[]

hukukçu arkadaşların aşina olduğu bir sorudur eminim ama cevabını bulamadım

köprülerin yaya trafiğine kapalı olması anayasa ve insan hakları evrensel bildirgesi'ndeki seyahat özgürlüğüne aykırı mıdır değil midir?
diyelim ben avrupa'dan asya tarafına geçmek istiyorum ama arabam ve param yok. köprüden yürüyemiyorum da. bu durumda benim seyehat özgürlüğüm engellenmiş oluyor mu?



 
paralı olmasıyla kapalı olması arasında fark var, arkadaşın sormak istediği para ödeyerek de geçemiyorsun bi takım güvenlik önlemleri vs yüzünden olabilir


  • freebird5406_2  (22.10.11 02:38:22) 
öncelikle soru çok güzel bir soru.

normal yollarda motosiklet kullanmak ücretsizken,ücretli otoyollarda devlet verdiği hizmetten ötürü özel yararlanmaya tabi kullananlardan ücret almak durumundadır.aynı husus köprüler için de geçerlidir.nehirlerde,akarsularda yapılan bazı köprü ve geçitlerde ücret alınmazken,asya kıtası ile avrupa kıtasını birbirine bağlayan boğaziçi köprüsü ve f.s.m'den ücret alınması olağandır.

kamu hizmetinden alınacak para maliyet+kardan oluşacak fiyat değil,bedel olmalıdır.bu ödenen bedel ile hizmetten yararlanma arasında bir oran yoktur.çünkü bedel çok düşük belirlenerek hizmet yürütülürse,bundan oluşacak açık,belki de bu köprüden hiç faydalanmayacak olan bir kişinin verdiği vergiden karşılanırsa adaletsizliğe yol açar.(anayasa madde 73)

hukukçuyuz.biz
  • canercan  (22.10.11 03:05:26 ~ 03:06:46) 
ben tam derdimi anlatamadım sanırım. herkes paradan bahsediyor. para işin sadece bir yönü, ben köprünün yaya trafiğine kapalı olmasından bahsediyorum. para olmaması değil, köprünün yaya trafiğine kapalı olması benim karşıya geçmemi engelleyen.
şöyle yap böyle yap diyen arkadaşlara da teşekkür ederim de doğru noktadan cevap verirseniz daha iyi olur. o çareleri ben de düşünebilirim.

  • union of disjoint intervals  (22.10.11 03:29:31) 
muhabbet basittir. hakkın özü sınırlanamaz. seni ömrübillah engellemiyor. araba veya vapurla geçmen yine serbest. ama diyorsan yaya niye geçemiyorum, o, bu yolların güvenliği bakımından engellenmiş bir haldir. senin güvenliğin için seni engelliyor aslında, seyahat etmeni engellemiyor. menfaatler çakışıyor burada. bu durumda adamlar güvenliği seçiyorlar, çünkü seyahat daha ehlikeyf bir durumu belirtiyor, ama güvenlik zaruridir.


özet; aykırı değil kanaatimce. zira orası yaya yolu değil, öncelikle.
  • pomolilik  (22.10.11 09:30:03) 
evrensel bildirgesindeki maddeler içeriğe girilmeden oluşturulmuş maddelerdir, senin dediğin madde:
"13/1. Herkesin bir devletin toprakları üzerinde serbestçe dolaşma ve oturma hakkı vardır." sanırım.

vizesiz başka bir ülke topraklarına geçmemiz tck'ya göre suç. başka bir ülkeye geçtik diyelim, oturum almadan/vatandaşlık kazanmadan orda oturmamız gene suç. uluslararası hukukta daha nice suçlar var buna girecek. devlet içinde düşünürsek, devlet senin yada kamunun güvenliğini sağlamak için bir takım önlemler almakla yükümlü. seyahat özgürlüğü var şu askeri alana girelibiliriz, seyahat özgürlüğü var bu yasaklanmış bölgeden geçebiliriz olmuyor yani.

köprüye yaya olarak çıktığında intiharı denize atlayarak değilde son hız akan trafiğe kendini atarak yaptın diyelim, oluşacak zarar çok fazla olacaktır. köprüye çıkan herkes intihar ediyormuş gibi bi izlenim var ama @freekara'nında dediği gibi intihar olaylarının artmasıyla yaya trafiğine kapatıldı diye biliyorum bende.
  • trajikomix  (22.10.11 09:31:01) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.