[]

tekne fiyatları

ey her şey hakkında bir fikri olan duyuru ahalisi,

ben şöyle üzerinde minik bir kapalı oturma kısmı da olan (kamara deniyor mu bilemiyorum) küçük bir teknenin fiyatı ne olur merak ediyorum yaklaşık olarak. yat değil yani, 3-4 kişinin içinde oturabileceği bir tekne. bir de, istanbul'da marinalarda yıllık kiraları bilen var mı? yıllık mı oluyor, nasıl oluyor, giderleri var mıdır bu işin başka, nelerdir?


 
3-4 kişinin sığabileceği orta halli küçük balıkçı teknelerini 7-8'den 10-15 bine kadar bulursun.


  • nedensizce  (06.11.11 15:21:00) 
7metrelik senin dediğin, ahşap ve plastik(tam adını hatırlayamadım) olanlar var. ahşapların bakımları oluyor, ama daha kullanışlılar.
fiyatları ise 5 binden başlar 10 bine çıkar.
marinadaki park kiraları ise yerine göre değişir. 400 civarından başlar sanıyorum senelik.
  • sttc  (06.11.11 15:21:32) 
sahibinden.com belki yardımcı olur.

tinyurl.com

ahşap tekneler daha mı kullanışlı bilmiyorum ama fiberglass olanların bakımı daha kolay diye biliyorum.
  • hizli sperm  (06.11.11 15:38:04) 
kesinlikle fiber alın (bunu soruyorsanız zaten ahşap ile ilgilenecek bilgiye sahip değilsinizdir, sahipseniz zaten sormazdınız :D )


  • kisa  (06.11.11 16:46:53) 
yapi konusunda seceneklerin tahta veya fiber:
1- tahta: her sene bakima sakal temizligine macuna ve boyaya cektirmen zorunlu, iscilik ve karaya cektirme masrafi disinda baska ciddi bir masrafin olmayacak. kaza ve darbelerden kaynaklanan tamirat masraflarin yerine gore degisir ama el yakacak cinsten olmaz.
2- fiber: fiberde her sene yalnizca sakal vb. temizligi yapman gerekecek ki bu 30 dakika falan surer senin istedigin boyutlarda bir sey icin, kendin de rahatlikla yapabilirsin hatta. onun disinda boya da vuracaksin, ama ahsap kadar ince is istemez. fiberin tek problemi, eger kaza vesaire olursa, catlarsa kirilirsa falan tahtadan cok daha masrafli olur tamirati.

basit olarak, tahta hata kabul eder ama yillik bakimi yorar, alti ay birakip gidemezsin. (yani gidersin de, bakimsiz kalirsa tahta iflah olmaz) fiber masrafsiz olur ama ilk ciddi hatanda uzer.

kamara ve tuvalet istiyor musun? her istedigin sey on kati kadar problemle birlikte geliyor: mesela ornek verelim, kamara istiyorsan lomboz olacak, lomboz baglantisi iyi yapilmamissa su alir, pas ve nem yapar, tuvalet olacaksa temiz su ve pis su icin ozel depolari olacak, bunlar da sac olacak, tekne ahsap degilse statik elektrik sacma sapan kaynak hatalarindan oturu senede bir catlamalara neden olabilir, bu deponun muhteviyati sintineye akar, ve bu gercekten hos bir durum degil, cikarip kaynakciya goturmen gerekecek. sonra tuvaletin pompasinin vana aksaminin korozyon nedeniyle alti ayda bir degisimi vesairesi falan var..

sonra motor ve aktarim seceneklerini dusunmelisin, ve ben guvenligi asiri ciddiye alan birisi oldugumdan bir aracin ve motorun hic bir zaman bozulmamasi icin, bozulacaksa da tamirinin kolay olmasi icin cok dikkat ederim, yani oyle bir goz ile bakiyorum konuya ve anlatiyorum sen "o kadar onemli degil motor durursa yarim saat kurek de cekeriz" diyorsan burayi takmayabilirsin:
1- icten takma (saftli), cok rahat olur kullanimi, ses seviyesi vesairesi, ama problem cikarsa bir yerleri acip iceriye girmen ve isik olmadigi icin 12 volt fener ile bakinman gerekeceginden is cikarabilir. sonra o fenerin ampulu patlayinca bankalar caddesi'nde ampul ararsin saatlerce.. motor ve saftin da birbirine iyi oturuyor olmasi ve periyodik motor kulagi vesairesi bakimlari gerekiyor, yoksa yatak sarma gibi terimler ile tanisabilirsin. ayrica dumen sisteminin nasil bagli oldugu da onemli, yani elektrik motoru destekli hidrolik mi, hidrolik mi yoksa telli mi, bunlarin hepsi ayri bakim ve fiyat farklari demek.
2- kuyruklu motor: bunu genel olarak unut istanbul bogazi'nda kullanacak isen, yok say. suda gezen ve orada olmamasi gereken halat, tahta, prezervatif vesaire falan var, kuyruklu sistemler icin bunlar tehlikle yaratiyor. ve ureticinin onerdigi 200 saatte bir bakim geyigi yorar.
3- waterjet: zaten o boyutlar icin bulamazsin da yine de yok say, yukarida "su pis" demistim, bu waterjet ler icin daha buyuk bir temizlik ve bakim problemi cikariyor.
4- distan takma: yeni basliyorsan direkt onerecegim budur acikcasi, ufak problemleri var (mesela eskiyse starter ipi kopabilir) ama dogru calistirirsan ve en az alti ayda bir bir kere calistirilirsa uzun sure sorun cikarmadan kullanabilirsin, cok ciddi ikinci el pazari da var, motoru bozarsan da hemen yenisi ile degistirebilirsin. bunlarin arkada oturmani zorunlu kilmayan, yani dumene bagli olanlari da var, ama bulabilir misin bilmiyorum.

uzun lafin kisasi, ben kullanim rahatligi acisindan icten takma + saft oneririm. bagladigin yerde mutlaka ticari calisan bir tekne ve onun kaptani ve gemicisi olacaktir, onlara kucuk bir ucret verirsin gelip senin teknene de bakarlar arada sirada. yok ben bakacagim kimse binmesin diyorsan, bakim rahatligi acisindan kictan takma motorlu bir seyi secmeni oneririm, tercih senin.


park sorununa gelelim, en buyuk problemin bu. istanbul'da su anda mantikli yerlerde 3 adet marina var, kalamis marina, atakoy marina ve pendik marina. bunlarin ucunun de fiyatlari tekne boyutlarina goredir ve web sitelerinde bulabilirsin, 24 metre karelik bir yer icin aylik 500+ EU gibi dusun. butun diger hizmetler de ekstra, su elektrik vb. gibi.

istedigin ozelliklerde 8-12 metre arasi bir tekneyi yukarida soyledigim motor ve luks secenekleri ile 8 ile 25bin tl arasinda bir fiyata bu mevsimde rahatlikla bulursun, fiber veya ahsap. bunun yillik bakim masrafi normalde 500-1000 tl civari tutar, olmayacak problemler cikarsa sadece o sene icin 3-4 bin tl maksimum eder. teknelerde mtv yok onun yerine harc var, o da 9 metreye kadar 220tl, 9-12 arasi 440tl. son zamlar ile bu da %10 veya bakanlar kurulu kararina gore onerilen %10 oldugu icin %20 ye kadar artirilabilir. ticari yat olmayacagina gore yakita otv vereceksin, arac deposu doldurur gibi olacak yakit masraflarin. marinaya baglarsan da aylik 500 EU gibi bir giderin olacak. denize elverislilik vesaire geyigine girmiyorum boyuta ve amaca gore degisebilir

simdiye kadar en ucuzu koylara baglamak idi, palamar ucreti veriliyordu belediyelere, ama son iki senedir ispark'in butun marina yapilabilir koylari bosaltip yerlerine yuzer ponton ile marina yapma plani oldugundan bu yerlere yeni girisler mumkun degil. bazi koylara da bosaltma tebligati gitmisti bir sene once ki ispark marinalari insaata baslasin, ama bu teknelere gidecek yer bulunmadigindan o is su anda beklemede. (tarabya ve istinye'yi bosaltamadilar) yani eger tekne aliyorsan ve baglayacak yerin yoksa bil ki bu uc marinanin oligopolunde bir sistem var su anda istanbul'da, en rahat sekilde baglayacagin yerler oralar ama oligopol pozisyonlarini somureceklerinden fiyatlari her sene artiyor olacak.

demeye getirdigim nokta ve butuuuun bu yukarida soyledigim seylerden once dusunmen gereken, tekneyi nereye baglayacagin.. fiber veya tahta bir tekne alacaksan ve bunu marinaya baglayacak isen en buyuk masraf kalemin marina ucreti olacak. eger marina disi bir yere baglayacak isen: tonoz ihtiyacin var, ahsap veya fiber teknenin kici veya burnu karaya degemez, tekne kiyi ve tonoz arasinda su uzerinde sabitlenmeli. gel gor ki istanbul bogazi'nda tonoz atmak aslinda yasak, cunku burasi bir ticaret yolu. simdiye kadar (osmanli zamanindan beri) trafik bolgesi olmayan yerlere atiliyordu (koylar) ve problem yoktu, simdi ise ispark in marina olayina talep olmasi icin devlet "tonozlari kaldirin" diyor, 3 gunluk sure veren tebligati coktan yolladi. yani sen bugun bir tekne alirsan ve marinaya baglamaz isen, mesela bebek koyu'nda yeriyle birlikte bir tekne aldin diyelim, alti ay sonra devlet gelip o tonozu sana sormadan kaldirabilir ve kaldirirsa ne yapacagini dusunmen gerekiyor. hadi ispark marinalari yaptiktan sonra kaldirirlarsa sorun degil, ama marinalar yapilmadan olursa? eger bu uc marinaya baglarsan da her ay o fahis parayi vermen gerekiyor. (gidip beylikduzu marina ya da baglayabilirsin tabii, ama 7 knot ile beylikduzu'nden bogaza gelmek uzuuuun surer)

bu durumda, ya marina ya baglayip aylik ucretini vereceksin, ya da bir koyda yeri ile birlikte satin alacaksin tekneyi ama devletin gelip bir gun tonozunu kaldirmasi riskini tasiyacaksin. ha ufak bir ihtimal, eger bulabiliyorsan halic icinde bir yere cekeceksin, ama bulabilir misin bilmiyorum oyle bir yer.

sonuc: bence tekne alma kirala, saati maksimum 100 tl den istedigin ozelliklere sahip bir tekneyi bulabilirsin, senede kac kere cikacagina gore daha karli olabilir bu.

ek1: darknum uyardi: "bir ekleme yapayım balıkçı barınakları var bir sürü semtte. buralara çok cüzi paralara tekne bağlayabilirsin. hem böylece tonoza bağlı tekne gibi hava patlarsa nolur diye dert etmezsin." diyor evet ben onlari unutmusum.
  • bunubenyazdim  (06.11.11 17:45:17 ~ 18:36:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.