[]

digital fotograf-raw

hard core olmasa da bayağı uzun bir süredir elim makine tutuyor, kendimce kafa dağıtıyorum. siyah beyaz filmle başladım karanlık oda vs bilgim var. sonra elime dijital makine geçtince digital ile devam ettim. herşey buraya kadar güzel. baktım raw olayı var ona da el attım sonucta jpg'den siyah beyaz photoshopta detaylı ayar yapmadıkça güzel sonuç vermiyor. raw sonuç olarak daha avantajlı..
herneyse uzatmaya gerek yok, şimdi ben fark ettim ki raw çekmişim ama çoğu fotograf çekildiği gibi duruyor. şimdi bunları siz tek tek herbirini işliyor musunuz yoksa toplucana belli bir recipe ile mi işin içinden çıkıyorsunuz. aşırı detaycı mükemmeliyetçi biri olarak hepsini bir yaparsam en iyi sonucu vermiyecegini dusunuyor ama tek tek de uğraşırsam aşırı vakit harcıyacağımı biliyorum. sonuç eylemsizlik. bir de çektiğim halini beğenmiş olsam da acaba şöyle nasıl olur vs diyerek kafayı çorba yapıyorum..
ha bir de şu var ayarladık herbişeyi sonuç kaydetme işine gelince pixel kısmında hep kafam karışıyor, kas kafama bir türlü sokamadım. bir yardımcı olsanız?


 
adobe lightroom kullan kullanmıyorsan. evet bence de tek tek yapılmalı ve öyle yapıyorum. maalesef çekmek kadar eğlenceli değil hele yavaş bir pc varsa. :) ama lroom gerçekten işi kolaylaştırıyor. pixel kısmı derken? ben raw'ın aynı boyutlarında kaydediyorum. başka ne demek istemiş olabilirsin?


  • ben smyrna  (08.10.11 18:34:39) 
adobe bridge yeterli raw işlerken. atıyorum bir fotoğrafı işledikten sonra onun ayarları kopyalayıp düer resimlerde de uygulayabiliyorungu


  • cedric tweedledee  (08.10.11 18:40:27) 
ha bir de nesinde kafan karışıyor ben onu anlamadım?


  • cedric tweedledee  (08.10.11 18:41:31) 
kayıt esnasında jpg yapmak isteyince karşıma bir compression ratio bir de resolution seçenekleri geliyor. compression ratio tamam, resolution için mesela otomatik 180 pixel/inch geliyor direk öyle mi kaydetmek lazım o zaman. hani seçme şansı veriyorsa hangisi daha mantıklıdır diye düşününce kafa karışıyor, pixellerden de olmamak adına.


  • nwnd  (08.10.11 18:44:40) 
4 senedir raw ı jpeg e çeviririm daha karşıma öyle bir seçenek çıkmadı :/


  • cedric tweedledee  (08.10.11 21:23:42) 
baski alirken genelde 300 dpi veya 350 dpi tercih edilir. cok onemli degil aslinda.


  • chavezding  (08.10.11 21:25:20) 
ben canon dpp ile raw işlemlerini yapıp photoshop'da hazır action ile işlemi bitiriyorum. ama benim çektiğim tüm fotoğraflar aynı türde olduğundan zaten istesemde yapacak pek başka bir şey olmuyor.


  • thebug  (08.10.11 21:36:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.