[]

piyano akorlarını çeşitlendirmek

sayın duyurucular,

öncelikle, nota okuyabiliyorum ve akorları biliyorum.
ama akorları şekillendirmek istiyorum.

bir resim koydum oradan bakabilirsiniz.
orada mesela do majör akorunu 3-4lük olarak abuk subuk çeşitli şekillerde yazdım. bunların çok daha değişik farklı olanları da vardır mutlaka.

İSTEDİĞİM ŞU: böyle akorların çeşitli hoş versiyonlarını (mümkünse iki elle yapılanı da olsun) nasıl bulabilirim? mesela bunun aradığım şeyin ingilizcesi nedir? chord structure mı? youtubeda arayabilirim, kitabını arayabilirim... tavsiye edeceğiniz kitap/kaynak var mı?

AMACIM ŞU: pop müzik şarkılarına sadece akorlarıyla (iki elimle akor basarak) eşlik etmek + doğaçlama yapmayı geliştirmek

 
chord voicing

youtube'da dersleri var:
www.youtube.com
  • ermanen  (28.10.11 07:50:39 ~ 07:51:23) 
amaciniz dogrultusunda,

pdf formatinda yabanci pop, muzikal parcalar indirin kitap olarak. onlarin hem piyano eslikleri, hem de ustlerinde akorlari var. tabi esligi bire bir calmak muhtemelen sizi zorlayacaktir, o yuzden eslige degil akorlara bakarak kendi ritm ve arpejlerinizle dogaclama takilabilirsiniz.

misal sol el "do - misol" (mi ve sol ayni anda) calarken sağ elde arpej yaparsiniz kac kaclik olduguna gore. veya sol ele arpej verip sag elde melodi calarsiniz enstrümantel hale getirirsiniz parcayi.

sizin ornek resimde verdiginiz sekildeki haliyle genelde bulunmaz parcalar. ya cok daha zor sekilde eslikleri yazar, ya da sadece akorlari yazar, sizinki gibi basit versiyonlu olanlar zaten ya güzel-doygun duyulmaz, ya da cok güzel degil basit parcalardir.


bir de, mutlaka ama mutlaka "çevrim"leri öğrenin. bunu da ancak armoni calisarak yapabilirsiniz. bunun neye faydasi olacak? söyle ki,

arka arkaya diyelim C - G akorlari geliyor. normalde do mi sol ve sol si re basacaksiniz akor bilginizle diyelim. ama eger armoni bilginiz varsa, do mi solbastiktan sonra sag elde, sol si re yerine si re sol basarsiniz. si-re-sol de yine G'nin akorlari, ama do-mi-sol'den gecis hem parmak pozisyonlari olarak daha kolay olur, hem de duyus anlaminda farkli zenginlikler olur. (neden kolay olur? zira sag elde do mi ve sol notalarinin hemen yanlarinda sirasiyla si-re-sol vardir. sol sabit kalir, do ve mi ise en yakin yerlere gider)

özet:
armoni bilginiz cok cok cok saglam bir hale geldiginde, zaten o parcalarin dediginiz versiyonlarini aramayacak, siz kendi kafanizdan yazmaya baslayacaksiniz ve dogaclama bile muthis cevrimlerle calabileceksiniz.

umarim anlatabilmisimdir.

ek: nota veya akor okumak demek C'nin sadece do-mi-sol seslerinden olusuyor oldugunu bilmek demek degil. veya C7 de si bemol'un de var oldugunu bilmek demek degil. onemli olan bu akorlari nasil birbirine bagladigin, nasil en guzel duyurabildigin ve bunlari ne kadar seri-dogaclama bir sekilde yapabildigin.

edit: su okuldaki 29 ekim toreni bitsin, eve gittigimde hemen nota üzerinde yazip gorsel olarak da ekleyecegim buraya demek istedigimi.

isbu entrynin sahibi piyanist degildir ama konservatuvarda ek olarak piyano dersleri de almis biridir.
  • la traviata  (28.10.11 08:21:29 ~ 08:28:46) 
belki bi gün faydası tokanır:

(bkz: armoni/@compadrito)
  • compadrito  (28.10.11 09:46:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.