[]

Çeşitli Golden Retriever Soruları

Merhaba hayvansever duyuru dostları. Bir aydır bizimle beraber olan, 9 aylık, dişi ve saf bir golden kızımız var. Otur, kalk, gel, ye, pati ver, yat, uyu gibi komutları daha önceden öğrenmiş zeki bir dişi. Yine daha önceden tuvalet eğitimi de var fakat bazı sorularım olacak tecrübeli arkadaşlara.

1) Günde iki öğün kuru mama ve su verip hemen ardından dışarıya çıkarıyorum. Her çıktığımızda mutlaka çiş ve kakasını yapıyor. Fakat bazen geceleri pat diye evin orta yerine işiyor ve suçlu olduğunu bilerek saklanacak yer arıyor, gözümüzün içine bakamıyor vukuatını yaptıktan sonra. Hatta az önce yattığı mindere işedi ve gecenin 1 buçuğunda dünya kadar iş çıkardı başımıza. Her dışarı çıkardığımızda tuvaletini yapan bir köpek neden eve işer abi çıldırıcam!

2) Golden olduğu için çok kuduruk ve oyun manyağı bir köpek. Ama bazı zamanlar oluyor ki zaptedemiyorum resmen. Gecenin 2'sinde bir koşturmaya başlıyor mesela gümbür gümbür apartmanı ayağa kaldırıyor. Ne dersem diyeyim vursam bile kendine gelmiyor mecbur kapıya bağlamak zorunda kalıyorum. Nasıl durdurucam bunu ben!

3) Dışarıda kedi ve köpeklere havlama huyu ve yürürken çekiştirme huyunu da bi türlü halledemedik.

Genel hatlarıyla sorularım bunlar. Golden tecrübesi olanlar varsa bu sorularımın cevaplarını ve genel tavsiyelerini de duymak isterim.

Şu foruma bak, şu siteye git diyecekseniz yazmayın lütfen, tecrübeli Golden sahiplerinin düşüncelerini duymak istiyorum çünkü.

 
1) hemen ardından değil de bi yarım saat sonra çıkarsanız daha iyi çünkü hayvanın yemeği sindirme süresini hesaba katmamış oluyorsunuz.

2) enerjisini tüketmeniz lazım başka çaresi yok bu işin. daha 9 aylık olduğu için biraz hareketlidir ama birkaç yıla durulması lazım. ama tüketiceksiniz o enerjiyi yani başka çaresi yok. zamanınız yoksa koşu bandına çıkarıp da koşturabilirsiniz hayvanı. çıkarın koşu bandına koşarken bir yandan da yemek verin. sonra kendi çıkmak isteyecek zaten yemekle bağdaştıracağı için.

3) bunlar eğitim işi. bir eğitmene götürseniz 1-2 seansta öğrenebilirsiniz rahatça bence. tek verebileceğim tavsiye tam bir köpeğe havlayacağını anladığınız an hayır komutuyla hayvana dokunmanız. vurur gibi değil sadece sertçe dokunun. yürütme meselesini de basitçe şöyle anlatayım. basit bir tasma ile bağlayın. çekiştirin ve gevşetin. hayvan yönünü kaybettiği zaman tekrar tasmayı gerin doğru yönü bulunca gevşetin.

bir de site vermeyin demişsiniz ama hayranıyım o yüzden : www.cesarsway.com
  • jangbogo  (03.12.11 00:59:06 ~ 01:01:29) 
1)tuvalet eğitimi olmasa tuvaletini yaptığı yeri köpeğe koklatırsanız bi daha oraya yapmaz diyecem ama tuvalet eğitimi var diyorsunuz. o zaman hayvan prostat olmuş olabilir.

2)enerjisini boşaltması lazım. dışarı çıkış saatlerini değiştirerek bunu kontrol altına alabilirsiniz.

3)haline şükret.. golden seni çekiştiriyo gene, benim kangal beni sürüklüyo ona ne diyecen:)

not: kangal,dogo ve bulterrier sahibiyim..
  • blackmail  (03.12.11 01:05:38 ~ 01:10:35) 
onlar çok işer iki saatte bir işer normalde. o kadar olmasa da günde iki çiş az.
hiç ilgilenmezsen durur. daha çok gezdirmeniz, oynamanız, oyunlar öğretmeniz lazım herhalde.
sürekli takipte olup, daha kulağını dikmeden, kediye köpeğe kitlenmeden tasmayı çekip düzeltmeniz lazım.

hemen ardından çıkarmak sorun değil. bizimki de açıkta yaşadığı zamanlarda yemeğini yer, gider işini görür. 5 dk bile beklemez. yemek gelince diğerini itiyo dışarı :)
  • kediebesi  (03.12.11 01:13:55 ~ 01:18:40) 
@blackmail dişiler prostat olmaz.

@mr rosebud 1. dört kere çişe çıkacak. bunun biri sabah erken, biri öğlen, biri akşam olmadan, biri de gece yatmadan olacak. mamasını da günde iki defa dışarıdan geldikten sonra verebilirsin. bir sabah ve bir akşama doğru.
  • compadrito  (03.12.11 06:55:33 ~ 06:56:46) 
1. Günde iki kere mama vermek normal bir davranıştır ama bilinenin aksine köpek yediği mamayı kaka olarak yapmaz bir önceki öğünde yediğini yapar. Hayvan daha 9 aylık yani kas sistemi yeni yeni gelişiyor bu yüzden çişini tutamaması normaldir. Bunun için yapmanız gereken dışarı çıkış zamanlarını sıklaştırmaktır. Mümkünse günde 2 defa değil 5-6 defa çıkarın. Her çıkardığınızda yanınızda küçük ödüller olsun ve çişini yaptığında bu ödülden 1-2 tane verip yumuşak bir ses tonuyla "aferin" diyip sevin. Hatta mümkünse gece uykusundan uyandırıp çıkarın çişe. Daha sonra zamanla bu çıkarmaları azaltın ama kademeli olarak. yani günde 6 defa çıkarırken bir anda 2'ye düşürmeyim, 5, 4 gibi gidin. Tabi en önemlisi tutarlı olun ve üşenmeyin. Bunlar zeki hayvanlardır çabuk öğrenirler. (ödül için minik küp şeklinde kesilmiş kaşarla aklını alabilirsiniz, tabi eğer yemeyi seviyorsa) Ve unutmayın o daha bir bebek. Sakın olaki burnunu falan çişine bastırmayın/koklatmayın yoksa sonrasında evde bir çiş kokusu ama ortalıkta olmayan bir çiş olur. Evet bildiniz kendi çişini yalamaya başlar suçluluk duygusundan dolayı ve bu da ileride kaprofajiye yani kaka yeme hastalığına kadar gider.

2. Kudurukluğunu gidermek şu aşamada biraz zor çünkü o bir bebek ve enerjisi fazla geliyor bir şekilde bunu atması lazım. Yürüyüşlerinizi sıklaştırın, yanınıza bir oyuncak alın hatta mümkünse bu iki tane birbirinin aynı top olsun birini atın onu getirdiğinde diğerini atın böylece topun başka yerde kalmayıp size geri gelmesi ihtimalini arttırmış olursunuz hem de daha şevkle koşar hayvan. Gündüz yeterince yorarsanız gece de oyun oynayacaktır. Bir de size tavsiyem ona evin sadece yaşama mekanı olduğunu ona öğretin. Yani evde siz veya başka birisi onunla oyun oynamasın. Sadece dışarıda oyun oynayın böylece o da bu işin yerinin dışarısı olduğunu idrak edecektir. Eğer yapabiliyorsanız gece alanını sınırlandırın. Atıyorum sizin odanızdaysa gece kapınızı kapatın böylece alanı sınırlanmış olur. Ama dişi olduğu için 1, 1,5 sene gibi bir süre içerisinde durulacaktır. Merak etmeyin. Siz dua edin erkek bir labradorunuz yok :)

3. Havlamayı yaparken vücut hareketlerini izleyin. Eğer kuyruk sallanıyor ve heyecan belirtileri gösteren hareketler yapıyorsa (yerinde duramama, üstünüze atlama vb.) bu bir oyuna davet davranışıdır. Eğer alanınız varsa ve diğer köpeğin sahibi de sorun çıkarmıyorsa bırakın koşsunlar, oynasınlar. Onlarında sosyalleşmeye ihtiyaçları var tıpkı bizim gibi. Bu yaşta agresyon kaynaklı bir havlama yapacağını zannettmiyorum. Kedilerden uzak durun. Şu anda kim iyi kim kötünün ayrımını yapacak yaşta değil o yüzden hareket eden her canlı onun için bir oyun arkadaşı demek ama kediler bunu bilmiyor maalesef. O yüzden kediye hallendiği zaman ya yön değiştirin ya da dikkatini size vermesini sağlayacak bir şey yapın. Çünkü kedinin tırnağını atacağı ilk yer burnudur ve burun inanamayacağınız kadar çok kanar ve dikilmez. sonradan faça istemiyorsanız uzak tutun. Çekiştirme konusu aslında heyecanından kaynaklanıyor. Ama eğitime ihtiyacı var. Bunun için bir eğitmenden destek almanızı öneririm. Sizin için de faydası olur. Ve tabi geç kalmayın çünkü geç kaldığınız her gün onun karakterinin biraz daha oturması ve alışkanlıkların iyice yerleşmesi demektir.
  • suunto  (03.12.11 08:32:53) 
hea dişiymiş pardon dikkat etmedim..


  • blackmail  (03.12.11 19:44:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.