[]

Ingilizce kelime ezberlemek icin nasil calismaliyim?

Var mi ozel bir taktigi canlar.




 
megahafıza tarzı taktikler geliştirebilirsin, çağrışım yapmayı falan. Misal ben Almanca'da "geben" (vermek) ile "gehen" (gitmek) çok karıştırıyodum, arkadaşım çok afedersin "vermek-gebe kalmak" gibi bi bağlantı kurdu ve kaç yıl geçti hala aklımda :)


  • nukleer fasist  (05.10.11 07:21:05) 
ezberleyeceğin kelimelerle kısa hikayeler yazmak. üstüne tanımam.


  • emrag  (05.10.11 08:31:48) 
  • compadrito  (05.10.11 08:31:55) 
nukleer fasist'in önerdiği yöntem karıştırılan kelimeler için yararlı fakat kelime dağarcığımı geliştirmek istiyorum dersen ya en malca yöntemi seçip liste halinde ezber yapacaksın ya da en klasik ama bana göre en yararlı yöntemi deneyeceksin.

içinde sana yabancı kelimelerin bulunduğu bir paragrafı okuyacaksın, daha sonra bilmediğin kelimelerin anlamını öğrenip bu paragrafı birebir değil ama kendi cümlelerinle içinde senin için yeni olan kelimeleri de kullanarak anlatacaksın. hem ingilizcen gelişir hem de kelime dağarcığın artar. zahmetli bir yöntem belki ama zahmetsiz de bir şey elde edilmiyor.

ben hazırlığı derece ile bitirmeme rağmen ilk sınıfta afallayıp kalmıştım ama sonra derslere çalışırken 2 ayda koskoca hazırlık döneminden daha fazla ilerleme kaydettim. uzun lafın kısası dili aktif olarak kullanmaktan daha iyi bir yöntem yok

edit: emrag benim uzun uzadıya yazdığımı tek cümlede özetlemiş :)
  • lazpalle  (05.10.11 08:40:01 ~ 08:41:08) 
ben ogrencilerime bakkal fihristi aldiriyorum bir tane. ogrendikleri her kelimeyi, onlara ifade ettigi anlami ile, altinda kendi kuracaklari bir cumle ile yazdirtiyorum. bu fihristi vakit bulduklarinda gozden gecirmelerini istiyorum. oldukca ise yariyor.

Once kelimeyi gordukleri yerde ogreniyorlar.
Fihriste yazarken tekrar ediyorlar.
Anlamini kendileri yazdigi icin hatirlamaya yardimci oluyor.
Ornek cumleyi kendileri yazdiklari icin uzerine dusunmus oluyorlar.

Genelde bu yontemle kalici ogreniyorlar.

Yeni kelime nasil ogrenirim diyorsan yegane tavsiyem ingilizce altyazi ile dizi/film izlemen.
  • qwertyuo  (05.10.11 09:24:18) 
buraya megahafiza tarzi seyler yazanlar gercekten ise yarayacagina inaniyorlar mi?

evet onlar ise yarar ama amac sadece ezberlemekse,ama amac onlari ögrenmek ve günlük hayatta kullanip,anlamaksa,kitap okumak,yazi yazmak,onunla is yapmak disinda hic bir seyin faydasi olmaz!

yapman gereken tek sey kitap okumak ve bilmedigin ve kontexten cikaramadigin her kelimeyi yazili(online degil) sözlükten arastirmak ve kenarina not etmek.

ilk basta bir sayfa yarim saat sürebilir hatta daha fazla,ama 1-2 ay icinde cok büyük faydasini göreceksin.diger her yöntem basarisiz türk egitim sisteminin bir parcasidir.

yanlis anlamayin ama,bakkal fihristi nedir hocam allaskina!
  • serabetan  (05.10.11 09:47:57) 
geleneksel usül gibisi yok, bir defter edinin, her gün 10 kelimeyi, kelimeyi yazıp yanına minyatür resmini yapın kendinizce, kelimenin altına da 20 kere yazın kelimeyi. %100 çalışmıştı bende.


  • 9kuyruklukedi  (05.10.11 10:16:14) 
seviyene göre sürekli kitap, dergi her ne varsa oku. her şeyi anlamak zorunda değilsin, anlamasan bile okumaya devam et. Sonra bilmediğin kelimeleri çıkart ve okuduğun metine iliştir. Ardından aynı metni yeniden oku. Sonra o kelimeler için kendine özel bir defter edin ve sürekli yanında taşı. Belli bir müddet sonra kelimelerin hafızanda iyice yer etmesi için aynı metinleri tekrar oku. Bu şekilde öğrenmek zaman alır ama daha kalıcı bir yöntem olabileceğini sanmıyorum.

İngilizce alt yazı ile dizi-film izlemek de faydalı olacaktır. Yine filmi duraklatarak izle ve bilmediğin kelimeleri not al, defterine işle, fırsat buldukça tekrar et. Aynı filmi bir kaç kere daha izle, işlem tamamdır.
Çok fazla teknik kelimelere boğulmadan çalışabileceğin dizi- film seçmeye özen göster, bu gerçekten anahtar nokta.

Dediğim gibi zaman alacaktır ama kalıcı olacaktır.
  • ftdmr  (05.10.11 11:04:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.