[]

akbil ve rfid

istanbulkart diye bilinen kartlar rfid teknolojisi ile mi çalışıyor? içindeki bilginin karta hangi şifrelemeyle yazıldığını bilmesek de bi karta 50 lira doldurup kartı bilgisayara okutup bilgileri kaydetsek ardından kart bittiği zaman kaydettiğimizi karta kopyalasak tekrar, işe yarar mı?


bi de belirteyim hiç bi şekilde böyle bir işe girişmeye niyetim olmadığı gibi bunu yapıcak ekipmanım yok. edinmeyi de düşünmüyorum nerden edinirim onu da bilmiyorum. tamamen meraktan soruyorum. dışarıya kapalı.

 
Şu an limanlarda kullanılan rfid teknolojisi ve bunun küçük bi uygulaması üzerinde çalışıyorum, bende izmirdeki kentkart var ve evet yapılabilir hatta elimdeki boş kartla kentkart aynı gibi, ben mühendislikte okusam şu an yapardım.


  • saiko  (04.12.11 00:50:27) 
rfid değil sanırım onlar ya.


  • trinitrotoluen  (04.12.11 00:52:40 ~ 00:53:14) 
Parayı karta yüklemiyorsunuz kart sadece merkezi sistemde sana yukleme yapılmasına yarıyor. Sen kartı okutunca merkezi sistemdeki bakiyen yeterliyse hesabından düşer. Degilse sinyal verir.

Edit: konunun uzmanı değilim
  • drip nick i zaten kullanilmakta  (04.12.11 00:59:25 ~ 01:06:34) 
iyi kapanmamış. bastır iyicene.

@drip'in söylediğine katılıyorum. çünkü istanbulkart'ın öğrenciler için kullanım süresi dolduğunda siz bir işlem yapmadan otomatik olarak tam bilet haline geliyor. bu da bizim uzaktaki sisteme kafadan bağlı olduğumuzu gösteriyor. ayrıca dikkatini çekti ise akbil sürtülen mekanizmanın kocaman anteni var. uzak bağlantı kuruyor bir şekilde.
  • sormaya geldim  (04.12.11 01:14:47 ~ 01:17:32) 
@şaman eheh sağol.


evet ya düşününce merkezi bir sistem daha mantıklı geliyor. amk.
  • cagdassalur  (04.12.11 01:23:16) 
bence merkezi olay mantıklı ama öyle çalıştığını sanmıyorum. Hem o şekilde inanılmaz bir gprs yada mobil bağlantı faturası iett ye çıkardı (gerçi koymaz adamlara) hemde iett doldurma işlemini yaparken bu durumda birkez kartı göstermeniz yeterdi. Otomatik yükleme aparatında alete parayı verdikten sonra kartı kaldırma diyor. Son olarakta otobüsün data bağlantısı kesildiğinde nasıl doğrulama yapacak? Ve doğrulama böyle saniyesinde yapılamaz bence. Kredi kartı gibi gider en az 10 sn bekler. Bence sadece vize işlemleri merkezi gerisi kartta.


  • ned flanders  (04.12.11 12:13:52) 
akbil dolum cihazlarında turkcell sim kart var..gprs le çalışıyor..turnikelerde ise bağlı oldukları bi bilgisayar ve modem var


  • arenas  (04.12.11 12:57:10) 
kullanım süresi kartın içine kodlanabilir. ya da sisteme kodlanıp kart yükleme/basma yaptığı anda rfid çipin içindeki veriyi değiştirebilir. gprsten yapılması çok olanaksız geliyor bana.


  • saiko  (04.12.11 14:20:10) 
niye yazmamisim yahu daha önce.
bir kere rfidler fazla basit yapilar. guvenlik acisindan cok yanlis bir secim olurlar. kentkart smartcard teknolojisi uzerine dayali, istanbulkart da aynidir buyuk ihtimal.
ayrica bildigim kadariyla kentkartin icine para yukleniyor. Disinda da derin(muhtemelen asimetrik kriptografiye dayali) bir guvenlik soz konusu. Kentkarti yapan adam artiz artiz dolasiyordu kimse kiramaz diye. Simdi de belediyeyi; dolayisiyla bizi soyuyor bir guzel her basistan komisyon alarak.

istanbulkart farkli olabilir tabi bilemem ama @ned flanders'in dedigi cok mantikli. gerci @arenas da 1. elden biliyormus gibi cevaplamis ama bilemedim.

Sorunuza gelirsek, karttaki guvenlik sistemine bagli. Dediginiz sey iletisim guvenliginde replay attack olarak geciyor, ve yaygin bir sekilde kullanildigi gibi yaygin bir sekilde de cesitli engelleme yontemleri var ve bence bunlari uyguluyorlardir.
  • natnan  (06.12.11 10:44:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.