[]

abdullah gül'ün şike yasasını veto etmesi

ya şimdi benim anlamadığım şeyler var, zerre anlamam siyasetten falan ama bir şekilde bu yasa veto edildi tekrar meclise geldi. söylenene göre bu yasa aynı şekilde giderse tekrar kabul etmek zorundaymış cumhurbaşkanı. olayın bu kısmını biraz açar mısınız? cumhurbaşkanı olsam benimle taşak mı geçiyolar diye düşünürdüm çok affedersiniz. yani cumhurbaşkanı olmasa da olurmuş gibi geldi bana.




 
e aynı şey yıllarca akp tarafından ahmet necdet sezer'e yapıldı. kabul etmediği bir çok yasa ikinci kez gönderildi. ikinci kez gönderilince onaylamak zorunda ancak (mahkeme adını yanlış söylüyor olabilirim) anayasa mahkemesine gidip itireaz edebiliyor.
bu uygulama 12 eylül sonrasında ortaya çıkarıldı. ondan önce akp, ahmet necdet sezer örneğinde olduğu gibi partiler c.başkanına yasaları gönderiyor, cbaşkanı iade edip duruyordu. sonra partiler de itiraz ediyordu "icraat yapamıyoruz" diye.
ama bu durumda da dediğiniz gibi cbaşkanı sadece "noter"lik yapmış oluyor. yargı kimin elinde ise (kimse "kimsenin elinde değil, bağımsız demesin kalbini kırarım) onun istediği yasa "onaylanıyor" cbaşkanı itiraz etse de.

boktan bir sistem özetle.
  • ben smyrna  (06.12.11 11:27:13) 
Kanun degistirilmeden cumhurbaskanina gider ve cumhurbaskani bu durumda kabul etmek zorunda. Meclis millettir ve millet iradesine tek kisinin karsi gelmesi engellenmistir bu durumda. Cumhurbaskani kabul ettikten sonra kanunu anayasa mahkemesine gonderir 15gun icerisinde. Bundan sonrasi anayasa mahkemesinin elindedir. Oda iptal ederse ayni konuda tekrar duzenlemeye gidemiyor meclis, kesinen kapatiyor konuyu yani.


  • trajikomix  (06.12.11 11:34:08) 
Güçler ayrılığı ilkesinde güçlerin birbirinin çalışmasını engellememesi temel şarttır. güçler birbirini engellemez yalnızca nasıl desem, gerekli gördüğü koşullarda dizginlemeye çalışır. cumhurbaşkanı yürütme gücü olarak yasama gücüne "hacı emin misin bana bu kanun pek doğru gelmedi, al bi daha düşün" der, yasama gücü de alır kanunu bir daha düşünür, isterse değiştirir "hakkat hacı, biz düşündük, böylesi daha iyi" diyebilir, ya da "de get hacı ben yasamayım, seçimle geldim, karışma bana" diyebilir. bu durumda da cumhurbaşkanı yargı gücüne "abicim, bi de sen bak şu mevzuya, haksızsam haksızsın de allaaşkına" der.


  • bitter cikolata  (06.12.11 12:19:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.