[]

Çift kişilik mezar nasıl oluyor?

Bazı çift kişilik mezarlarda sadece 1 kişinin adı yazıyor, belli ki diğeri henüz ölmemiş. Fakat mezarı yaptırırken ikisini birleşik olarak yaptırmışlar. Peki bu nasıl olacak? Yani diğer kişi de öldüğünde, nasıl gömecekler? Mezarı kırıp, naaşı gömüp, sonra tekrar mı yapıyorlar, nasıl oluyor?

Resimdeki gibi bir şeyi kastediyorum...


 
Dedemle anneannemin mezarı ust uste biri 1977 digeri bu yıl vefat etti vasiyeti üzerine üst üste gömüldü ve yeniden mezar yaptırıldı. Üst üste gömülme diye bir sey var.


  • drip nick i zaten kullanilmakta  (17.11.11 14:14:20 ~ 14:15:15) 
bu şekilde mezar yeri ayıran çok var. öldükten sonra eşinin, annesinin babasının yanına gömülmek için. zaten aile mezarlığının normal olanı bu. üst üste gömülme olmaz. hele önceden ölmüş eşler arasında hiç olmaz, nikah düştüğü için dinen bile uygun değil diye biliyorum. zaten bir de şöyle düşünün önceden ölen istiyor muydu bakalım o kişiyle gömülmeyi? o yüzden böyle resimdeki gibi mümkündür.


  • rayde  (17.11.11 14:17:39 ~ 14:19:11) 
benim bildigim 25 yil sonra ustune gomu yapabiliyorsunuz biz babmi dedemin ustune gomduk dedm babam olmeden 30 yil once olmustu mezarin icinde hicbir sey kalmamisti.


  • nekodunlangafana  (17.11.11 14:18:05) 
herkesi birbirinin üstüne rastgele gömmüyorsun herhalde hocam. onu demek istememişler. belirli bir süre (ben 5 sene biliyordum, 10 seneymiş) geçtikten sonra aynı mezara başka birisi defnedilebiliyor. öyle rastgele değil. mesela benim anneannemin annesi ile anneannem aynı tek kişilik mezardalar. dedem, babaannem ve halam üçü birden aynı tek kişilik mezardalar (dedem ile babaannemin arasında 10 yıl yok. demek ki 10 yıldan daha erken de olabiliyor).

soruyu soran bunu sormamış. ama gördüğümü söyleyeyim, anneannem defnedilirken, anneannemin annesinin mezar taşı bozulmadı. o üstteki toprak kısımdan kazarak ulaşmışlar. ama o çok eski tip bir mezardı. böyle yüksek değildi. bunda da öyle yapılabilir mi bilmiyorum, muhtemelen kırıp ya da söküp baştan yaparlar.
  • kibritsuyu  (17.11.11 14:18:32 ~ 14:55:01) 
Üst üste gömmeyi sormadım arkadaşlar... Mezar, yanyana 2 kişi gömülebilecek şekilde yapılmış ve bu çift mezarın biri dolu, diğeri boş. Şimdi şöyle oluyor; mezarın altına (yani o mermer kısımdan bahsetmiyorum, henüz o mermer yapılmadan önce, mevtanın gömüldüğü kısımdan bahsediyorum), hazır betondan dikdörtgen şeklinde yer yapıyorlar, naaşı içine gömüp, üstüne hazır beton plakaları kapatıp, daha sonra toprak atıyorlar. Böylelikle, mezarın üstü bizim ayak bastığımız seviyeye geliyor (yani naaş bunun yaklaşık 1-1,5 m. altında). Daha sonra biz bunun üstüne mermer yaptırıyoruz. Mermer yapılmadan önce, bizim ayak bastığımız seviyede mezarın üstüne tamamen beton dökülüyor, birkaç gün beklenip beton oturduktan sonra, önceden hazırlanmış olan mermer getirilip monte ediliyor. İşte benim sormak istediğim, çift kişilik mezarda, boş olan kısmın da altı, tıpki diğeri gibi (dolu olan gibi) betonlanmış oluyor ve bunların üzerine, birleştirilmiş şekilde yapılmış olan çift kişilik mezar monte ediliyor. (Fotoğraftaki gibi) Peki, diğer kişi de ölünce, onu oraya nasıl gömdüklerini soruyorum ben. Mezarı kaldırıp, betonu mu söküyorlar? Yani epeyce zor bir iş gibi... Bilemedim nasıl olduğunu.


  • marcelle  (17.11.11 14:36:30) 
evet benim büyük teyzemi kocasının üstüne gömdüler, 7 sene sonra gömülünebiliyormuş.
marcelle olay bahsettiğiniz kadar karışık değil galiba, yani benim dayımların var aile mezarlığı, eşi sağda , ananem solda yatıyor. kendisi de vefat ettiğinde ortaya gömülecek. ananem vefat ettiğinde öyle beton kırma dökme olmadan gömdüler yengemin yanına. sanırım alt kısımlarda beton yok.

  • pinking of you  (17.11.11 14:48:11) 
ya benim anneannemi, dedemi ve babaannemi cebeci asri mezarlığının orta yerine gizli gizli mi defnettik, korsan iş mi yaptık allah allah? hala yok olmaz savaş hali falan diye ısrar etmeyin. oluyooor. bal gibi de oluyor. gayet yasalara da, islama da uygun olacak şekilde oluyor. sadece belli bir süre artık 5 yıl mıdır 10 yıl mıdır geçmesi gerekiyor. yakınlarıma sormama gerek yok. bizzat katıldım cenazelerine.

hatta şimdi aklıma geldi, mart 2011'de vefat eden özbeöz amcamı da, 1965 yılında daha bebekken vefat eden oğlu ile aynı mezara gömdüler. bu cenazeye de bizzat katıldım. henüz sekiz ay önce. savaş falan da yoktu. cebeci asri mezarlığından yol da geçmiyordu. heyelan falan da yoktu. aile istedi, oldu. oluyor yani boşa sallamanın lüzumu yok.
  • kibritsuyu  (17.11.11 14:50:06 ~ 14:57:26) 
valla devletin imamı da, devletin mezarlık görevlisi de oradaydı. kendi başımıza götürüp gömmedik ya. dua okuyan imam efendi bilmiyor muydu yani? her gün kaç tane cenaze defnedilen mezarlığın görevlisinin haberi yok muydu, cahil miydi bunlar? tövbe haşa kime sorayım, islamiyete uygunluğunu sorabileceğim en yetkili adam devletin imamı işte. o deseydi "ağalar olmaz, buraya gömülmez" diye. zaten iş oraya gelene kadar bin türlü prosedür uygulanıyor, kaç ayrı yere kağıt imzalanıyor, kaç ayrı kuruma bildiriliyor. cenazeen önce yer hazırlanıyor. bunlardan en azından biri çıkıp "olmaz gömülmez" demiyorsa islama da, yaslara da uygundur bu iş. sakıncası yoktur. hepsi cahil, bilgisiz olamaz bunların.


  • kibritsuyu  (17.11.11 15:00:51 ~ 15:03:32) 
her mezar yeri ayrıdır ve içerde beton bir oda şeklindedir. bakmayın yani üstünden birleşik gibi göründüğüne. ayrıca bir cenazenin üstüne başka bir cenaze koymak için 10 yıl filan gerekmez. 5 yıldır. isteyen buradan inceleyebilir

www.ibb.gov.tr
  • bilmemkacincinick  (17.11.11 15:10:19) 
orada yan taraf boş. ama ilgili kişi ölünce (mutemelen eşidir) yan taraf açılıp, kazılacak mezartaşı yazılacak ve mermerler eski haline getirilecek. hatta mezarcı ile o şekilde anlaşılmıştır dahi.
bu arda üstüste gömme diye bir şey var. mezardakinin yakınlarının isteği ve izni ile üstüste gömülebiliyor. ama bir süre sınırı vardı. bir tanıdığın defi de bu şekilde yapıldı.

  • ground  (17.11.11 15:52:45) 
arkadaş bunu sormamış gerçi ama bilgi olması açısından: eşimin anneannesini iki gün önce rahmetli eşinin mezarının üstüne defnettik. asgari süre de 10 değil 5 yıl.


  • sijwocaq  (17.11.11 18:29:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.