[]

fizik

5.4m/s hızında koşan biri duran otobüsle arasında tam 41.6m varken otobüs 0.160 m/s^2 sabit ivmesiyle gitmeye başlıyor.

bu kişinin otobüsü yakalaması için gereken en küçük hızı nasıl bulurum?

edit:5.4m/s yok sayın. çok şıklı bi soru olduğu için kişinin hızı da verilmiş. en az ne kadar hızla koşarsa yakalayabilir?

 
5.4 ne işe yarıyor burada ? adamın minimum hızını soruyosun madem, o hız ne ola ? benim anladığım şu:

t saniye sonra:

otobüsün katedeceği mesafe: 1/2*0.16*t^2
adamın katetmesi gereken mesafe: 1/2*0.16*t^2 + 41.6

eleman 5.4 m/s ile koşuyormuş: 5.4t=1/2*0.16*t^2 + 41.6

buradan 2 kök var, 58.63 ve 8.86 geliyor. yani 8.86 saniye sonra yetişiyormuş.
ikinci kökte (58) adam otobüsün önünde (!) koşuyor,otobüs buna yetişiyor. (öh)
  • celeron 300a  (15.10.11 22:40:07 ~ 22:48:55) 
Size Serway'in fizik kitabını ve problem çözümü kitabını tavsiye ederim. Sorduklarınız çok temel sorular ve bunlarda takıldığınıza göre hocanız pek örnek çözmüyor. Serway'den çalışıp oradaki örnekleri çözer, bölüm sonlarındaki problemleri de çözüp yapamadıklarınıza problem çözüm kitabından bakarsanız hiç sorun kalmaz. Buraya yine sorun ama işi temelden çözmek için böyle bir şey yapmanız lazım.


  • sourlemonade  (15.10.11 23:30:31) 
olayın mantığı sözel olarak şu:

arada kapanması gereken 41.6 m'lik mesafe var. otobüs, bu mesafeyi arttırmaya çalışıyor. adam da kapatmaya. yani,

41.6 + (0.16*t^2)/2 - 5.4*t = 0 metre olmalı mesafe kapanınca.

bunu da wolframalpha'ya çözdürünce 8.869 saniye ve 58.631 saniye buluyoruz. önce adam otobüse yetişiyor ve öne geçiyor, sonra da otobüs ivmeli hareketi dolayısıyla tekrar arayı kapatıp öne geçiyor.

aşağıdaki grafik, aradaki mesafenin zamana göre grafiği.

www.wolframalpha.com
  • jangara  (16.10.11 00:45:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.