[]

Türkmenistan

Selam arkadaşlar

1 seneligine çalışmak için Aşkabat'a gidiyorum 10 güne kadar. Kafama takılan bazı konular var.Orada bulunmus bilgisi olanlar varsa yardım lazım..

-Dilleri bizimkine yakın mı ? ne kadar zamanda adapte olabilirim?
-Hava durumu nasıl asırı sıcak ve soguk oldugunu duydum. Suan ne durumdadır?
-Nasıl eşyalar götüreyim yanımda. Oradan kıyafet vs. temin edebilir miyim? Fiyatlar ne durumda. Ucakta bagaj sınırım kaç kg'dir?
-İnternet erişimi cok kötü deniyor? Birde tr ile telefon iletişimini nasıl saglarız en ucuz? telefon fiyatları ne durumda?

ve başka tavsiye edeceginiz,uyaracagınız şeyler varsa önerilere açıgım.

 
translate.google.com.tr

64kb olanına 213 dolar demişler internet için.
  • sutlu nescafe  (07.12.11 11:16:50) 
Öncelikle selamlar...
En son 1 ay önce aşkabadtaydım, biraz anlatayım... dilleri yakın sayılır en azından biraz uzun kalınca anlayabiliyor insan... tabi biraz kelime öğrenmen gerek... eğer çok içlerinde kalırsan 15-20 güne anlamaya başlarsın...
hava soğuktur... ekim sonuna doğru baya soğutmuştu hazırlıklı gitmekte fayda var yazları çoook sıcak oluyor 50 derece falan...
Oradan kıyafet alabilirsin ama çok ucuz deil öyle o yüzden kullanacağın temel kıyafetleri yanında götürmende fayda var... aşkabat pahalı biyer...
internet erişimi şirkete göre değişir polimeks merkez ofiste vardı bir de yimpaş alışveriş merkezinde en üst katta internet cafe gibi biryer var saati 3 manat, ancak aynı yerde skype gibi görüntülü konuşma kullanacaksan fiyat artıyor... telefon fiyatları tr.ye göre %25-30 daha ucuz ama konuşma fiyatlarını soruyorsan türkmencell diye birşey var ve sadece o geçerli.. türkmenistan içinde konuşma ucuz ama türkiyeyle o hatla konuşmak 1 dakikası 2.5 dolara falan geliyordu pahalı yani... oraya gittiğinde türkiye de kullandığın hattın çalışmayacak... hattı almak internetli 30 dolar internetsiz 10 dolar keyfine kalmış...

İnsanlarla karşılaştığında Salam der gibi selam de... yemek=nahar, ucuz=arzan, telefon etmek=jan etmek, iyi=govu, düğün=toy, bakkal=dükan, eczane=dermanhane, ilaç=derman, sigara=çilim, sigara içmek= çilim çekmek... gibi aklıma gelen bunlar var günlük konuşmada

eğer başka birşey varsa cevaplarım...
yolun açık olsun=yolun ak bolsun =)
  • harti  (07.12.11 11:41:44) 
1) dilleri eğer yetenekliysen kolay öğrenilir. aslında bir arkadaşın olsa çok daha rahat öğrenirsin ama türkmenistan'da kız arkadaş olaylarına girmeni tavsiye etmem.
2) kışın ciddi soğuk olur. şu an kar yağıyorsa ya da yağacak bir hava varsa şaşırmam. buz gibi olur bu aylarda. yazın da ağustos gibi falan 40 küsürleri görür. garip bir memleket.
3) şu an soğuğa uygun kıyafetler götür. orada çöl pazarı denen bir yer var genelde kıyafet ucuz olabilir ama buna bel bağlama. ihtiyacın olan herşeyi yanında götür. bir de ofis sıcak dışarısı soğuk olacaktır. bu durumda herkese tavsiye ettiğim lahana gibi giyinmeyi öneriyorum. kat kat giyinin. böyle yazlık t-shirt, gömlek de kışın kullanılabilir. üstüne kazak altına içlik giyersin vs. Mağazalar falan bazen uygun olabiliyor ama pazardan giyinemem ben diyorsan giysi götür yanında bir zararı yok.
Bagaj sınırın bilette yazar ama hangi havayolu olduğuna göre değişecektir. Benim bagaj limitim 40 kg idi hep thy ile uçtum ama kart falan da devreye giriyor limitim artıyor olabilir. biletini alınca onun üstünde 20 kg 30 kg 40 kg gibi yazar ona bakman lazım.
4) bunlar telefon olayında mts'yi kapattılar falan saçma sapan kendi cell lerini tek operatör haline getirdiler. rekabet kalmadı düzen alt üst oldu. gerzekler işte.. o yüzden internet olmayabilir, telefon aşırı pahalı olabilir bunlara alışacaksın. mts zamanı ne güzeldi rus mantığıyla pazara hakim olmuşlardı. altyapıları da iyiydi internete giriyordu millet güzelce.
  • ozdek  (07.12.11 13:58:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.