[]

Para Değeri ile İlgili Bir Soru

Selamlar,

Yeni aklıma gelen bir sorunsal var.
Şimdi bildiğiniz gibi tl para birimi olarak dolar gibi değil.
Dolar 1970 de ne ise şimdi de o.
Adı değişmedi miktarı değişmedi vs vs.
1970 de 1000 dolarınız olsa şimdi yine aynen 1000 dolarınız olmuş oluyor.

Asıl sorum şu
Diyelim 1970 de yüklü miktar bir para gömülü olsun tl olarak ve şu an bulunsun.para nın ismi farklı değerleri farklı ekonomik durumlar ve değer algıları hep farklı.
Bunun şu an bir değeri var mı?
Varsa zaten değer karşılığı da bir şekilde hesaplanıyodur

 
o paranin degeri olmaz, mesela ytl tl gecislerinde bile eski paralari bankaya vermek icin belli bir zaman kisitlamasi vardi.


  • ikilem  (04.11.11 16:33:15) 
yok. sebebi ise enflasyon . o paranın değeri yıllar içinde yaşanan fiyat artışları nedeniyle çok çok çok çok düşük hale geldi (sıfır)

ytl tl geçişi filan ayrı konu tabi ama olmasaydı da değersizdi.
  • croupier  (04.11.11 16:33:34 ~ 16:34:03) 
o zaman şu an 1000 $ gömsek büyük ihtimal 30 sene sonra da kullanabiliriz ama türk lirasının nasıl bir yön çizeceği tam olarak belli olmadığı için çok büyük bir ihtimalle elimizde patlayacak

ne saçma şey yav :)
kişilerin servet olarak nitelendirilebilecek tüm birikimleri gidebilir bu yüzden
  • muzzy  (04.11.11 16:40:31) 
enflasyon oranına paralel olarak faiz oranları da yüksek olur. paranın değerini korumak için faiz alman gerekir. enflasyonun yüksek olduğu dönemlerde türkiyede faiz oranları da çok yüksekti. enflasyonun düşük olduğu ülkelerde ise faiz oranları da düşük.


  • croupier  (04.11.11 16:50:17) 
1970 deki dolar la simdiki dolar ayni degilki, merkez bankasi her 7 ila 10 yil arasinda guvenlik gerekcesi ile dolarin uzerindeki guvenlik resimlerini degistirir


  • pipbull  (04.11.11 18:12:08) 
ayrıca 1970 lerdeki doların şimdiki dolarla da aynı alımgücüne sahip olduğunu da sanmıyorum şahsen, enflasyon denen şey abd dolarını da vurmuştur muhakkak.


  • personal jesus  (04.11.11 20:03:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.