[]

toz sorunsalı

tozun hayatımızdaki yeri nedir ve ne olmadıdır? toz neden vardır doğa neden toz üretmeye gereksinim duymuştur

arkadaşlar geyik yapmıyorum sürekli temizlik yapmamıza neden olan tozun kimyasını merak ettim ve ondan kurtulmanın yollarını

yüzeyle neredeyse bütünleşen tozları söküp almak için bi aparat olsa yapıştırsak ve çıkarında tozdan eser kalmasa

tıpkı ağda yapar gibi işte

yokmu böyle birşey

 
goo.gl çok iş görür.

ayrıca bir psikiyatrist veya psikolog ile görüşmenizi öneririm.
  • ben smyrna  (14.10.11 10:35:11) 
Evde hiç yoksa 35-40 bin liralık elektronik ve müzik aleti var en nefret ettiğim şey toz, istediğin kadar üstünü ört aletlerin gene bi yerden birer bu b.klar..

bende senin gibi neredeyse her gün siliyorum, bi ara statik sıvı lar bişiler denedim toz tutmasın diye tok bi işe yaramadı..

not: psikolojilik bişi yok malı olan ve malına değer veren her kişi tozdan nefret eder, toz elektroniğin düşmanıdır..
  • korg  (14.10.11 10:40:47) 
ben smyrna ; neden bir doktorla görüşmemi öneriyorsunuz?


  • edsy  (14.10.11 10:45:49) 
bi bilgi vermek isterim. amerika'da annem ziyarete geldiğinde "nasıl bi yer burası hiç tozlanmıyor ev" derdi. gerçekten de temizlik uzun süre giderdi. burda bi hafta toz almayın, tv sehpasında beyaz bi katman göze çarpar.

ayrıca yağmurlu havada beyaz spor ayakkabıyla dolaşın gelin, hiç kirlenmemiş olurdu. sanırım biraz da doğa ve kentleşme şekliyle alakalıç
  • terp  (14.10.11 11:28:55 ~ 11:29:23) 
toz dediğimiz şeyler aslında doğada 0,2 micronla gözle görülecek boyutlara kadar olan partiküllerdir. yer tabakasındaki maddelerin(toprak, kil vs.) ufak ayrışmalar sonucu ortaya çıkmasıdır. rüzgarla taşındığı gibi, havada asılıda kalır ve gözlede görünmez. örneğin insan terlediğinde bu partiküller vücuda yapışır ve insan kiri meydana çıkar.

bunu anca kapalı bir mekanda önleyebilirsiniz. örneğin otomobil boyama, lastik endüstrisinde kullanılan mekanlar filtreleme ve havalandırma ile toz sıfır derecesine indirilir.
  • neysene  (14.10.11 11:33:21) 
"not: psikolojilik bişi yok malı olan ve malına değer veren her kişi tozdan nefret eder, toz elektroniğin düşmanıdır.. "

35-40.000 tl'lik malınız varsa eve antistatik yer kaplaması, antistatik toz toplayıcı ve çeşitli filtreler de alabilirsiniz herhalde. 40.000 tl'lik elektronik cihazı olup her gün el ile toz almak size özgü sanırım.

ayrıca evet toz elektronik cihazların düşmanıdır. ama aynı zamanda consumer electronics denilen elektronik cihazlar bir çok diğer evsel sıkıntı yanında toza karşı da olduça dayanıklıdır. 25-30 yıl hiç açılıp temizlenmeden kullanılan bir tv (ki biliyorsunuz toz mıknatısı gibidir tv) bozulmadan çalışabilir. çünkü ev içinde oluşan toz bu cihaza zarar vermez. toz daha çok mekanik aksamı olan (mesela fanları olan) cihazlar için kötüdür.
siz 8-9000 tl'ye satılan bir tv'nin kullanma kılavuzunda hiç "tozlanmaya karşı 3 ayda bir içini açıp temizleyin" veya "tozlanmadan korumak için mutlaka antistatik toz savar cihaz alıp tv'ye 1 metre uzağa yerleştirin" diye bir cümle gördünüz mü? evet tozdan koruyun yazar ancak bu amerikalıların mikrodalga fırında kedinizi kurutmayın yazan kılavuzları gibi, bir önlem bir uyarıdır.
bunun yanında küçük bir hesap yaptım da evinizde 40.000 tl lik ne var diye? malınızı sorgulamak değil elbette derdim. ama 40.000 tl elektroniğe harcayabiliyorsanız (ki ... neyse) bence dediğim gibi antistatik yer kaplaması ve toz engelleyici cihazlar (datacenterları inceleyin) almanın zamanı gelmiş olabilir. tabi dediğim gibi bu cihazlar sadece tv home theater vb ise hâlâ gerekli olmadığına inanıyorum. ha evinizde bir elektron mikroskobu veya (ki fiyatı daha yüksektir ama,) bir ultrasound cihazı falan varsa tozdan arındırılmış bir oda sizi daha çok rahatlatır. ancak bildiğiniz gibi ultrasound cihazları çoğu zaman hastanelerde bir çok insanın girip çıktığı odalarda kullanılır. yani tozdan arındırma onlar için de gerekli değil.
müzik aletlerinizi de eminim koruma ve temizlemenin uygun yolları vardır ki en güzel kullanmadığınız zaman çantasına/kutusuna koymak olabilir bu. benim çellist bir arkadaşım var ve evinde enstrumanlarını hiç bir zaman ortada görmedim. demek isteyince oluyor.
evimde içini temizlediğim tek cihazım doğal olarak pc. masaüstü bir cihaz ve en fazla 3 ayda bir açar sadece 40 tlye aldığım kompresör ile içini temizlerim balkonda. bu güne kadar da toz nedeni ile bozulan ne pc ne de başka cihazım oldu.

neden psikolog?
çünkü temizlik bir takıntıdır. toz almak gibi basit bir eylem ile başlar veya başlayabilir sonra kendinizi elinizi günde en az 30 kez yıkıyor bulabilirsiniz. buna başlangıçtan tedbir alıp bir kontrol edilmekten zarar gelmez. sonraki süreç daha acılı ve zordur çünkü.
  • ben smyrna  (14.10.11 11:57:44) 
ben smyrna ; tekrar teşekkür ederim ayrıntılı açıklama yapmışsın çok işime yaradı.
tabi işime yaradı derken;sadece meraktı sorumun nedeni takıntılı biri değilim çok değerli,tozdan bile sakınacağım elektronik aksam sahibi de değilim.Merak güzel şey değil mi ? bilgi paylaşımına çoğu zaman bir merak sebep olur :)

  • edsy  (14.10.11 12:34:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.