[]

türkçede büyük harf ve ekşi sözlük

iyi akşamlar,

türkçe olarak yazdığım metinlerin %90'ını uzun zamandır sadece ekşi sözlük ve ekşi duyuru platformlarına giriyorum. ekşiden önceki klonlarda da benzer durumda olduğumu, yıllardır yabancı bir dilde eğitim yapan bir okulda okuduğumu ve kendi kendime türkçe not tutma alışkanlığımın pek olmadığını da hesaba katarsak bu durum neredeyse 5-6 yıldır devam etmekte. doğal olarak da ilkokuldayken en süpersonik seviyeden öğrendiğim, kağıt gazete ve bolca kitap okuyarak pekiştirdiğim türkçede büyük harflerin cümle içerisinde nerede kullanacağına dair kurallara kendimi yabancılaşmış hissediyorum son 1-2 senedir. her ne kadar burada büyük harf kullanabiliyor olsak da küçük haflere olan alışkanlıktan dolayı zor geliyor.

bir de cümleye başlarken büyük harf kullanmama konusu eskiden dikkatimi çekmiyordu fakat artık koca bir paragrafı küçük harflerle yazmanın okunabilirliği azalttığı düşüncesindeyim. bir yandan kendime de kızıyorum, diğer yandan da üşeniyorum shift'e basmaya.

en kötüsü de 8 sene önce bir internet forumuna yazdığım yazıları gördüm ve o dönem liseye henüz başlamış biriyken yazdığım bütün cümlelere büyük harfle başladığımı, neredeyse hiç imla hatası yapmadığımı fark etmem ettim, kendimi bir garip hissettim.

bu konuda benle benzer durumda olanlar var mı, sırf bunu sormak için bu duyuruyu açtım. ne düşünüyorsunuz bu konuda? sadece küçük harf yazanlara karşı yavaştan oluşan bir gıcıklık var mı, "de, da"ları ayıramayanlara, "şey"leri ayıramayanlara karşı oluşanın benzeri gibisinden :)

 
benim herhangi bir gıcıklığım yok. de,da,ki,şey bunları ayıran yada birleşik yazanlara da bir gıcıklığım yok.


  • Pukay  (06.12.11 21:17:59) 
Tamamen küçük yazanlar "herşey, ılgısız, biliyom" yazanlar kadar itici gelmiyor bana sizin gibi düzgün yazdıkları sürece. Diğerleri çok daha fena.


  • thor odinsson  (06.12.11 22:03:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.