[]

Yeni Makine Eski HDD

Good day.

Bugün yeni bir bilgisayar aldım. Özetle şöyle: Intel Q9300 (Quad Core) 2.50GHz işlemci, 2GB DDR2 RAM, NVidia GeForce 8800GT GPU. Anakartı ezberleyemedim.

Eski bilgisayarımsa P4 3.4HT, 3GB RAM, NVidia GeForce 6600GT idi.

Yeni bilgisayarıma yeni HDD almadım, eskisindekileri söktüm. İki adet Seagate 7200RPM (hatırladığım kadarıyla) HDD. Biri 200, diğeri 300GB.

Sorum şu: Bu HDD'ler uzun süredir kullanılıyordu. Üzerinde yazılıp silinmedik tek bir mikron bile kalmamıştır. Hiç defragmentation'dan geçmediler. Birçok program yüklü. Tahmin edebileceğiniz gibi bilgi çöplüğü olmaya yakınsamış iki HDD. Ama çok önemli dosyalar var, miksaj kanalları var vesaire vesaire. O yüzden eskilerini kullanmaya devam etmeliyim.

Ancak haliyle, bu HDD'lerle istediğim performansı alamadım. Uzun boot up süreleri, zaman zaman kilitlenen IE pencereleri, ne bileyim, bir kısayola çift tıkladıktan 3 saniye sonra tepki almalar... Daha önce de başıma gelmişti (HDD'lerden biri, P4'ün ilk HDD'siydi ve hiç formatlanmadı).

Hah, ne diyordum, sorum şu: Ben bu HDD'leri defragmantasyondan geçirsem, ki NTFS'dir her ikisi de, performans artışı olur mu? Çünkü bazı kaynaklar NTFS disklerin defragmante edilmesine gerek olmadığını, bunun performansı daha da düşürebileceğini söylüyor. Nedir doğrusu?

İşletim sistemim Windows XP Pro SP2. Ayrıca Firefox'u sevemedim (nerede bu imleç!).

 
defrag iyidir hatta chdisk de yapsan iyi olur.


  • bryan fury  (08.07.08 08:36:44) 
bir de xp ile 4 cekirdek uyumlu claısıyor mu ki ? sorunun kaynagı ordan da olaiblir.


  • bryan fury  (08.07.08 08:38:06) 
ben de başka bir alternatif sunayım, power supply unit diyeyim. kaç wattlık bir PSU kullanıyorsunuz ? sisteminiz için ben en az kaliteli bir 500Watt öneriyorum. hatta belki 500watt bile yetmeyebilir.

ayrıca eğer sabit diskleriniz şu an doluya yakınsa, windows sanal bellek için yeteri kadar boş alan kullanamıyor da olabilir.
bilgilerinizin güvenliği için kısa sürede yedeklerini almanızı öneririm.
  • archetype  (08.07.08 09:48:26) 
defrag'ın tek sıkıntısı bilgilerin uçtuğunda bunları tekrar geri çağıramıyosun.Çünkü o bilginin yazılı olduğu plakayı tamamen siliyor.Performans artışı olur mu diyosan kesinlikle olur.Tavsiyem sistemi SP3'e çıkar ondan sonra defrag al sistem rahatlayacaktır..


  • erkona  (08.07.08 11:20:19) 
Eğer o hdd leri direk çıkartıp yeni pc nize format atmadan ve yeniden windows eklemeden taktıysan düşük performans göstermesi normal. Hem zaten windows şişmiş durumda hem de eski pcnin bi ton driveri yüklenmiş durumda. Yapman gereken windows un yüklü olduğu partisyondaki yedeklenmesi gereken şeyleri diğer partisyonlara atarak o partisyona format atıp yeniden windows yüklemek. Diğer partisyonlara da hem defag yapmak gerek. Hatta windows un defrag ı yerine diskeeper programını kullanmanı tavsiye ederim...


  • selimse  (08.07.08 11:23:48 ~ 11:24:30) 
bryan fury: xp dört çekirdek destekliyor tabii, neden desteklemesin.

archetype: psu gerçek 460w, cooler master. sorun çıkartacağını sanmıyorum.

erkona: sp3'e hiç bulaşmayayım diyorum. windows xp pro sp2'den gayet memnunken sp3'e geçip her şeyi riske atmak istemiyorum açıkçası.

selimse: sanırım kısa süre içerisinde bunu yapacağım. c: ve e: sürücülerim ilk 200gb'lık hdd'me ait. onları formatlayıp direkt vista yükleyebilirim hatta.
  • actionary  (08.07.08 12:11:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.