[]

Necmettin Erbakan ile Recep tayyip erdoğan arasındaki siyasi farklılıklar?

Arkadaşlar bir sunum konum var,Erbakan ile Erdoğan arasındaki görüş,ideal,tutum,siyasi amaç vs olarak karşılastırmalı ve açıklamalı bir sunum hazırlamam gerekiyor bitirme tezi kadar önemli bu konu benim için.Kitaplardan da yardım almaya çalışıyorum ama maalesef bir çok yorum farkı çok belırgın ve kafam iyice karıştı.bu konuda yardımcı olursanız çok sevınırım.şimdiden teşekkurler.




 
1 rte sert konusmaz ama sert yapar ergonokon erbakan sert konusur yumusak yapar (kanlı mı olcak kansız mı )28 şubatta indirdiler
2 rte dindar kimliğini çok ön plana çıkarmadı erbakan mücahiddi
3 rte ab yanlısı erbakan batı emperyalizmini sevmez
  • last  (03.11.11 21:41:59 ~ 21:42:36) 
rte ile erbakan aynı çatı altında siyasi hayatlarını devam ettirirlerken öyle bir dönem oldu ki rte'nin hapse girmesi vs gibi olaylar parti içinde dahi rte ye taraftar topladı. sanki partide 2 başkan varmış gibi bir hava vardı. erbakan ve rte arasındaki çatlaklar tam bilmiyorum ancak erbakanın mgk kararlarını kabul etmesi tayyip ve parti içindeki diğer kişilerinde buna olumlu bakmaması ile başladı.


  • komutanlogar  (03.11.11 21:50:12) 
rte'yi ve akp'yi gülen cemaati müthiş bir biçimde destekliyor. erbakan'a bu desteği hiçbir zaman vermediler. hatta tam tersine aralarının pek iyi olduğundan söz edilemez. 1980 darbesinde de 28 şubat'ta da fethullah gülen orduyu destekledi. şimdiyse akp ile gülen cemaati ittifak yapmış durumda.

ayrıca necmettin erbakan, özellikle halkla olan diyaloglarında hiçbir zaman sert bir üslup takınmamıştır. halkı veya siyasetçileri azarlar tutumda bulunmamıştır. rte ise kendisine "sayın başbakanım, bizim böyle böyle derdimiz var. bir şey yapmıyorsunuz." mealinde br şey söylendiği zaman hemen azarlama moduna geçip üste çıkmıştır. ayrıca yukarıda last, erbakan'ın üslubunun sert olduğunu söylemiş ama gayet de nüktedan, yumuşak bir üslubu vardı rahmetlinin. kanlı mı kansız mı muhabbetini bile gayet yumuşak bir üslupla dile getirmiştir.

komutanlogar'ın dediği üzere erbakan temelde milliyetçidir. bunu da milliyetçiliğe herhangi bir olumlu veya olumsuz anlam yüklemeden söylüyorum. kastım da vatanperverlik değil, basbayağı siyasi anlamda milliyetçilik ve antiemperyalist, antiamerikancı söylem. rte'nin siyasetinde milliyetçilik temel bir motif değil.
  • microfiction  (03.11.11 22:00:37) 
Necmettin Erbakan: ''Bunlar müslüman falan değil, bildiğin siyonist''...


  • diskbudur  (03.11.11 22:02:13) 
dış politika bağlamında bakılacak olursa erbakan'ın siyasi çizgisi koyu çizgilerle belliyleken, rte ise ne şiş yansın, ne kebap siyaseti sürdürmketedir.


  • pangea  (03.11.11 22:16:44 ~ 22:17:51) 
parti olaylarında cok fazla anlamam ama en son seçim döneminde saadet partisinin broşürünü alırken azıcık laflamışdık standdaki beyle de bana tayyip için belediye başkanlığı zamanında iyi bir siyasetçiydi ama şuanda abd li bir siyonist demişdi adamın bu sözleri beni etkilemişdi gerçekten.


  • mavi kız  (03.11.11 22:30:13) 
Erbakan vatanını sever, Tayyip Amerikancıdır vatanını satar.


  • june  (03.11.11 22:32:38) 
tayyip erdoğan karizmatik liderdir (bunu herkes kabul ediyor). erbakan değildir.


  • isiklardan donmeyen adam  (03.11.11 22:48:22) 
erbakana milliyetçi/vatanperver, deniyor. doğrudur; ama bu onun siyasetinin temel dinamiklerinden biri değildi. yani milliyetçi/vatanperver kimliği daha ziyade ümmetçilik anlayışının bir alt başlığıydı. öte yandan ne avrupa birliği, ne batıyla ne amerikayla ilişkiler ne israil ilişkileri... hiç birini sağlıklı ve ciddi görmüyordu. problemlerin çözümünde içe dönük siyasi atılımlar, ilişkiler, adımlar atma taraftarıydı.

halka siyonizm diye bir naneden bahsedip siyonist tehlikeye karşı ciddi bir şekilde uyaran sanırım ilk siyasetçimizdir. ayrıca emperyalizme karşı duruş bakımından en net tavrı koyan siyasetçidir aynı zamanda. dış borç, dışa bağımlılıktan, faiz, usulsüzlük, bu tür problemlerle boğuşmuştu.


düşündüğü, tasarladığı, temellerini atmaya çalıştığı düzende faiz sanırım yoktu. faizin de emperyal bir oyun olduğunu düşünüyordu. bankacılık sisteminden şikayetçiydi.

gayet kültürlü bir beyfendiydi. kesinlikle nüktedan ve tartışma kültürü olan birinden bahsediyoruz. üslubu net, köşeli; fakat yumuşaktır. örnek olması açısından trt'de yayınlanmış 1991 yılına ait bir açık oturumun youtube linklerini vereyim. şayet izlemediysen fikir vermesi bakımından önemli bence.


www.youtube.com (1. bölüm)
www.youtube.com (2. bölüm)
(mesut yılmaz, doğu perincek, süleyman demirel, ve sanırım erdal inönü ile birlikte erbakan)

not: şimdi bakıyorum da boşuna erbakandan bahsetmişim. verdiğim linklerde kilişiği, üslubu, duruşu; bunun yanında siyasi kimliği ve politikaları vs. hepsi var.

peki rte? tre'yi güncel olarak takip edebileceğin için söyleyebileceklerimin hemen hepsini bildiğine inanıyorum. açıkçası şahsi kanaatim köksüz, dayanaksız bir siyaset izlediği yönünde. erbakan kadar ileri görüşlü olduğunu sanmıyorum.

üslubu ve davranışları erbakana nispeten daha kaba diyebilirim. diplomasi nedir, bilip bilmediğinden emin değilim. hakikaten bir "kasımpaşalılık" var. kıvrak bir zeka göremiyorum. daha önemlisi izlediğim politikalar geleceğe dönük düşünüldüğünde türkiye aleyhine işliyor. erbakan kadar milliyetçi değil. fakat vatanperver bir siyaset izlediğini de söyleyemeyeceğim.
  • kmtetrfn  (03.11.11 22:52:16 ~ 23:01:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.