[]

MMORPG ve İletişim [Ödev Yardım]

arkadaşlar, arkadaşımın iletişim dersi ödevi için bir sunum yapması gerekiyor. siz romalılardan isteğim, MMORPG oynarken başınıza gelen ilginç olaylar, tanıştığınız kişiler ve oyun dışındaki ilişkiniz, sosyalleşmeye negatif, pozitif etkileri vs.

yaklaşık 5-6 dakikalık bi prezentasyon olacak, ama ne kadar çeşitli örnekler alabilirsem o kadar geniş anlatabilicem. şimdiden sağolun.

p.s: moderator arkadaşlardan isteğim, 2-3 gün post'umun üst sıralarda yer alması. o sürede toparlar, meşguliyetimi sonlandırırım. dersi geçmesi için bu ödev çok önemli.

çok teşekkürler,
bolşante.

edit: lhun'un uyarısı ile; "ilginç olaylar"dan kastım, daha çok ikili ya da gruba yönelik iletişim esnasında gerçekleşen anlaşmazlıklar, olumlu gelişmeler, bu iletişimin çerçevesi, gerçek hayatın ne kadarını kapsadığı gibi etmenler.

 
"başınıza gelen ilginç olaylar"ı daratlsan iyi olur sanki. yani "abi moonglowda pk kesiyodun anex yedim tp kalmamış vanq katana gitti aq" gibi ilginç şeyler de var mmorpg dünyasında zira.

ama madem iletişim demişsin, iletişim üzerinden bir örnek vereyim. yabancıların çokluklta olduğu ama birsürü türkün de olduğu bir serverda (the alter realm, bilen bilir) bir elemena rastlıyorum dungeonda beraber takılıyoruz falan. yarım saat falan konuşuyoruz, ingilizce tabi, sonra ordan bir yerden dank ediyor "are you turk?", öteki de "lan? abi ahaha" şeklinde hem aptallığımıza yanıyor hem de hemen kaynaşıyoruz.

genel gözlemim, bazı insanların aşırı networking geliştirdiği mmorpg sayesinde, ama bunların pek azı gerçek dünyaya kayıyor, çok seçici yani. dolayısıyla her şekilde ya oyundan ya msnden ya forumdan devam eden sanal bir network oluyor.

bir de hali hazırda tanışık grupların beraber oynaması var, konuşacak muhabbetleri deli arttırıyor ama çıkar çatışmalarından en sağlam arkadaşlar bile kendilerini kaybedip nadir de olsa birbirlerini kırabiliyorlar.

oyunun liderlik (guild, klan vs) gerektiren komünal toplulukları gerçek yapılarla paralel, yani güçlü, hatasız, koruyucu, politik vs olmak gerek böyle bir toplumu kotarmak için.

bir diğer nokta da, yüzsüz olmanın bazı sosyal yaptırımları ortadan kaldırmasından dolayı, özellikle türklerde çok olan birşey, seviyesizlik, bildiğin saf kötülük diyeceğin şeylerin ortaya çıktığı oluyor. hani ahlak sistemi diyeceğin bir eşik varsa, bu mmorpg için çok daha alta çekiliyor genelde.

bir de rp denen hadise var, ki pek yüzüne bakılmıyor aslında. bu da rol yapma, retorik, konuştukları üzerine kafa yorma konusunda insanlara bir motivasyon oluyor bazen. bu hem yarı-doğaç bir tiyatro oyunuymuşcasına gayet eğlenceli bir oyun ile değişik bir tür iletişim sağlarken, hem de olaya bir miktar yaratıcılık kattığından, karşıdaki insanlara dair değişik bilgiler veriyor.

çok vaktimi mmorpg ye ayırmışımdır, adeta öteki bir yaşam olduğundan hemen derleyip toparlamak çok kolay olmuyor, ama genel olarak sosyalleşmeye etkisi beklenenden olumlu.
  • lhun  (10.07.08 16:35:10) 
belge niteliginde olmasi acisindan:
(bkz: knight online diyaloglari/#8891815)

odevinin son tarihini belirtmemissin ama eger vakti varsa daha onumuzdeki haftaici bazi seyler anlatabilirim.
  • zakk  (11.07.08 14:21:30 ~ 17:00:07) 
@zakk: aslında planımız 2-3 gün içinde materyalleri toplayıp pzt-salı hazır hale getirmek. ama o güne kadar zevkle dinlerim :)


  • schimsonique chaiselongue  (11.07.08 15:20:56) 
Ultima Online isimli MMORPG'yi, 2000 tarihinden itibaren 8 sene boyunca oynadık, 5 ay kadar önce bıraktık. Oyun sayesinde çok iyi arkadaşlıklar edindik, bir çok şehirden (ve İstanbul'daki semtlerden) misafir ağırladık, bazı şehirlere/semtlere de misafir gittik. Oyunu bırakmamıza ve seneler geçtikçe insanların oyunu devamlı bırakma eğiliminde olmalarına rağmen bâki kalan hep dostluklar oldu.

Ha bu arada biz kimiz peki? Oyuna zamanında beraber başlamış, aynı mahalleden çocukluk arkadaşlarıyız. Çoğunlukla, bir zamanların en iyi sunucusu olan Nebula UO Shard'da oynadık. İsmimizi "Shangri" yaptık, orada "Resurrected'S" diye bir guild kurduk, falan yaptık, fistan taktık, neyse...
(bkz: tanıdıklara selam gönderme tandansı)
(bkz: hiçbir fırsatı kaçırmamak)

Olumlu&olumsuz yanların kabaca bir analizini yaparsak, sanırım durum şöyle olurdu:

Olumlu Yönleri:
+ İyi zaman geçirilmesi,
+ Arkadaşlıklar kurulması,
+ Dostlukların pekiştirilmesi,
+ Hiç bitmeyecek geyik malzemelerinin çıkması, her zaman konuşacak eğlenceli birşeylerin olması (askerlik anılarından bile kuvvetli olmak üzere),
+ Klavye ve mouse hakimiyetinin güçlenmesi, kısmen de olsa bilgisayar kullanımının geliştirilmesi,
+ Oyuna asıl şeklini veren karakterleri yönetenlerin gerçek birer insan olmalarından ve oyunun atmosferinin bağlayıcılığından/gerçekçiliğinden kelli gerçek hayattaki birçok duygunun (kin, nefret, sevinç, üzüntü vs.) yaşanması. Bu sayede insanların belli bir duygusal tatmin yaşayarak biraz daha cibilliyetlenmesi.
+ Forumları vasıtasıyla, oyun dışı konuların da konuşulabilmesi, insanların tanışıp ve kaynaşabilmesi,

Olumsuz Yönleri:
- Bu oyunların, sanal alemin rahatlığına güvenenlerin ego tatmin edebilecekleri bilimum mekanlar haline gelmesi, bazı bazı her türlü küfürün, adiliğin, artniyetin kol gezmesi (klavye delikanlılığı ise işin daha başka bir boyutu).
- Oyunu oyun niyetine oynamayanların, oyuna kendini fazlasıyla kaptıranların, "hırs" denen mefhumun b.kunu çıkaranların, 2-3 item görünce sapıtanların -ki bunların sayısı azımsanamayacak kadar çoktur- bazen sosyal yaşamlarından feragat etmeleri, zamanlarını ve paralarını bu uğurda umarsızca sarfetmeleri,
- Maalesef arkadaşlar arasında bile kavgalar çıkması, kalplerin kırılması ve bunların gerçek hayata dahi taşınması,
- Yukarıda sayılan olumsuzluklarla beraber, bir de oynadığınız sunucuda lag, staff acemiliği vb. sorunların size sinir harbi yaşatabilmesi.

Şunu da belirtmem lazım geliyor ki, buradaki artılar ve eksiler genellikle bana göre MMORPG'lerin babası olan Ultima Online'a göre yazılmıştır. MMORPG'nin Türkiye'deki gidişatı ya da bazı Türk oyuncuların yabancı sunuculardaki gidişatı da pek hayra alamet değildir. Yer yer sağanak yağışlıdır, içler acısıdır.

Bu oyunların gerçek hayata etki ederek yarattığı anekdotları ve çeşitli yansımaları da yazmak sonraya kalsın, zira şu saatten sonra bildiklerimi/hatırladıklarımı da unutma arefesindeyim. Mazur görün, o mevzulara da sonra girerim sanırım. Bu konularda başka soracağı şeyler olanlar, MSN adresimi -ki shangrilla@hotmail.com olur kendileri- ekleyebilir.
  • shangrilla  (12.07.08 05:25:47 ~ 05:26:31) 
biz de kolpa wow sunucumuzun playerleri olarak 3-5 kişi buluşup zirve yapmıştık. yani insan yeni arkadaşlıklar kuruyor ama internet üzerinde kaldığı sürece onlar sosyal açıdan pek bir faydası yok. ayrıca hala belli başlı şehirlere yolum düşerse ilk işim orada oturan wowcularla buluşmak olacak.


  • yuto  (14.07.08 10:02:43) 
emsal olarak kendimi örnek gösterebilirim sanırım.Eğer MMORPG olmasa idi;

iki üstümdeki muhteşem zat ile tanışamayacak , Trakya Universitesindeki 2. senemdede yurtta sürünüyor olacak yani eve çıkamayacaktım.Evet , ultima online sayesinde tanıştık. Şu anda ev arkadaşıyız.

Nebula karşısında ders çalışmam gereken onlarca saati kaybettim mi ? Evet. Gene olsa gene yaparmıyım ? Kesinlikle evet.
  • siriquastrum  (05.12.08 22:53:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.