[]

sınav sistemindeki inanılmaz haksızlık

şimdi diyelim ki bir dersinizden sınav olacaksınız. sözel bir ders. ezberci bir sistem. toplam 20 konu var. sınavda bu 20 konu içinden 4 tanesi soruluyor.

bir kişi diyelim ki bunların 18ini ezberlemiş olsa ve daha sonra 4 sorudan 2si bu ezberlemediğinden gelse, 50 alacak sınavdan ve bir nevi kötü almış, tembel, çalışmayan öğrenci sıfatına düşecek.

ama o 18in içinden gelse sorular, 100 alacak, çok zeki, çok çalışkan vs. bütün iyi özellikleri üzerinde toplayacak şansına.

burada bir şans mı var, yoksa 20 konu da ezberlenmeli mi?

hoca sınavda 20 konu başlığını verse ve içinden 5 tanesini yazın dese, daha adaletli olmaz mı?

 
türkiyedeki eğitim sisteminin boktanlığı içinde ufak bir örnek olmuş bu...


  • ruhibirbanyo  (25.11.11 19:22:40) 
5 tane yazın dese 5 tane kolay olana çalışacak öğrenciler, kalan 15in içerisinde yararlı olanlar öğrenilmeden kalacak. öyle de bir durum var. bence gayet adaletli var olan sistem, dediğiniz ihtimal 3/85, eğer o ihtimal de o öğrenciye rastlıyorsa yapılacak birşey yok :)


  • deliverance  (25.11.11 19:23:21 ~ 19:23:41) 
evet diğerine göre daha adaletli olur. ama sonuç olarak öğrenci yine pek bir şey öğrenmez. geçen sene sınava hazırlanırken edebiyatı a dan zye bilirken şimdi sorsan takılırım.


  • pelinn.  (25.11.11 19:23:51) 
derste anlatılmayan bir konu yoksa adaletsizlik nerde ki? dersin içeriğini bilmeniz gerek sonuç olarak..


  • hayal bilgisi  (25.11.11 19:24:23) 
@deliverance o geçen gün bendim :) evet dediğin gibi kolay olanlara çalışılacak ama sistemin adaletli olduğu durumuna katılmıyorum. o 20sini ezberleyen de unutuyor zaten kağıdını bıraktıktan sonra. bence sistem değişmeden buna çözüm bulunamaz.


  • tizi reftar olanin payine dagmen dolasir  (25.11.11 19:26:49) 
evet sorunda bu dersin içeriğinin bilinmesi gerek ezberlenmesi değil. bilmek nedir? uzun süreli kalıcı bir eylem. bizim sistemimizdeyse köprüyü geçene kadar mantığı hala hakim.


  • pelinn.  (25.11.11 19:30:10) 
adeletsizlik yok bence de birader. senin o derse hakim olup olmadığının test edilebilmesinin iki yolu var:
1. her konudan soru sorulacak. haliyle soru sayısı fazla olacak.
2. rastgele seçilen konulardan sorular sorulacak ve az soru olacak. haliyle öğrencinin tüm konulara çalışması sağlanacak. buna rağmen az çalışan öğrenciye çalıştığı yerler denk gelirse bunun adı da şans oluyor evet. yapacak bir şey kalmıyor. o şanslı adam elbet bir gün sıçacak. ama tüm konulara iyi çalışan adam illa ki karşılığını alacak.
  • srdr  (25.11.11 20:10:32) 
18 tanesini çalışıp 2 konuyu bıraktığı için gerizekalıdır.


  • dis fircasi  (25.11.11 20:25:42) 
bir örnek vereyim cevabı kendiniz verin.

italya'da bazı derslerde ne kadar ogrenci olursa olsun herkese ayrı soru sorulan sınavlar oluyor mesela bi dersi alan 80 kisi var diyelim. hoca 80 tane ayrı soru kagıdı hazırlıyor. sınav sadece 1 sorudan olusuyor. herkese ayrı bir soru dusuyor. kime hangi kagıdın geleceği ise tamamen şans. kagıtlarda numaralar var 1 den 80e kadar. ogrenci listesini sınav oncesi pc yardımı ile rasgele bi şekilde karıştırıyorlar ve cıktı alıyorlar. bu listeye göre her kagıdı 1er ogrenci atlayarak dagıtmaya baslıyorlar. ikisini karsılastırın lütfen :)
  • faaip de oiad  (25.11.11 23:03:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.