[]

Edebi Eleştiri

Merhabalar. Nabersiniz?

Şimdi sorum açık ve net:

Zamane gençlerinin ekserisinin yaptığı gibi ben de birtakım yazılar yazmaktayım; fakat şöyle bir merakım var: Var mı bunların edebi bir değeri? Hani arkadaş çevresi, yakınlar falan beğeniyor takdir ediyor da... Tenkit edebilecek kadar bilgilisi yok etrafımda.

Yazılarımı eleştirecek bir eleştirmeni nereden bulabilirim? Edebiyat dergilerine göndermek aklımdan geçti; fakat onlara her gün onlarcası gidiyor ve benimkilerin arada kaybolmasından korkuyorum. Tanıdık, bildik olan, işi eleştirmenlik ya da yazarlık olan, profesyonel olmasa da o seviyeye yakın birileri var mıdır ki aramızda ya da ulaşabileceğim?

Teşekkürler!

 
Sorunuza soruyla karşılık vereyim: Yazdıklarınız nedir? Öykü mü, deneme mi, şiir mi? Birtakım yazılardan kasıt nedir yani? Eğer diyorsanız ki "Böyle denemeyle öykü arası bir şey." O zaman henüz yolunu bulacak su konumundasınızdır. Muhtemelen yazdıklarınız da bir çeşit iç dökme kıvamındadır. Genelde de - en azından çağımızda - yazmaya başlayan çoğu kişi bu yoldan geçiyor. Sorumu yineliyorum; yazdıklarınız nedir? Ona göre size yardımcı olmaya çalışacağım.

bu arada: yazarodasi.blogspot.com
  • microfiction  (04.11.11 20:18:51 ~ 20:27:40) 
notos çok başarılı bu konuda, tavsiye ederim..


  • toshiro  (04.11.11 20:22:35) 
Acaba tozlu sayfalara çoktan karışmış bu duyuruya yazacağım cevap yanıt bulacak mı?

microfiction, yazdıklarımın ekseriyetini denemeler ve anılar oluşturuyor. Ara ara makale yazmaya çalışıyorum; fakat bu sevdiğim bir şey değil henüz. Şiirde o kadar yetenekli olmadığımı düşünmeme rağmen birkaç tane karalamam oldu; fakat asıl kendime güvendiğim nokta denemelerim. Öykü yazmayı hiç denemedim; fakat bir gün bunu da yapacağım. Yeterli birikimimin olduğuna inandığım anda.
  • g man  (05.11.11 16:54:45) 
en azından belli başlı dergilere gönderilen metinler arasında öykülerin şansı denemelere göre daha yüksek. öykü yazmak için yeterli birikimden söz etmişsiniz ama belki de denebilir ki deneme yazmak için oldukça büyük bir deneyim, birikim ve çok kitap okumuş olmak gerekir. denemeleriniz eğer yalnızca kendiniz hakkında, bir nevi iç dökmeden hallice iseyse şansınız zor. ya da şöyle diyeyim, denemelerinizde düşünceden çok duygu varsa işiniz zor. önce çok okumak gerek. her şeyi okumak! tabii bununla birlikte belli başlı deneme yazarlarını da. sonrasında blog yazarak kendinizi kamuya açıp yazdıklarınızı sınayabilirsiniz. tabii eğer kendinizi çok başarılı buluyorsanız dergilere de gönderin. yalnız yanıt almak pek kolay olmayacaktır.


  • microfiction  (05.11.11 23:22:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.