[]

5 köpek için beslenme planı

çalıştığım yerin etrafında dolanan hamile bir köpek vardı. dün sabah camdan bakarken farkettim ki, yavrulamış, hem de 4 tane. su gideri gibi bir yere yuva yapmışlar. soğuktan çok etkilendiklerini zannetmiyorum. dün yuvanın yanına 5 köfte biraz da ekmek bıraktım, anne hepsini mideye indirdi. sonra etrafı biraz dolaştım. bu köpeklerin yiyecek bulabilecekleri bir yer yok. sağda solda çöp dökülen bir yer vs olsa belki anneleri sağı solu eşeleyip bir şeyler bulabilir ama etrafta öyle bir yer de yok. su bulabileceklerini de zannemiyorum. bu sabah gaza geldim, gittim 3 kiloluk köpek maması aldım. bir paket de, yemek siparişi verdiğimizde yemeklerin içine konulduğu jelatin kaplı dikdörtgen tabak gibi şeyler var ya, ondan aldım. köpek mamasının üzerinde, "yemeğin yanına su da koyun" gibi bir ibare vardı. 1 litrelik de su aldım. kaplardan birini silme mama ile doldurdum, diğer kaba (aşağı yukarı 300 ml) da su koydum. bu sefer anne ile beraber yavrular da yedi. suyu da içtiler. 3 saat kadar sonra yine aynı miktar su ve mama verdim. şimdi şunları merak ediyorum:

1- köpek mamalarının yavrular ve yetişkinler olmak üzere 2 çeşidi varmış. ben yetişkinler için olanını almışım. yavrular da yediği için, bir sorun olur mu? onlar için ayrıca öbür mamadan mı almam lazım?
2- dört yavru ve bir anne nasıl beslenir, günde kaç kere mama ve su vermem lazım? verdiğim suyun ve mamanın ölçüsü ne olmalı?

yavrular çok küçük, 10-15 cm'lik kaldırıma bile çıkamıyorlar. amacım, en azından kendi kendilerini idame ettirebilecekleri döneme kadar onlara bakmak. teşekkürler.

 
yiyebildikleri kadar yesinler çok dert etme. köpek balık gibi ölene kadar yemez zaten. tahminen annenin ve yavruların boyuna göre 3 kg lık mamanın 5-6 gün gitmesi lazım sana.

yetişkin maması yavru mamasını da kafaya takma. sokakta çöple, bozuk gıdalarla besleneceğine hazır mama yemeleri zaten büyük bir şans o yavrular için.

yavrular hazır mama yiyebiliyorlarsa yeni doğmuş olamazlar. en az birkaç haftalık olmaları lazım.
  • orpheus  (06.12.11 21:27:46 ~ 21:30:09) 
yavrular çok küçükse anne sütüyle beslenirler yetmiyorsa onlar süt içebilir...


  • yitik yazar  (06.12.11 21:30:00) 
annenin yavru mamasında yemesinde bir sorun olmaz hele de emzirirken.. bebeklerin vücudunun ihtiyacı yetişkinlerden farklı, gelecek sefere 'puppy' maması alırsınız. bebekler 2 saatte bir acıkır ama mama yiyebiliyorlarsa çok ufak değiller muhtemelen. gözler ve kulaklar açılmışsa en az 20 günlüktürler.. mamayı yemekte zorlanıyorlarsa kuru mamayı hafifçe ıslatıp verebilirsiniz, yumuşar. bir de yavru köpek mamaları daka küçük parçalı olur, daha kolay yerler.

suyun ölçüsü yok, önlerinde sürekli su olsun. anne için büyük ve derin, bebekler için onlara uygun 2 tane su kabı koyabilirsiniz. bebekler sakar olur, suyu devirir, içine girerler vs..

mama miktarı da bebeklerin kaç aylık olduğuna göre değişir. aslında anne sağlam bir şekilde beslenirse yavrular için mamaya gerek kalmaz, emzirir, sütü yeter. biraz da mamayla takviye edebilirsiniz. sizinkiler yaklaşık 3 haftalık diye salladım ama :s

süt verecekseniz mutlaka yarı yarıya sulandırın, yoksa ishal olurlar..

şuraya da bir göz atın derim: www.pativet.com.tr

kolay gelsin :)
  • pyro clustic flow  (06.12.11 22:33:57) 
köpek mamalarında yavru-yetişkin ayrımı olduğu gibi, ırk ayrımı da var. 100+ kilolara ulaşabilen danua ile ufacık kanişin yediği mama farklı (aynı yaşta olsa da).

soruya net bir cevap veremicem ama bazı tecrübelerimden bahsetmek gerekirse,

bir ara a4 sayfasını kaplayan bir liste bulup veterinerime gitmiştim, mamanın içeriğine göre kalitesini belirleyecek bir yöntemden bahsediyordu. uzun muhabbetler sonucu, hiç bir firmanın ne kadar güvenilir olacağına karar veremedik. (inek vb. hayvanların daha fazla süt vermesi için araştırmalar yapıldığını, fakat köpekte böyle bir ticari karşılık olmadığı için adamakıllı araştırma olmadığından bahsetmişti. dolayısıyla ben x ile besledim köpeğim sağlıklı tarzında referansla iş yürüyor.)

anne günde 1 öğün ile de idare edebilirken, yavruların günde 3 öğün beslenmesi doğru olur diye düşünüyorum.

önceden söylenmiş ama tekrar etmekte fayda var, sütü ya suyla karıştırarak ver ya da light (yağsız) süt al.

mamayı değiştireceksen öyle pat diye değiştirme, yeni ve eski mamayı bir kaç günde karıştırarak ver ve zamanla eski mamayı kes.

naçizane, senin yerinde olsam mamayla işim olmaz.

bir de suyun taze olmasına dikkat et, mümkün mertebe 3-4 saatte bir suyu değiştirmeye çalış. su bayatlar.

umarım az da olsa yardımcı olabilmişimdir, yaptığın iş takdire şayan.
  • mrka  (07.12.11 16:01:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.