[]

oedipus kompleksi'nin öteki olanı

yani kız çocuğunun babaya bilinçsiz bağlanması ve anneye öfke duymasına ne ad veriliyor?
daha doğrusu öyle bir şey var mı?



 
  • talemon  (24.11.11 12:02:52) 
Öyle bir şey var mı yok mu bilimsel olarak bilemezsin. Ama bu dinamik yaklaşımın önerdiği çok şey biraz sezgiyle doğrulanırken, bunun doğrulanması diğerleri kadar kolay değil. Fakat diğer yandan da, aslında kuramın en zayıf yeri de burası. Çünkü hadi erkek çocuktaki anneye sahip olmak isterken yaşadığı baba kaynaklı kastrasyon (pipinin kesilmesi) korkusu ve penisin iktidar temsil etmesiyle de bu korkunun bilinçaltında gerçekliğe dökülüp (ensestin de yasak olması ile) anne üstündeki hakimiyet çabasında vazgeçiyor olmasının kız karşılığı hiç de akla yatkın gelmiyor. Neden, kızda penis yok :)


  • jesterdvine  (24.11.11 12:43:06) 
bildiğim kadarıyla kız daha önceden bir penise sahip olabileceğini fakat babasına duyduğu ilgi ve annesini bertaraf edip yerine geçme isteği yüzünden cezalandırılıp kastrasyonun gerçekleşmiş olduğunu(bu durumda anne figürüne mi yükleniyor otorite figürü bilemiyorum) ve bacaklarının arasında aynen bir yaraya benzeyen bir "yarık" ile baş başa kaldığını düşünerek bu komplekse kapılıyor.


  • ukde  (24.11.11 15:16:30) 
kız çocuğun anneye öfke duyması ve babaya meyletmesi de öidipusdur freudyen bakış açıısnda.Fakat zamanlama farkı vardır erkek çocua göre.Erkek çocuk kastrasyon korkusu ile babadan uzaklaşırken kız çocuklar pipileri olmadığı için anneyi suçlayarak babaya meyleder.Erkek çocuklar kastrasyon kompleksi ile öidipustan kurtulurken,kız çocuklarda geç öidipus vardır diyebiliriz.
Elektra kompleksi terimini jung ortaya atmıştır yamulmuyorsam,freud da buna bisiktirgit demiştir.

  • tatarcik  (24.11.11 19:49:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.