[]

Yaya geçitleri ne işe yarar?

Işık yokken yaya geçidi olan yerde yol hakkı yayanın mıdır yoksa aracın mıdır? Aracınsa biz nasıl geçeceğiz?




 
ideal sartlar altinda yayalarin gecerken buralari kullanmalari, araclarin da isik yoksa ve hayvan gibi hizli gelmiyorlarsa pasa pasa beklemeleri gibi bir olay var diye biliyorum. en azindan hollandada boyleydi.


  • gimbal  (11.06.08 19:18:49) 
Türkiye'de maalesef böyle bir sorun mevcut. Yaya geçidi olan yerlerde normalde araç yaya geçidinin önünde durur ve yolcuların geçmesini bekler. Ancak, Türkiye'de böyle bir bilinç yok. Yurtdışına çıkıldığında ilk olarak fark edilen şeylerden biri de genelde bu oluyormuş zaten. İnsanlar Türkiye'deki trafik kurallarıyla oradakileri karşılaştırıp "Vay be ne medeni insanlar!" diyormuş genelde.

Geçiş hakkı bunun gibi durumlarda, yayanındır. Yaya geçidi onun için vardır "bence".
  • nuage  (11.06.08 19:18:49) 
teoirde yayanın olması gerek. pratikte kim "daha cesursa" şeklinde gerçekleşir ülkemizde


  • babatema  (11.06.08 19:22:02) 
hukuki açıdan; eğer karşıdan karşıya yaya geçidinden geçerken size bir araç çarpar ise sürücü hatalı oluyor, tam 8'de 8 olmayabilir ama hatanın çoğu sürücünün oluyormuş. Ama yaya geçidi bulunmayan yerden karşıdan karşıya geçerken araç çarpar ise sürücü hatası daha az oluyormuş...


  • late viper  (11.06.08 19:33:55) 
Öncelik yayayın ama o kadar nadir uygulanıyor ki resmen roller değişmiş. Dün okula gittim, yaya geçidine geldiğimde karşıdan karşıya geçmek isteyenlere yol verdim, yolu yarılamış amcanın bir tanesi durup eliyle "geç geç" işareti yaptı ve bana yol verdi neye uğradığımı şaşırdım.


  • kimlanbu  (11.06.08 19:57:09) 
turkiyede amacsiz bir sey yaya gecitleri. hani akrabalar gelir yurtdisindan ya da giden goren sotyler ya "ne medeniler cat diye duruyorlar" diye, iste aynen oyle. Almanya, Italya, Ispanya ve Yunanistan da bile(bu kadar gorebildim) son derece kati bir sekilde uygulaniyor yaya fgecidi kurallari. Isterseniz 100km ile gelen arabanin onune atin kendinizi -hos o hizla zaten gelmezler yaya gecidi gorduklerinde- mutlaka duruyorlar, hatta gecitte oyalanin hic bir sey de diyemiyorlar. Ayni sekilde turklugunuzu isiklarin oldugu bir yerde karsidan karsiya, araclar icin yesil isik yanarken sergilerseniz, o zaman da bin turlu kufur yer, herkesin bakislarini ustunuze cekersiniz.

Yurtdisindan gelmis nice arkadaslar, misafirler ulkemizde bu yaya gecidi ihlali yuzunden olumden donmustur. Adamlara soylemezseniz onceden, atlayiveriyorlar gecitlerde yola.
  • no christ requiress  (11.06.08 20:32:27) 
abi kesinlikle yayanın. her sabah iki üç şoförle kavga ediyorum. geçen ciddi ciddi dayak yiyecektim. alabildiklerimin plakasını alıyorum emniyete götürdüm bi' kaç kez, tekrar şikayet gelirse aynı plakaya ceza falan dediler ama bana pek inandırıcı gelmedi. gene de inatla yaya geçitlerinde önceliği almaya çalışıyorum efendim. merhum yazar adayıyım bi' anlamda.


  • yazardimulanben  (11.06.08 23:01:46) 
Elbette yayaların. Yukarıdaki arkadaşların dediği gibi medeniyetin kol gezdiği her ülkede yaya geçidinde araçlar yayaya yol verir. İster 1 araç olsun, ister 50 ve aynı şekilde tek bir yaya kaç arabaya karşılık gelirse gelsin. Bunu Romanyada da ben teyit etmiştim vakti zamanında. Hatta açıkça söylemek gerekirse önce kısa bir şok geçirmiş arkasından da hayran kalmıştım. Romanya der elinin tersiyle itersin,sümüğünü silmezsin değil mi? Ha Türkiyede ne işe yarar ? Hiç bir işe yaramaz. Yaaa böyle işte. Ama Başbakanımız buyuruyor ya mütemadiyen; muasır medeniyetler seviyesine çıkıyoruz. Hadi beyler o zaman bekleme yapmayın, ilerleyelim.


  • villeneuve  (12.06.08 00:01:03) 
norveçte şehirden dışarda saattte 3 arabanın geçtiği bir yolda adam bizim kafileyi görünce durup beklemişti. 20 kişi laylaylom diye geçip adama nasıl ya diye bakakalmıştık.

aynı şekilde kavşaklar da filan da ışık mışık kullanmıyor adamlar zira herkes geçiş önceliği konusunu çok iyi biliyor. kimse kimsenin önüne atlamıyor. koca şehirde 1 tane göbekte ışık vardı yahu.
  • darknum  (12.06.08 01:02:14) 
yaya gecitleri uzaylilarin gezip gordukleri yerleri daha sonra kolayca bulmalari icin ulkemizde yollara cizdigi i$aretlerdir.


  • dengesiz pamuk  (12.06.08 10:51:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.