[]

Yeni Ekran Karti, Mavi Ekran ve PSU

Yazacaklarim biraz uzun olacak ama ayrintisiyla anlatayim da bir beyin firtinasi yapalim, benim sorunum neymis ogrenelim. Oncelikle sistem ozelliklerini vereyim.

Aopen regular 300w, Peak 350w PSU
AMD Athlon x2 4000 Islemci
Powercolor HD 4850 1gb DDR5 256 Bit Ekran Karti
4gb DDR2 800Mhz Ram
Windows 7 Ultimate 64 bit

Yukarida bahsettigim ekran kartimi yeni aldim. Onceki ekran kartim olan HD 2600 Pro'nun driverlarini kaldirdim ve yeni karti taktim ve driverlari kurdum. Daha sonra bir restart attim. Makinenin eskiye oranla epey gec acildigini farkettim. Anakart logosunu biri uzun, biri de kisa olmak uzere 2 kere gormeye basladim. Bunun disinda sorunsuzca bir kac saat gecti. Bu surede Skyrim falan oynadim. Daha sonra internette gezinirken aniden goruntu bozuldu ve makine reset atti. Fakat resetten sonra pc acilmadi ve bsod (mavi ekran) verdi. Diger parcalari kontrol edip tekrar verdigim her restartta da mavi ekrani almaya devam ettim. Safe Mod ile de acamadim. Ekran kartini yaktigimi dusunerek cikardim ve onboard vga ile pcyi actim. Sorunsuzca acildi, driverlari kaldirdim ve makineyi kapattim. Son bir umitle ekran kartini tekrar taktim. Sistem sorunsuzca acildi, bu defa ATI'nin sitesinden cegtigim driverlari kurdum ve restart verdim. Acilma suresi tekrar ayni sekilde uzadi ancak sorunsuzca acildi. Bir sure daha boyle kullandiktan sonra kapatip yattim.

Ertesi sabah esim bilgisayari acmis, bir sure kullanmis ve goruntu bozulmus ve sistem reset atmis. Ancak mavi ekranda kalmis yine. Beni uyandirdi, dun geceki tecrubeden sonra direk ekran kartini cikarip onboard vga ile sistemi actim. Fakat yine mavi ekran aldim. Safe Mod ile acabiliyordum ancak bunun disinda ne yaptiysam sistem normal bir sekilde acilmadi. Sonra ekran kartini tekrardan yerine taktim ve sorunsuzca sistem acildi.

Bir kac saat sonra tekrar bir mavi ekran aldim fakat reset ile sistem acildi. Yaklasik alti saattir de acik.

Ikinci ve ucuncu aldigim mavi ekranlarin hata kodlari ayniydi, onlarin hata raporunu ekliyorum. Ilkininki maalesef yok fakat farkli bir hata koduydu.

---------------------

Simdi gelelim sorunuma (eger hala okuyan varsa)

Iki ihtimal uzerinde duruyorum,
birincisi yeni ekran kartiyla beraber yetersiz gelen PSU. En akla yatkin olan bu gibi gorunuyor.

Ikincisi ise driver kaynakli bir sorun olabilir mi diye dusunuyorum. Ekran kartlarinin driverlarini kaldirirken islemin cok cabuk bittigi hissine kapildim. Device Manager'dan driver'i kaldir dedigim anda her sey bitti, saniye bile gecmedi herhalde. Eskiden bu isler biraz daha uzun surerdi sanki. Driver ile ilgili bir sorunum olabilir diye dusunuyorum.

Bu noktada eski driverlarin her seyini bulup silen bir program tavsiyesi isteyeyim.

Eger ki boyle bir program bulamaz isem format atmayi denesem mi? Format sonrasi driverlari bastan kursam bana care olur mu? Yoksa sorun PSU'da mi? Her turlu yeni PSU almam gerekecek mi?
Acikcasi almayi hic istemiyorum zira kullandigim PSU 350w olsa da voltaj degisiklerine karsi cok basarili. Sistemimi korumayi basariyor. Bir de bu sisteme yaptigim son yatirim bu ekran kartiydi. Bir sure sonra bunu ikincil olarak kullanacagim. Yani baska para harcamak istemiyorum.

Fikirlerinizi bekliyorum.

edit: ekran karti modeli duzeltildi. bir de, tek psu kullaniyorum. driver cleaner adli bir programla her seyi temizleyip bastan kurdum. simdilik bir sorun yok gibi gorunuyor.

 
hd 4800 diye bir kart yok diye biliyorum. 4800 serisi var ama modeli 4800 olan yok. 4830, 4850, 4870, 4890 bunlardan biri olsa gerek kartın.

bildiğim kadarıyla özellikle bu seri canavar gibi elektrik harcıyor. benim kartım öyle en azından (4870)

bana kalırsa psu ile ilgili bir sorun yaşıyorsun. o değerler böyle bir sistem için çok düşük. ama öte yandan -anladığım kadarıyla- iki tane psu kullanıyorsun aynı anda. bu da kararlılık konusunda sana sorun yaşatıyor olabilir. bu kısımda sorun yaşamadığını farzetsek bile dağılımı ne kadar doğru yapıyorsun o da önemli.

bana kalırsa -ki ben bu işte uzman falan değilim- olay dediğin gibi psu ile ilgili.
  • jamiro  (13.11.11 00:07:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.