[]

Bir Hak/Hukuk Sorusu

Sorum hukukçulara ama akademisyen olmak isteyen herkesi ilgilendirmektedir. Kısaca anlatılamayacak bir durum olduğu için, formata aykırı olmasına rağmen elimden geldiğince özet geçmeye de çalışarak meseleyi anlattım. Okuyup cevap verenlere şimdiden çoook çoook teşekkürler. Okumaya şu an vakti olmayanlar ama yardımcı olmak isteyenler benimle özelden iletişime geçerlerse ve uygun bir zamanlarında önerilerde bulunurlarsa çok sevinirim.

GİRİŞ:

2 senedir YÖK yaz ve sonbahar dönemlerinde olmak üzere yılda iki kez “ÖYP” adı altında yeni bir sistemle akademik personel alımı yapmakta. Bu sene de yaz ayında bir alım gerçekleştirdiler. Bu alımı gerçekleştirirken de bir yönetmelik yayınlandılar. Bu yönetmeliğe göre kişinin atanmaya hak kazandığı halde YÖK’e kişisel bilgileri, not ortalaması ve sınav sonuçlarıyla ilgili yanlış beyanda bulunduğu tespit edilirse ataması iptal oluyor ve bir cezai müeyyide olarak aynı sene içinde ikinci kez başvuru yapamayacağı belirtiliyordu. Atanmaya hak kazandığı halde çeşitli nedenlerle hiç başlamadan vazgeçenler ya da işe başladıktan sonra istifa edenler için bir yaptırım söz konusu değildi.

GELİŞME:

YÖK geçtiğimiz gün aldığı kararla yönetmeliğe yeni maddeler ekledi. Daha önceki cezai müeyyideye ilave olarak atandığı halde işe başlamayanlar ve istifa edenlerin de yeniden başvuru yapmaları durumunda başvuru puanlarından %3 kesinti yapılmasına karar verdi ve bu kararın önceki tercih döneminde “böyle bir cezai müeyyidenin olmadığı koşullarda” işe başlamamayı seçen ya da başlayıp istifa edenleri de kapsayacağını belirtti.

SONUÇ:

Sorum hukukçulara. YÖK bu hareketiyle bir mağduriyet yaratmamış mıdır? Örneğin benim başvuru puanım 80 olsun. Bu puanla atanmış ancak atandığım kurumda yaşadığım sorunlar yüzünden istifa etmiş ya da atandığım halde hiç göreve başlamamış olayım. Her iki koşulda da mevcut yönetmeliğe göre aynı şartlarda yeni atama döneminde aynı puanla tekrar başvuru yapabiliyordum. Yani herhangi bir cezai müeyyide yoktu. Ancak YÖK bir günde yönetmeliğe yeni maddeler ekledi ve kazandığı halde göreve başlamayanların ve mevcut görevlerinden istifa edenlerin yeniden başvuru yapmaları durumunda puanlarından %3 kesmeye karar verdi. Yani tekrar başvurmam durumunda 80 olan puanımın %3 azaltılmış hali ile 77,6 olacağını belirtti. Söz konusu atamalarda 0,001’ler bile belirleyiciyken 2,4 puan gibi ciddi bir kesintinin söz konusu olduğu bir durum bu.

Benim bu duruma itiraz hakkım yok mu? Dava açılabilir mi? Hakkımı arayıp sorabilir miyim? Ben tercih yaparken, istifa kararı verirken böyle bir cezai müeyyide yoktu. Olsaydı ben de kararlarımı buna göre verirdim. Konu hakkında bilgisi olanların acilen önerilerine ihtiyaç duymaktayım.

 
bence açamazsın. kusursuz sorumsuzluğun yok biraz daha özen gösterip takip etmen gerekiyordu olayı.

yanlış olabilirim 1. sınıf bile değilim daha hukukta. ha bir de kamu hukuku farklı işliyor diye bilyiorum ben. bunu engellemenin bir yolunu düşünmüşlerdir. dava açabilmenin yani.

kolay gelsin.
  • wessago  (17.11.11 15:44:04) 
@wessago @bitter cikolata

tam olarak anlaşılmadı sanırım ilgilendiğiniz için teşekkürler yine de...

özelden yanıt veren sözlükçülere de selamlar ve teşekkürler.
  • montherlant  (17.11.11 18:04:01) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.