[]

Akademik yayın yapanın bu yayından maddi kazancı oluyor mu?

Adam uğraşmış yazmış bir şeyleri yayınlamış. Bunun için ilgili dergiye, konferansa vs. bir ücret ödüyor yazar kişisi. Yayından sonra bunu okumak isteyen okuyucular da yayınevine yine ücret ödüyor. Sonuçta yayınevi her türlü para kazanmış oluyor. Yazar kişisi maddi olarak bir şey almıyor mu? Alıyorsa nasıl alıyor?




 
Makale bazında konuşursak kamu bünyesindeki bazı dergiler ödeme yapıyor. Maliye Dergisi (Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından yayınlanıyor) ve Sayıştay Dergisi (Sayıştay Başkanlığı
Yayın ve İletişim Grubu tarafından yayınlanıyor) bunlardan aklıma gelenler (Daha doğrusu makalelerimin yayınlandığı dergiler)
Her iki dergi de yazarlara 23 Ocak 2007 tarih ve 26412 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca Ödenecek Telif ve İşlenme Ücretleri Hakkında Yönetmelik esaslarına göre telif ücreti ödemekte.
Bunun dışında bildiğim kadarıyla Vergi Dünyası, Vergi Sorunları, Tisk Akademi ve Çimento İşverenleri Sendikası kapsamındaki dergilerde de yazarlara ödeme yapılıyor.
Bir çok dergi de ödeme yapma yerine dergiden bedelsiz olarak 5-10 tane göndermekte.
  • kostas  (14.11.11 14:47:34 ~ 14:55:47) 
şayet üniversite yayınevi bir kişiye ait eseri basmısşa, üniversitesine göre değişen bir miktar ücret ödeniyor satış üzerinden. eger konferans kitapcigi ya da dergide basılmışsa oradan bir gelir olmuyor, ama oradaki yayını gösterip kendi akademik ilerlemesinde bir tür puan elde ediyor ve uzun vadede o sekilde bir kazanım elde ediyor akademisyen arkadaş.


  • jackofalltrades  (14.11.11 14:47:45) 
Tübitak'ın ve bazı üniversitelerin de yayına göre değişen teşvik ödemeleri oluyor.


  • sourlemonade  (14.11.11 15:02:43) 
eğer çalışmanızı basan dergi tübitak'ın a veya b sınıfına giriyorsa üç beş kuruş teşvik alıyorsunuz.


  • marido  (14.11.11 15:16:27) 
Peki uluslararası alanda durum nasıl? Mesela IEEE'ye baktığımda bir makale için 26 dolar istiyorlar. Yazan kişi buna ayrıca para ödüyor genelde. Daha da özelleştirecek olursam yazan kişiye de faydası olan uluslararası yayıncı kimleri bilirsiniz?


  • turcino  (14.11.11 15:30:22) 
yurtdışı akademik yayınların da pek çoğu para ödemiyor benim bildiğim. dahası hakemli dergiler bile makaleleri ücretsiz/hayrına denetlettiriyor. yeni akım, makalelerinin yayımlanması için yazarların para ödemesi şeklinde.


  • asdasdas  (14.11.11 17:09:32 ~ 17:18:16) 
bir hukuk dergisinde makalem yayınlanmıştı. hatta makaleyi gönderdikten 2-3 ay sonra yayınlandı ben bile unutmuştum. bir gün aradılar banka hesap numaramı istediler telif ücreti için. fakat makale yayınlanalı 3 ay oldu hala ortada para yok :)


  • konserve misir  (15.11.11 09:21:01) 
makalenin telif hakkının devredilmesini istemeyen dergilere nasıl ulaşabiliriz?


  • skplgl  (08.12.21 17:11:49) 
Ben de soruya ek yapayım, üniversitenin bir enstitüsünün dergisinde yayınlanmasinin ücreti olur mu peki?


  • Bartebly  (08.12.21 17:22:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.