[]

Breadboard kullanımı

Merhaba duyurucular
Üniversitede elektrik devresi bağlama tarzı dersler alıyorum.grup olarak her hafta deney yapılıyor.dolayısıyla bilen bi arkadaş yapıyor diğerleri öğrenmese de gereken notu almış oluyor.
Biraz da ilgisizlikten bu devre yapma olayıyla ilgili hiçbirşey öğrenemedim.direnç arkasına ledi zor bağlıyorum mantığını anlayamadım bi türlü şu devre işinin.Googlea yazıp arattığımda güzel anlatan kaynaklar full ingilizce.o yüzden buraya yazdım.
1)Breadboardda iki elemanı seri bağladık diyelim.bazen bi kablo ile boardun karşı tarafına geçiliyor.karşı tarafa neden geçilir?
2)Topraklama nasıl yapılır?bir kabloyu devre tasarımının bittiği yer bağlayıp ucunu açıkta bırakınca topraklama mı olur?
3)paralel bağlamada boarddaki iki direncin uçları birebir aynı hizada mı olmalı?

Bana sadece temel bilgiler lazım.Bu sorulara cevap verirseniz sevinirim.hatta bunları cevaplamama yarıycak pdf link tarzı bişey harika olur.

şimdiden teşekkürler

 
Bread board aslında oldukça basit. Aşağıdaki resim üzerinden anlatayım

www.google.com.tr

Resme bakarsanız orası ABCD sütun 1 2 3 4 gibi satırlara ayrılmış. Her satır kendi içinde birbirine bağlı. Yani 1A 1B 1C 1D 1E noktlarıne bağladığınız herşey birbirine temas eder. Aynı şey kendi arasında 1F 1G 1H 1I 1J de birbirlerine bağlı. Ama 1A 2A'ya bağlı değil. yani satırlar sağ ve sol taraf için kendi aralarında birbirlerine bağlı.

Şimdi buna göre ortadaki siyah büyük entegrenin bacaklarının hiçbiri birbirine temas etmiyor. Zaten sağ ve solun birbirleriyle bağlantısız olmasının nedeni de bu.

Şimdi bakalım entegreye ledi ve direnci nasıl bağlamış. 28F ye bakın. Hemen aşağısına 28H'ye ledin bir bacağını bağlamış. Ledin diğer bacağını 29H ye bağlamış. Eğer ledin bu bacağını 28I ya bağlasaydı ledin iki bacağını aynı yere bağlamış olacaktı. Daha sonra 29J ye direnç bağlamış yani 28H deki led bacağına bağlamış oldu. Direncin diğer ucunu ise götürüp aşağıdaki mavi çizgili sıraya bağlamış. Bu iki sıra da ta yukardan aşağıya kadar birbirine bağlı.Yani direncin bu ucunu taaa sağ aşağıdaki siyah kabloya bağlamış oldu.

Tümden bakacak olursak entegrenin bacağı-led-direnç seri bağlanmış oldu.

Biraz karışık anlatış oldum galiba, emin olun bundan daha kolay.
  • johan sebastian  (02.11.11 22:03:18) 
gerçekten çok teşekkürler.kafamda hiçbişey yoktu biraz bişiler canlandı


  • amusan  (02.11.11 23:33:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.