[]

hayatı tehlikede olan arkadaşım için kredi çektm, ödemesi için ne yapmalıym

tefeciden borç alıp geri ödeyeneyen ve bugün memuriyetten istifa edip başka şehre kaçmayı planlayan arkadaşım için kredi çektim.

şimdi tefeciye borcunu ödeyecek ve işine devam edecek. kredinin taksitlerini bana ödeyecek.

ama kafası rahatlayınca gevşeyip kendini koyverecek. buna eminim. parayı ödemesi için onu bağlayıcı bir şeyler yapmam lazım.

maaşını ziraatten alıyor. ziraate gidip benim hesabıma her ay X lira geçirilmesi için otomatik talimat vermesi gibi bir şeye ihtiyaç var. bunu yapabilir belki ama iptal etme tehlikesi var.

daha sağlam ve yaratıcı bir çözüm dostlar?

 
bu tür yaptığı iyiliklerin bi tarafında patladığı bir ailenin ferdi olarak, arkadaşının insafına kalmışsın.


  • terp  (23.11.11 10:37:02 ~ 10:37:23) 
aylık senet al.


  • gitti gelecek  (23.11.11 10:38:14) 
Aylık senet aldım diyelim, o senedi ödemediyse ne yapacağım? onu ödemeye zorlayacak şey ne olacak?


  • gijilti  (23.11.11 10:43:10) 
Ayrıca şu an farklı şehirlerdeyiz bu durumda senet yapabilir miyiz bir araya gelmeden?


  • gijilti  (23.11.11 10:43:53) 
Öncelikle evet iyi yapmışsınız ve aranızda bir araya gelerek tanzim edeceğiniz bir senet yeterli olur.İsmi altına imzalı bir senet alırsan herhangi durumda er ya da geç tahsil edebilirsin.


  • lebanon  (23.11.11 10:52:37) 
senedi ödemezse icraya verirsin.


  • bitter cikolata  (23.11.11 10:53:22) 
doldur senetleri postala imzalayıp geri göndersin sana.
Asla o parayı alacağının garantisi yok ancak en azından caydırıcı bir yöntem olur elinde evrak olur, sıkışırsan avukata verirsin arar o da olmadı icraya verirsin vs. yasal hakların olur en azından. Bu tarz bir evrak almadığın koşulda hiçbir şansın yok.

  • gitti gelecek  (23.11.11 11:07:33) 
icraya verirsin. icra maaşına haciz koyar


  • ben smyrna  (23.11.11 11:17:32) 
(bkz: merhametten maraz doğar) atasözünü uygulamalı olarak tecrübe etmek istiyorsun. durumun özeti bu. karakterinin sağlam olmadığını bildiğin bir adam için neden böyle bir şey yaparsın ki?


  • compadrito  (23.11.11 11:22:16) 
tüm borcu için bir senet al. bu senedi icraya koy. tebligatı alsın ve kesinleşsin. daha sonra kendisi gelsin ve borcu kabul ettiğini ve her ay maaşından x miktarda kesilmesine muvafakat wettiğini vee ilgili belgenin kurumuna yollanmasını talep eden bir dilekçe yazsın icra müdürlüğüne. aksi takdirde kesinlikle sağlama almış olmazsın. maaşı var diye güvenme,başka biri senden önce haciz koyarsa (ki bu danışıklı döüş bile olabilir) sen asla paranı alamazsın. ayrıca takibi kesinleştirerek her an bir malına hızlı bir şekilde haciz koyma olanağına da erişirsin.
sakın olaki ben bunu teklif edemem, ayıp olur gibi bir düşünceye girme. senin gibi bir adama domalmasını istesen bunu dahi yapması lazım. asla taviz verme. sakın. diğer her türlü yöntemlerin kesinlikle bir kaçış yolu var. seninkinde sadece memuriyeti bırakırsa alamazsın paranı.

  • ground  (23.11.11 11:44:21) 
compadrito ve ground' a katılıyorum. henüz parayı vermediysen, hareket tarzın bu olmalı. tüm borç için tek senet al ve ground' un dediğini yap.
durumun ne olduğunu tam olarak bilemesem de, aklıma takılan bir soru var. madem bu arkadaş devlet memuru, niye kendisi kredi çekmemiş de tefeciden borç almış? bunu bir düşün öncelikle, olur mu?

yine de yaptığın/yapacağın çok iyi bir şey. borç olarak veriyorsan, böyle yapmalısın. ödemese de sorun olmayacaksa senin için, dilediğin gibi ver işte.
  • july14  (23.11.11 12:00:41 ~ 12:02:47) 
çok basit bir sözle olaya katılayım, "acıma acınacak hale düşersin". çekme kredi falan, çektiysen verme. verdiysen senet falan hikaye, maaşının en fazla %25 ine haciz koydurursun, başkaları koymadıysa. kaldı ki böyle sorunlu birinin işinin de garantisi olmayacaktır. umarım vermemişsindir.


  • pisekar v2  (23.11.11 12:16:30) 
@july,

kredi çekemiyor. maaşının büyük bölümü hacizde... internetten kumar oynayıp borçlandı. her şeyi sonuna kadar kuruttu. bu onun son şansı. Bu sefer de toparlanmazsa artık işi çok zor.
  • gijilti  (23.11.11 12:21:20) 
az buçuk tahmin etmiştim, karar senin. yardım etmen çok iyi, umarım üzülmezsin. kumar alışkanlığı konusunda bir şey demesem daha iyi. belki yaşadıklarından ders alır, tövbe eder, seni de üzmez.


  • july14  (23.11.11 12:26:19) 
maaş aldığı bankanın kartına el koy. kredi taksiti kadarını al geri kalan parayı arkadaşının başka hesabına yatır. oradan kendi kullansın.


  • el magico  (23.11.11 12:31:44) 
sevgili el magico,

iyi fikir. bunu düşünebilirim.

ben de şöyle düşündüm. ondan ziraat maaş hesabını internet bankacılığına açmasını istedim. anlık şifre için benim cep numaramı verecek. parola ve şifreyi bana yollayacak. ben giriş yapıp şifreyi falan değiştrdikten sonra parayı ona yolluycam.

sonra internet şubesinden her ay benim hesabıma kredi taksidi kadar otomatik eft(havale?) talimatı vericem.

ve sık sık internetten açıp bir değişiklik varmı diye bakıcam, talimat değişiş mi, şifre geçerli mi vs...
  • gijilti  (23.11.11 12:36:20) 
maaşını yatan bankayı değiştirmesi zor değil. bence sen şimdiden aylık ödeme planına bunu da ekle. sen de biliyorsun sonunda sana patlayacağını. bir de cinsiyetiniz hakkında bir fikrim yok ama gönül işlerinden dolayı bu yükümlülüğün altına girmiyorsundur inşallah.


  • pisekar v2  (23.11.11 12:53:40) 
tefeciden para alan sonra da ödeyemeyen ve herşeyi satıp savıp başka şehre taşınmayı düşünen birisi kafası rahatladıktan sonra arkadaşını fln pek takmaz gibi geliyor bana. paran var ya abi beni zora sokma şimdi diye diye seni peşinden koşturur.

senet yaptırsan ve arkadaşın ödemezse mahkemeye verip onun masraflarıyla fln uğraşıp paranı 1 yıl sonra almakla uğraşır mısın?
ve ayrıca arkadaşına bunu yapabilir misin?
bankanın tefeciden daha acımasız ve kuvvetli olduğunu biliyor musun?
  • locco  (23.11.11 13:13:46) 
locco + 1

karşınızdaki "tefeciden borç alıp geri ödemeyen ve bugün memuriyetten istifa edip başka şehre kaçmayı planlayan" birisi. iyi niyetli bile olsa, "zor oyunu bozar." maalesef hayat şartları artık bu. bu yüzden senet sepetten bahsetmeyip arkadaşının insafına kalmışsın demiştim. ha yine de al senedi sepeti, elinde belge olsun, 1 senede ya da 3 senede alırsın paranı...
  • terp  (23.11.11 14:00:11 ~ 14:01:51) 
şu andan itibaren maaşına sen haciz koyduramaz mısın? sanki gecikmiş borcu varmış gibi senet imzalasanız. sen de maaşına haciz koydursan, he ay maaşından kesilip direkt sana gelse para? olabilitesi var mı bilmem ama çıkar bi yol sanki bu. bunu yapabilirsen kaçsa da göçse de para gelir sana.


  • el magico  (23.11.11 14:09:33 ~ 14:10:24) 
krediyi çektim ve arkadaşıma yarın göndericem. senet falan işine girmedim. sadece internet bankacılığı şifre ve parolasını aldım. maaş hesabını kontrol edebileceğim. 18 ay sonra, borcun bana geri ödemesinin bitme zamanında tekrar buraya yazacağım. bakalım ne olacak! umarım pişman olmam.


  • gijilti  (23.11.11 20:38:46) 
yapmaaaaaa. yapma. senet al önce.


  • compadrito  (23.11.11 20:41:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.