[]

yurtdışından sipariş gümrük vergisi vs.

şimdi yurtdışından bir adet fotoğraf makinası sipariş ettik. bugün mail gelmiş işte siteden gümrük vs. sıkıntılar çıkabiliyor bu ücretleri ödeyecek misiniz diye. şimdi sıkıntı şu ki bu maile he desek ne ödeyeceğiz kime ödeyeceğiz ve nasıl ödeyeceğiz bu konuda herhangi bir fikri olan var mıdır?




 
hangi kargo şirketi ile gelicek?

gümrüge takıldıktan sonra size kagıt geliyo ya da arıyolar gidip işlemleri yapıyosun. fatura kredi kartı ekstersi tarzı seyler istiycekler fiyatı teyit etmek icin.
  • rurouni  (18.10.11 00:38:52) 
yani sitede kargo şirketi belirtilmiyor biz de ptt getirir diye tahmin ettik. tamam gidip işlemleri yapıyorsun da biraz abes bir soru olabilir fakat eşeği sağlam kazığa bağlamak açısından soruyorum edirne'ye falan gel demezler herhalde, yani burası türkiye bana yapabilirler gibi geliyor?


  • bosver nicki  (18.10.11 00:45:04) 
ptt ile gelir özellikle belirtmedilerse yalnız takip kodu olmuycaksa direk vazgeçin bu işten söyliyim paranız hiç olur.

yok hangi ildeyseniz oranın ptt gümrük müdürlüğüne kadar geliyo ne olursa olsun. istanbul da 1-2 yer var sanırım gonderdikleri. bursa ise daha fazla detay verebilirim.
  • rurouni  (18.10.11 00:50:00) 
hayır pardon sanırım dhl'den geliyormuş ben karıştırdım.

bir de istanbul'dayım
  • bosver nicki  (18.10.11 00:53:22 ~ 00:57:00) 
yurtdışında yaşadığım deneyimi anlatayım, dhl gibi bir parcel servisle gelecekse, o malın %200 gümrük vergisini ödemen lazım.

Ürünü alırken karşı tarafın fatura ya da fiyat bildirimi yapması lazım, eğer kabul ederse 75 euro altı fiyat yazmasını söyleyin, ya da ona göre fatura kessin ve hediye desin.

Parsel hizmetleri direk raporlamak zorunda olduğu için paketleri, değeri aşan bir ürün varsa direk vergi işlemleri yapılır. Beni yurtdışında iken UPS ten aradılar, eve de mektup yolladılar, şu hesaba x tl yatırın dekontunu scan edin bize gönderin demişlerdi. Öyle yaptım ve sonra ürün geldi, sanrım burada da uygulama benzer şekildedir
  • bonjurkes  (18.10.11 01:06:56) 
@bonjurkes bi' dakka yüzde 200 vergi mi, parcel servis mi, 75 euro fiyat mı? sonu iyi bağlıyorsun ödedim gitti diyorsunuz fakat başta yazdıklarınız bana biraz kafa karışıtırıcı geldi daha doğrusu net anlamadım, biraz daha açsanız?


  • bosver nicki  (18.10.11 01:21:03) 
özür dilerim o yüzde 200 dediğim olay kesinlik ihtimali idi, eğer ürün 75 euro üstü ise. Türkiyede, o ürünün değerinin %10 nu ya da %20 si kadar sizden vergi alırlar sonra malı geçirirler.

Bunlar tabi ki mal 75 eurodan yüksek ise geçerli, düşük fiyattan deklare edilirse daha rahat olur
  • bonjurkes  (18.10.11 01:23:11 ~ 01:23:34) 
dhl demişsin almanya dan yollandıysa yine ptt ile gelir. (yanlıs hatırlamıyosam) onların ptt si dhl :D

dhl ups fedex onlarla gelip gümrüğe takılırsa antrepo bedeli falan gibi gereksiz bir sürü ek masraf daha cıkıyo haberin olsun. gümrükten cıkarma işlerini kendileri yapıp müşavirlik ücreti falan da istiyolar genelde.

ama yine diyorum takip kodu yoksa alma calınma kaybolma olasılıgı yüksek bi de fotograf makinesi hiçbi şeyde yapamıyosun takip kodu yoksa.
  • rurouni  (18.10.11 01:30:01) 
@bonjurkes tamam şimdi daha açıklayıcı oldu:)

fakat şu 75 euro olayından emin misiniz acaba bu konuda çok fazla söylenti var bizim sipariş biraz geçiyor 75 euro'yu da :)
  • bosver nicki  (18.10.11 01:30:40) 
göndericiye malın değeri sorulur, eğer karşı taraf fatura kesiyorsa, muhtemelen o faturayı daha ucuza kesmek istemeyecem çünkü yasal olmayack. Benim başıma 420 euroya foto makinesi alırken gelmişti, eğer şahıs yolluyorsa, değerini 50 euro olarak söylesin, 2. el ibaresi kullanmasın, ve hediye desin, o şekilde avusturalyadan bana ipod gelmişti mektupla


  • bonjurkes  (18.10.11 01:33:42) 
@rurouni şu an bir takip kodu var mı bilmiyorum sipariş yola çıkmadan anlayabilir miyiz bunu bilmiyorum ama elimizde bir order no var galiba.

@bonjurkes şahıstan almıyoruz ne yazık ki şöyle bir siteden alıyoruz:

www.lomography.com
  • bosver nicki  (18.10.11 01:38:37) 
dhl ile yolluyorsa size tracking code verir dhl in sitesinden o kodu girerek durumu kontrol edebilirsiniz, custom kısımlarında bekleme süresi ne kadar uzun olursa o kadar riskli oluyor takılma olayı.

Bu durumda siparişi vereceksiniz, parmakları çapraz yapacaksınız ve geçmesini umacaksınız. Ya da DHL i arayın telefonla durumu anlatın ve ne kadar masraf çıkacağını öğrenin
  • bonjurkes  (18.10.11 01:40:01 ~ 01:40:28) 
posta ile geliyorsa en kotu ihtimal %20 vergi odeyip alirsiniz ancak DHL gibi hizli kargo yoluyla geliyorsa onlarin gumruk sistemi apayri, bir suru ekstra masraf aliyorlar ve odeyecegeniz tutarlar astronomik olabilir.


  • qwertyuo  (18.10.11 08:57:48) 
biraz önce dhl'i arayıp öğrendim. anladığım kadarıyla 150 lira sabit tam olarak ne olduğunu anlamadığım bir ücret ve 25 euro aşağı yukarı iki gün bekleme süresi için kendilerinin talep ettiğini ve %18 kdv ile 90 euro'ya aldığımız makinaya yaklaşık 100 euro daha kitleneceğini öğrendiğim an sağolun hacı ben makinayı almayayım diye mail atmam bir oldu.

bu arada 75 euro ve üzeri siparişler için geçerliymiş bu durum.
  • bosver nicki  (18.10.11 16:44:31 ~ 16:45:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.