[]

Nedir Bu Depresyon Mu Bunalım Mı?

İngiliz Dili ve Edebiyatı 4. sınıf öğrencisiyim. Hedefim öğretmenlik ama sıradan MEB öğretmenliği istemiyorum. Özel sektörde kendini kanıtlamış bir öğretmen olmak istiyorum. İngilizce denince akla gelen sayılı kişilerden olmak istiyorum.

Şimdiden bu amacımda emin adımlarla ilerliyorum da. 9 kişilik küçük bir grupla bu sene özel derse başladım ve ağız yoluyla yapılan reklamım sonucu baya büyük talep oldu. Hafta sonu 25 kişilik bir grup daha açılıyor ve bu gruba gelenler ücretsiz kurs varken benden kurs almak için ücret ödemeyi göze alıyorlar.

Mezun olduktan sonra özel bir eğitim kurumunda işim de hazır. Diplomamı almamı bekliyorlar sadece.

Bunları kendimi övmek için anlatmıyorum. Sadece durumu anlamanız için yardımcı olacağını düşünüyorum.

Okulum normalde haziran ayında bitiyor ama ben şimdiden pes etmiş durumdayım. Okula gitmek resmen işkence gibi geliyor. Hiç ders çalışma isteğim yok. Derslere gittiğimde sanki beni bağlamışlar da orda oturtuyorlarmış gibi geliyor.

Durum böyle olunca da biraz heves kırıklığı oluyor. Okulu bitirebileceğime inanamaz oldum. Şurda 6-7 ay bir şey kaldı ama bana sanki bir ömür varmış gibi geliyor. Sınavlar gözümde çok büyüyor. Okul hiç bitmeyecekmiş, hiç mezun olamayacakmışım gibi geliyor.

Bu konuda aslında profesyonel yardım almam gerektiğini biliyorum ama şu anda vakit darlığından onu yapabilecek durumda değilim. Birkaç hafta sonra anca olabilecek bir şey o. O zamana kadar güvendiğim eşim dostumla görüşerek bir şeyler yapmaya çalışıyorum.

Lütfen bir akıl fikir verin. Her son sınıf öğrencisi yaşar mı bu durumları yoksa bende farklı bir şeyler mi var?

 
okulun son aylarında böyle şeyler oluyor maalesef. öncelikle bunu normal karşılayın. her ne kadar öğrenciyken çalışıyor olsanız da öğrenciliğin fiilen bitmesi fikrine alışmak zor olabiliyor. şanslısınız ki mezuniyet stresine bir de iş bulma sıkıntısı eklenmiyor. öncelikle bu sizdeki sıkıntının tam olarak neden kaynaklandığını bulmaya çalışın. gerekirse bir hafta kadar uzak kalın okuldan veya işten, bir yere gidin, biraz kafa dinleyin, sakin kafayla düşünün. ailenizle aranız iyiyse gidip biraz vakit geçirin birlikte. eğer derslerin angaryasından sıkıldıysanız biteceği vakti düşünün, okul bittiğinde güzel bir tatil planlayın hatta, onun gazıyla dönem sonu çabucak gelir.


  • marikaki  (05.12.11 17:30:37) 
okul bitmeden çalışmaya başlayıp, üç-beş para kazanıp kendini döndürmeye başlayınca okula gitmek anlamını yitiriyor. bünye "benim uğraşacak daha önemli şeylerim var" tribine giriyor nedense. sonra -hele ki derse devamlılığın başarı yönünden etkisi pek de fazla yoksa- okuldan uzaklaşabiliyor kişi. benzer hisler içerisinde hepi topu 4 dersten tam iki sene sürüklendi okul.

kesinlikle okulu bitir bu kadar az kalmışken. gerekirse 25 kişilik grubu azalt, işe gitmek insanın sorumluluk duygularını tatmin ettiğinden ve okul da yukarıdaki nedenlerden ikinci plana düşerse uzattıkça uzatırsın. işe girmek istediğinde önün kapanacak. sonra insan akranları kopup gidip kendisi kendi hızında ilerlemenin bilincine erişmediyse çok inciniyor. kariyer yapacağın üzerine yazmışsın. sık dişini bitir okulu. gerekirse bir arkadaşından ya da ailenden rica et, yoklasınlar gidip gitmediğini.

kendini sevdiklerine bağlamak (aileden veya arkadaşlardan yardım istemek) bazı noktalarda profesyonel yardım almaktan daha bağlayıcı ve samimi oluyor diye düşünüyorum.
  • sipsi  (05.12.11 18:12:33) 
bi baksana, bunlar sende var mı?

(bkz: yeni başlayanlar için depresyon/@compadrito)
  • compadrito  (05.12.11 18:12:58) 
@compadrito, kırıcı olmak istemem ama her bu tip sorunun altına aynı bakınızı vererek hastanın suratına bile bakmadan 3-5 soruyla tanı koymaya çalışan doktor milletine benzetiyorum seni. insanlar o tip yazıları gugıl'dan bulabiliyor, burada sormalarının sebebi gerçek kişilerden bişeyler duyarak destek olunduğunu hissetmek, senin yazılarında cok değerli ama ekşisozluk'te rutin bir tur sırasında karşılaşıldığında anlamı olur bence.

@hayattan sıkılan adam, cevabın yazdıklarında gizli zaten. erken başarmışsın hevesin tükenmiş:) şimdi o işin hazır olmasa ama sen orayı istesen; ya da bu grupla ders fikrin kafanı kurcalamaya başlamış olsa ama daha olaylar gerçekleşmemiş olsa sen bu boşluk hissinde olmayacaktın. anladığım kadarıyla zaten işinde iyisin, bence amaca ulastıktan sonra oluşan boşluk hissi şu an sendeki. okulu bitirmek mesele değil senin için, 1-2 ay sonra daha sakin bir kafaya ulaşırsın. şu durumda seni tek kurtaracak yeni güzel bir hedef ya da hedeflerinde daha büyük bir adım.
  • art vandaley  (05.12.11 18:50:28) 
depresyon değil.


  • 000000  (05.12.11 19:12:25) 
Hemen hemen benim de aklımdan geçen şeyler söylenmiş. Gelecek ay biraz hem işten hem okuldan aram olacak. Galiba o arada biraz yalnız kalmak işe yarayacak gibi.

Cevaplar için çok teşekkür ederim arkadaşlar.
  • hayattan sikilan adam  (05.12.11 19:45:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.