[]

Repo Faiz Vesaire Noob Sorusu

Bankacılık işlerinden tiksinen biri olarak soruyorum:

Diyelim 100.000YTL (yüz bin) param var ve bankaya yatırıyorum. Bu paramın bana her ay belli bir miktar para kazandırmasını istiyorum ve anaparayı çekmemem gerektiğinin de farkındayım.

100.000YTL aylık kaç YTL faiz, repo artık her neyse, sağlar? En mantıklı yöntem nedir böyle bir durumda?

 
Bu parayı alıp bankaya gidiyorsun, uzmanı getirin bana ben çok zenginim diyosun, böyle yüklü meblağlardaki portföyleri bölüyor, yarısını a tipi likit fon, dörtte birini b tipi slip don, sekizde birini de altın olarak değerlendirip riski azaltıyorlar, kalan sekizde biriyle de fındık alıyoruz diye biliyorum ama konunun uzmanı değilim tabi daha iyi bilen biri vardır illa ki.


  • joelskellington  (11.07.08 22:27:06) 
%19 faizle vadeli mevduat açılırsa;

(100.000x0,19)/12 denilebilir kaba taslak.. vergisiyle falan aşağı yukarı 1.400 civarı getirir sanırım

repoyla uğraştığına değmez, vadeli mevduat daha tercih edilesi.. yatırım fonu da biraz daha az kazandırır muhtemelen
  • reeper redeemer  (11.07.08 23:00:32) 
joelskellington'a katılıyorum hatta dediği gibi sekizde biri ile fındık almaktansa, tümüyle kurubakliyat işine girseniz daha kazançlı çıkarsınız(eğer bu işle uğraşan güvenilir bir tanıdık varsa). Zira her sene bir kurubakliyat mahsülünün fiyatı tavan yapmakta.


  • late viper  (11.07.08 23:26:02) 
anaparanızı orta ve uzun vade de korumak istiyorsanız sadece faizi çekip anaparaya dokunmama yöntemi yetmez. anapara enflasyon karşısında erir. aylık uğraşması biraz daha zor tabi ama kabaca yıllık şöyle bir hesap yapalım. bugün paranızı mevduata bağladınız veya yatırım fonu aldınız. 1 sene sonra 11.07.2009 olduğunda paranız vergi vs düştükten sonra 115000 olmuş olsun.bisene sabrettim gidip şu 15.000'i harcıyayım hemen demeyiniz. yıllık enflasyon yüzde 10'sa harcayabileceğiniz tutar 15000 ytl değil sadece 5000 ytl'dir ki böylece anaparanız eksilmeden ve çoğalmadan aynı kalmış olur. kalan 110.000 ytl'yide yine bağlayabilirsiniz. kolay gelsin:)

not: bu arada güvenilir en az 2-3 bankadan paranızın tutarını da belirterek oran bilgisi alarak yüksek verene yatırmanız gerektiğini söylemeye gerek yok.
  • eksi daglarinin aslani  (12.07.08 00:03:55 ~ 00:13:54) 
gidip bir daire aliyorsunuz ve ayda 500 ytl kira geliri gelirken bir yandan ana paraniz, evin degeri arttikca artiyor. ugrasi eksisi..


  • no christ requiress  (12.07.08 00:33:46) 
cok paraniz var ise hepsini bir yatirim aracinda degerlendirmemek, araclari cesitlendirmek faydali. ornek: 100.000 ytl'nin hepsiyle diyelim cok kazandiriyor diye dolar aldiniz, ama dolar habire dustu. veya ytl cok kazandiriyor diye faize koydunuz, hop kriz cikti sizin para yalan oldu. joelskellington'un dedigi gibi, sizin risk tercihinizle getiri beklentiniz arasindaki optimum noktayi bularak her ay belli getiriyi elde etmenize yardimci olacak hesap yontemleri ve bunu yapacak portfoy uzmanlari var. yalniz bu kisilere bu islerden anlamadiginizi/sevmediginizi cok caktirmayin, bazilarinin kendi ajandalari olabilir (daha dogrusu calistiklari kuruluslarin) ornek: eski uzanzedeler, anlamdan bilmeden offshore'a yonlendirilmislerdi.


  • no avalon  (12.07.08 16:07:19 ~ 16:08:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.