[]

seytanla ilgili soru

islamiyette seytan allaha karsi cikti diye kötü melek oldu, görevden alindi o yüzden kötü.

e peki hristiyanlikta seytan neden kötü, daha öncesi mesela yahudilikte seytan neden kötü.

yani seytan allahin ilk isten attigi melek ondan sonra dinler geldi her dinde seytani kötüledi falan mi ?

nedir bu? seytan islamiyetten önce neden ve nasil kötü diye adlandirildi?

 
mantık yürütelim, dediğin gibi ilk din islamiyet değil ama bahsettiğin olayın insanlık tarihinden önce gerçekleştiğine inanılıyor. bu durumda her dinde aynı inanış olması kuvvetle muhtemel gibi duruyor.


  • in vino veritas  (09.11.11 22:14:20) 
şeytan dediğin;özgür irade.var gerisini sen düşün.


  • f3n0men  (09.11.11 22:17:06) 
Hepsinde aynı hikaye. Allah'a karşı çıktığı ve insana secde etmeyi reddettiği için.


  • enedwaith  (09.11.11 22:18:33) 
şeytan ilk insan olan Adem'e karşı çıkıyor, Allah'a isyan ediyor. Yani insanlık islamiyetle başlamıyor. Bildiğimiz bütün ilahi dinlerden önce vardı Adem peygamber...


  • bilmemkacincinick  (09.11.11 22:19:15) 
@f3n0men

aslinda soruyu sadece inancli olanlar cevaplasin diye yazacaktim ama...
  • keseci  (09.11.11 22:19:18) 
kendi sorduğum soruyla da ilgili bu. sırf yardımcı olabilmek için araştırdım bak yine.

iki türlü şeytan varmış. insani şeytan ve cin şeytanı.

insanı şeytan içimizde olan kötülükler ve kötü insanları kastediyormuş.

bir de mahlukat olarak cin şeytanları varmış. bunların başı iblis imiş. cân da deniyor. ve kötü cinler de şeytan olarak adlandırılabiliyormuş.

peki melek olayı nerden gelmiş?

bu iblis meleklerden farklı olarak yaratılmış ama meleklerle berabermiş önceden. dediklerine göre melekler de bazı kaynaklarda cin olarak adlandırılabiliyormuş. ama farklı görüşler de var bu noktadan sonra.

allah meleklerin secde etmesini istediğin de, iblis de onlarla berabermiş ve itaat etmemiş. ondan sonra kovulmuş melek olara da adlandırılmış kaynaklara göre.
  • ermanen  (09.11.11 22:34:51 ~ 22:35:51) 
sadece islamiyetle alakali degil ki yaratilis hristiyanlikta ve islamiyette aynidir. Tanri insani yaratir iblis onunde egilmez ve olaylar gelisir.


  • thefin  (09.11.11 22:58:54) 
şeytan melek değil cin. wiki'de ayrıntılı açıklamışlar aslında sorularını

tr.wikipedia.org
  • jangbogo  (09.11.11 22:59:05 ~ 23:00:05) 
belki alakasız olcak ama küçük bir püf noktasını kaçırdın. şeytan melek değil cin. meleklerin iradesi yoktur cinlerin vardır.

ne işime yarıcak amk deme. işlemin en başındaki hata bütün sonucu sıçtırttı.
  • zaraeta  (09.11.11 23:19:01) 
Her dinde ayrı bir şeytan çıkıp isyan etmiyor; Yaratıcısına isyan eden 3-5 farklı şeytan yok,

Tek bir isyan olayı söz konusu her din bunu kendi usulünce anlatıyor. Olaya böyle bakın.

Ve tüm dinler aslında aynı, yani tüm dinler Yaratıcının emrini insanoğluna aktaran inançlardır, kendilerine kitap indirilmiş, kitaplarda da yaratıcının emirleri aktarılmıştır zaman içerisinde dinlerde bozulma oluşuyor kendilerine inen kutsal kitaplara kendilerince eklemeler yapıyorlar mesela incil birçok farklı şekilde yazılıyor(matta-markos-luka-yuhanna) Tevrat Hz. Musaya indiği halde içinde Hz. Musanın nasıl gömüldüğü anlatılıyor yahudiler diğer peygamberleri tanımıyor, hristiyanlar bir peygamber olan İsa yı Allahın oğlu ilan ediyor. Bu sebeple "Allah katında hak din islamdır" ibaresi okunur.Son kitap Kuran, son Peygamber Hz. muhammed (SAV) dır.

Kaç bin yıllık dinler tarihini anca bu kadar kısaltarak ifade etmeye çalıştım inşallah başarılı olmuşumdur.
  • Oguzhang  (10.11.11 08:26:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.