[]

parmak izi

Pasaport alırken ya da ehliyet alırken 10 parmağımızın da parmak izini almaya başladılar. Sizce bu normal bi şey mi? Parmak izi almada ki amaç nedir? Bana ait olan bi şey, kimseye uyuşmayan bi şeyi niye topluyorlar? Nerde kullanılacak? Amaç nedir?




 
suç işlersen kim oldugunu bulabilmek icin.


  • rurouni  (04.10.11 10:25:00) 
@rurouni ya peki benim üzerime suç atmak isterlerse? Benim olmadığım halde o ortama benim parmak izimi bırakırlar, eğer kanıtlayamazsam o suçu işlemiş olurum. Komplo teorisi gibi duruyor ama gerçekleşmemesi için hiç bi sebep yok.


  • Kreuzberg  (04.10.11 10:27:03 ~ 10:28:11) 
çok fazla csi, kanıt falan izliyorsun sanırım.

pasaportu veren emniyet. polis yani. onu yapacak adam polis olmaz. illa biri yapacaksa cafede çay içtiğin bardaktan da yapar. gece gelir evinin kapı kolundan alır parmak izini. ha polisin arkandan komplo kurup üstüne suç atabileceği kadar derin biriysen (polat alemdar falan gibi) onu bilmem.
  • kibritsuyu  (04.10.11 10:32:16) 
@kibrisuyu peki doğru söylüyorsun ama sonuçta bu da bir nevi fişleme değil midir? Benim bildiğim kadarıyla bu uygulamnın tek avantajı büyük ölümlerde ( kaza, deprem vs) kimlik tespitini kolaylaştırıyormuş. Bundan başka bi avantaj var mıdır? Bunu bilmek istiyorum =)


  • Kreuzberg  (04.10.11 10:36:04) 
Bir nevi fişleme mi? Sen fişlenmenin kötü bi şey olduğunu düşünenlerden misin yoksa? Ayrıca senin parmak izini nasıl bırakıyorlar? Hadi şu veya bu şekilde bıraktılar diyelim, bırakılmış parmak iziyle gerçek parmak izini ayırdedemeyecek mi polis? Başka avantajı şu olur: Sen bardağı, sadece iki elinin yüzük parmaklarıyla tutsan bile, oraya imzanı atmış olursun.


  • compadrito  (04.10.11 10:42:23) 
Her turlu sucu aydinlatmada kolaylik saglar bu uygulama. Bunda sinirlenecek, kizacak ne var?


  • durdenist  (04.10.11 10:47:43) 
"Benim olmadığım halde o ortama benim parmak izimi bırakırlar, eğer kanıtlayamazsam o suçu işlemiş olurum. Komplo teorisi gibi duruyor ama gerçekleşmemesi için hiç bi sebep yok."

Eğer kanıtlayabilirsen, polis vs ne durumuna düşer ? Manyak mı bu adamlar ?
  • saiko  (04.10.11 10:51:19) 
Ben parmak izi verirken arkamdaki adam, bizi fişliyorsunuz vs. dedi.

Polis de bana şunu söyledi, eğer işlediğiniz suç yoksa, bizden korkmanıza gerek yok, kısaca fişlenmekten de korkmanıza gerek yok.

Olay fişleme değil, eğer parmak izlerinizin kimliğinizle birleştirilmesi sizin için fişlemeyse fişleme yapıyorlar evet.

Kısaca, polisten gizlediğin (suç anlamında) bir durum varsa tırsman gerek, onun dışında sade vatandaşsan panik yapacak birşey yok
  • bonjurkes  (04.10.11 10:58:17) 
elizabeth short cinayetinde kızın cesedi daha önce küçük bir suçtan (yanılmıyorsam) tutuklanması ile alınan parmak izi ile tespit edilmiş.

eğer cinayete kurban gidersek, deprem, sel gibi bir felakette ölürsek ailemizin cesedimizi bulmasını kolaylaştıracak, kimimiz kimsemiz yoksa bile cesedi kişiselleştirecek bişey. bence yanlış değil. (evet çok fazla csi, kanıt neyin izliyorum :)
  • kakao  (04.10.11 11:01:53) 
parmak izi fislemedir ve evet fisleme kötü bir seydir. ama parmak izine varana kadar sokakta bin tane mobese kamerasi, bankamatik dükkan kameralari, telefon kayitlarin, mail görüsmeleri ve internet trafigin de izleme altinda. bu kosullarda parmak izinin alinmasina "bizi fisliyorsunuz" diyen arkadasın sürekli herseyden kıllanan cumhuriyet okuru olma ihtimali yüksektir, ciddiye almamak gerekir.


  • jackofalltrades  (04.10.11 11:08:55 ~ 11:09:44) 
yahu "fişleme"den ne anlıyorsunuz bilmiyorum ama kötü olan fişleme bu değildir. "fişleme" tabir edilen ve kötü olan şey şudur; senin siyasi görüşün, dini inancın falan bir kenara yazılır, yanına da ismin fotoğrafın, parmak izin her neyse eklenir, denir ki aha işte bu adam müslüman değildir, bu adam solcudur, sağcıdır, radikal dincidir falandır filandır. kötü olan fişleme budur.

yoksa kimliğinizin tespitine yarayacak bir bilgiyi vermişsiniz bunun neresi kötü? vesikalık fotoğraf da çektirmeyin o zaman? ulan her türlü fotoğrafınızı gayet public olan feysbuk sitesine yüklüyorsunuz rahatsız olmuyorsunuz da emniyet parmak izi alınca fişlendi oluyor. üstüne suç atmak istesem gider feysbuk hesabından adamın resmini alır onu bırakırım olay yerine, parmak izinden daha kolay sonuca ulaşılır.
  • kibritsuyu  (04.10.11 11:33:31) 
milli bilgi bankası için dijital ortamda toplanıyor.
kaldı ki hali hazırda emniyette bulunan tüm parmak izi dosyaları elektronik ortama aktarıldı ve halen de devam ediyor.
bunun maksadı pasaport o çip kısmına sana dair fiziki bilgilerin de aktarılmasıdır. bir yerde seni garanti altına alıyor.

fişlemek kibritsuyu'nun da dediği gibi sana ait özel bilgilerin (siyasi görüş,dini inanç,belirgin kişisel özelliklerin) "özel amaç" için kayıt altına alınmasıdır.
  • icemanr  (04.10.11 11:42:04) 
tc kimlik no sayesinde hakkındaki herşeyi biliyolar. parmak izini bilmelerine mi kızdın? :)


  • kediebesi  (04.10.11 12:15:34) 
@compadrito fişlenmenin neresi iyi peki? Bırakılan parmak izi birebir benim parmak izim olucağı için bu durumda suçlu ben olucam.

@durdenist benim sinirlendiğim falan yok. Sadece niye 10 parmağımın izini alıyorlar, ne işe yarıyor onu merak ediyorum. Alman konsolosluğunda sadece 2 parmağımın parmak izini alırken yetiyor da bizim ülke niye 10 tanesini alıyor? İşini sağlama mı bağlamak istiyor? =) Evet haklısın cinayetlerin aydınlatılmasında kolaylık sağlar.

@saiko Eğer kanıtlayamazsam ne olucak?

@bonjurkes Evet işlediğim suç vs yok ve polisten de korkmuyorum. Ama pasaport alırken ya da ehliyetimi alırken verdiğim izleri nerde kullanıyorlar? Mesela havalimaanın da parmak iziyle bi şey yapmıyorum.
  • Kreuzberg  (04.10.11 19:39:49) 
Ben de diyorum ki:

Adamlar random birini seçti, o adamda kanıtladı, nolucak o zaman polis ? Senin söylemene karşılık yazıyorum çünkü bu şekilde olması daha olası değil mi ?
  • saiko  (05.10.11 00:27:49) 
ne yapıyorlar biliyor musun? o kağıdı scan edip bilgisayara aktarıyorlar, ondan sonra da ortasından delip bi dosyaya takıp rafa kaldırıyorlar. aynı başvuruda verdiğin nüfus cüzdanı fotokopisine, pasaporta yapıştırılan dışındaki vesikalık fotoğraflara falan ne yapıyorlarsa, izlere de aynısını yapıyorlar. alıp da bir yerlerde kullanılmayacak yani, dosyada duracak öyle. herhangi bir iş başvurusunda, okul kaydında falan da nüfus cüzdanı fotokopisi verirsin ya, onlar o fotokopiyi alıp şirket kurmaz, dosyanda durur öyle, hah burası emniyet olduğu için kimlik fotokopisiyle yetinmeyip parmak izini de alıyorlar kimlik tespiti için.


  • kibritsuyu  (05.10.11 10:26:27 ~ 10:28:25) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.