[]

Pazarlamacılar için. Segmentasyon ve hedef pazar belirleme

Farkını bir türlü anlayamadım. Bu ikisinin ne farkı var?




 
birisi segmente etme yanı ayıklama genel anlamda hangı kategorıde olursa olsun .. dıgerı ıse bu pazarlardan yalnızca bırı olan hedef pazarı belırleme ıslemı. ılkı bır ust sevıyede sınıflandırma yapmak. dıgerı ıse sadece hedef pazarı belırlemek. yanı segmente edılmısler ıcerısınde hangısnın hedef pazar olması gerektıgıne karar vermek gıbı dusunulebılır.

bıraz daha genıs yazacak olursak segmente etmek azınlıkları cogunluklardan ayırmak ıslemıdır yanı gruplamak. ıkıncısı ıse bu gruplardan hangısının hedef pıyasa olması gerektıgıne karar vermek. yanı azınlıklardan bırını mı hedefleyeceksınız yoksa cogunlugu mu hedefleyeceksınız durumudur.
  • kennym  (20.11.11 15:40:49 ~ 15:42:45) 
segmentasyona; Benzer şekilde davranan ya da benzer ihtiyaçları olan ve diğer gruplardan farklılaşan grupları tanımlamaktır. bu ürün, ülke, sektör ve daha bir çok parametre bazında değişiklik gösterebilir.

örneğin senin bir ürünün var. senede 1000 tane satıyorsun.. bu ürünü;

A grubu: 100

B grubu: 120

C grubu: 300

DE grubu: 480 alıyorsa

bu sosyo ekonomik statüye göre segmentasyondur. ama sen bunu çok daha farklı yöntemlerle yapabilirsin. hedef pazar belirleme ise senin rakiplerinden pazar payı çalmak için belirleyeceğin stratejidir. eğer senin rakibin de 1000 birim ürün satıyor ama o DE grubuna 680 birim satıyorsa senin ilk hedefin bu kitleden müşteri çalmak olmalıdır. tabii bunun öncelik ve maliyet analizi var. ya da rakibin 680'inden çalarken senden ne kadar kayıp oluyor A, B ve C grubundan.

kısacası konu pazarlama araştırmasının konusu. mail adresini verirsen konu ile ilgili bir doküman gönderebilirim.
  • otopsicocugu  (20.11.11 16:13:06) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.