı sonradan kaçak olarak yapmış olabilirler, yada en üstteki teraslı küçük bir dairedir, teras üstü sonradan kapanarak büyük daire haline getirmiş olabilirler.


  • gaia  (10.12.11 14:24:17) 
Oncelikle ilgilenen herkese cok tesekkurler. Bakabilecegini soyleyen arkadaslara birazdan gondereceğim kat planını. Ben dayanamayıp evin sahibiyle konustum. Hanımcağız bir bir anlattı saolsun. Evin ilk yapım asamasında rica ile mutahite son katı 2 oda yerine tek oda yapmasını ıstemiş. Bu sebeple hic o kolon oraya konmamıs ancak planda bu sekılde kalmıs. Daha sonrasında da proje onaylatılmıs ama sankı kolon var da sadece duvarlar yokmus gibi.

Kısaca ev ilk yapımından itibaren bu sekilde planlanmış. Ancak ne hikmetse kolon plandan çıkartılmamış. Bir iki inşaat mühendisi arkadasla gitmeden konuşmuştum. kesilmişse riskli demişlerdi çatı katı olsa bile ancak hiç yapılmamış olması ve bu şekilde yaklaşık 20 yıldır bir sıkıntı gostermemesi gorece icimi rahatlattı.

Sizce haklı mıyım?
  • isttrab  (10.12.11 17:34:00) 
@gaia:
çatıda sonradan kapanma yok ilk halini muhafaza ediyor o anlamda.

  • isttrab  (10.12.11 17:35:13) 
abicim bunlar mimari bize statik lazim..eski mimari projelerde kolonlar gosterilmez genelde.


  • dogumgunundecevrimdisiolanadam  (10.12.11 18:44:51) 
bu yolladıkların mimari proje bile değil zira mimari projelerde bile kolonlar belirtilir ve içi 45derecelik açıyla taranır.
tahmini olarak şunu söyleyebilirim ki, belediyeye onaya giden projede kolon gösterilip, uygulama aşamasında o kolon-lar çatı katının altında sonlandırılmıştır. kontrol sistemimiz o zamanlar olmadığı için de ortaya çıkmamıştır. sonuç olarak çatı katı bile olsa, bina 20 yıllık bile olsa taşıyıcısız yani sizin dilinizle kolon-kirişsiz yapı olamaz. inşaat mühendisi arkadaşlarınıza inanın, doğru söylüyorlar...

  • purkinje  (10.12.11 23:07:09) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.