[]

şahıs şirketi kurmak ne kadara patlar ?

sıfırdan kurduğumuzda ne kadar masraf çıkar ? . tabi aylık ortalama ne kadar vermemiz lazım (muhasebeci vs.) bir de muhasebeci tutmak kanuni bir zorunlulukmu ? kendi hesabımı tutsam olmuyormu ?




 
cok pahalı değil sanırım sahıs şirketi ama muhasebeci tutmak zorundasın defterin falan oluyo.


  • rurouni  (13.11.11 00:05:47) 
şahıs ortaklığı diyil, tek şahıs firması olacak herhalde? kuruluş için pek fazla masraf olmaz. beyanname imzalatma hadlerini aşmadığınız sürece kendiniz defter tutup beyanname verebilirsiniz. ancak hatalar veya gecikmeler pahalıya patlayabilir.

aylık masraflarınız gelirinize bağlı olarak değişir, gelire göre KDV ve gelir vergisi ödersiniz. ancak gelir elde etmeseniz de, işçi çalıştırmamanız halinde (kiranız, aidatınız, faturalarınız dışında) masraflarınız:

1) KDV beyannameleri için her ay (20 lira civarı), geçici gelir beyannameleri için üç ayda bir (30 küsur lira) damga vergisi ödersiniz.

2) işyeriniz kira ise, stopaj ödersiniz. ödenen net kira 1.000 lira ise, aylık 250 liradan üç ayda 750 lira eder stopaj.

3) muhasebeci/mali müşavir tarafından kesilen makbuzdaki rakam üzerinden de stopaj ödersiniz. bu da ödeyeceğiniz rakama göre değişecektir.

stopajlarla ilgili de üç ayda bir beyanname verirsiniz, bu stopaj rakamlarına da 20 lira civarı damga vergisi eklenir.

ek: beyanname imzalatma hadleri her yıl belirlenen tutarlardır ve kazancınızın belirlenen tutarı aşması halinde mali müşavire beyanname imzalatmanız gerekir.
  • tedirginlik hucresi  (13.11.11 00:23:05 ~ 00:29:48) 
tedirginlik hücresi güzel açıklamış. stopaj kısmı dalgınlığına gelmiş. yüzde 20'sini ödersiniz. 1000*0.20 =200 lira'dan 600 lira çıkar.

ayrıca en ağır olacak yük bağ-kur(eski adıyla bağ-kur) primleriniz olacak. o afedersin kol gibi düzenli olarak giriyor. +th'nin saydıklarından başka birde yıllık beyannamen var. onuda unutmamalı. tekrar hatırlatma; @th sana kuruş kazanmadan yapacağın masrafları söylemiş bu arada. saydıkları ve benim eklediklerim fix giderlerin.

kuruluş masraflarında faaliyetine ve bağlı bulunman gereken odalara göre değişir. sen yapacağın işi söylersen daha net bi rakam çıkartırız. ama en aşağı bi 250-300 kağıt tutar yinede(bunlara açacağın dükkanın elektrik+su+doğalgaz+telefon+internet vb. bağlatma/üstüne alma masraflarını dahil etmiyorum vereceğin depozitoyu ve vergi dairesine ödeyeceğin kira kontrat masrafınıda). Bunun dışında perakende satışı yapacaksan yazar kasa masrafın doğacak (yazar kasanın kendisi + ruhsatı). bunları bize sorduğuna göre küçük bir iş ile başlayacağını düşündüğümden mali müşavirlede 100-150 civarına anlaşabileceğini düşünüyorum.

birde unutma, açılışını yaptıktan sonra 2.gün kapanışını versen bile 1 yıl beyannameler peşini bırakmıyor.
  • sormaya geldim  (13.11.11 00:52:04 ~ 00:57:14) 
@ sormaya geldim: sanırım siz net kiranın %20'sini hesaplamışsınız. ben 1.000 net kira üzerinden bilgi verdim, bunu da belirttim. stopaj, brüt tutarın %20'sidir ve net 1.000 kiranın brütü 1.250'dir, 1.250'nin de %20'si de 250'dir. [brüt hesabı "net/%80"'dir. 1.000 net ödeniyorsa brütü 1.250'dir ve %20'si de 250'dir.]


  • tedirginlik hucresi  (13.11.11 02:30:50) 
@tedirginlik hücresi.

evet net ibaresi benim gözümden kaçmış. pardon.
  • sormaya geldim  (13.11.11 12:40:50 ~ 12:41:51) 
@tedirginlik hucresi

sahis ortakligi kurulmak istenirse bahsettiginiz adimlarda ne gibi degisiklikler olur? iki ortak harici isci calistirilmayacak

@sormaya geldim

odenmesi gereken minimum stopaj bedeli gibi bir sey var mi? yoksa tapusu babamizin uzerine olan bir evin odasini kendimize kiralanmis gibi gostersek ve kira bedelini de 50 tl gostersek daha az stopaj odeyebiliriz miyiz?
  • no christ requiress  (13.11.11 15:46:37 ~ 15:53:09) 
@no christ,

stopaj diğer adıyla kesinti demek. stopajı muhtasar beyannameniz ile 3 aylık veya aylık beyanname ile çalıştırdığınız işçinizin gelir vergisini, muhasebecinize ödediğiniz ücretin gelir vergisini, kiraladığınız yerin ev sahibine ait olan gelir vergisini (pratikte bu kadarı sizin işinizi görür) ve benzerlerini ödersiniz. Dikkat ettiyseniz ödediğiniz vergi size ait olan bir vergi değil. İşçinin, muhasebecinin, dükkan sahibinin ödemesi gereken vergisini siz ödüyorsunuz. Bu yüzden "kaynakta kesilen vergiler" olarakta geçer. Yani para sahibine ulaşmadan vergisi kazandıran tarafından ödenir. Bir nevi devletin kazanç elde edene güvenmemesi ve alacağını garanti altına alması diyebiliriz. Hiç stopaj çıkmaması mümkün, ama devlete verilen her beyannamenin bir damga vergisi beyanname parası vardır. Ondan kaçmak mümkün değil. Hatırlamıyorum, herhalde 30 küsur lira tutuyordur. Dediğiniz gibi evin bir kısmını işyeriniz gibi göstereblirsiniz. Ama onlarında uyulması gereken şartları var. Yine oraya evin odasına vergi memuru gelip yoklamasını tutuyor mesela.. Vergi levhanızı alıp odanıza asmanızda gerekiyor.. Böyle bir durumda kullanacağınız odanın ofis tarzında döşenmiş olmaması sıkıntı yaratıyor. Yani vergi memurunun yoklamanı tutmaması durumu olabilir. Evin bir kısmının ofis haline getirilmesi durumunda evin elektrik, su, doğalgaz, vb giderlerin bir kısmıda işletme tarafından gider gösterilebiliyor hatta. Ama açıkçası tam merak ettiğiniz gibi ev kirasını 50 lira gösterip sıyırabilir miyiz bu işten? kısmına birşey söyleyemeceğim. O durum biraz karışık. şimdi internetten okumayada üşendim açıkçası :) @Th biliyorsa ekler muhtemelen.
  • sormaya geldim  (13.11.11 16:25:49 ~ 16:29:19) 
evet yıllık gelir vergisi beyannamesini unutmuşum, yıllık gelirinizin vergisini geçici beyanname ile üç ayda bir ödersiniz, ancak dönem sonunda yıllık kazancınızın toplamına göre (geçici vergi dönemlerinde kârınızın %15'i oranda ödediğiniz vergiden başka) örneğin %20'lik vergi dilimine giriyorsanız aradaki farkı da ödersiniz, eğer varsa demirbaşların amortismanları ve yıllık beyannamede indirilecek giderleri indirirsiniz.

verilecek beyannamelerde ve muhasebe vb. giderlerde değil de, kuruluş aşamasında bir fark var: ortağınızla sözleşme yaparsınız, yazılı olması şart değildir ancak tercih sebebidir, çünkü ispatı kolaydır. sermaye alt sınırı yoktur. borçlardan doğrudan sorumlu olur her iki ortak da.

kira meselesine gelince;

bir yakınım hukuk bürosunda "bir odasınının bir kısmını" meslektaşına 100 liraya kiraladı, gerçekte kira almadı ama o tutar üzerinden stopajı ödendi. büroda sonradan açılış yapıp odanın kiracısı olan arkadaşa vergi dairesi açılış yoklamasında ve sonrasında sorun çıkarmadı. 150 lira net kira gösterseniz ayda 37,5 lira stopajı olur bu arada.
  • tedirginlik hucresi  (13.11.11 17:19:06 ~ 17:19:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.