[]

bu isimleri nereden buluyorlar(yüzüklerin efendisi, animasyonlar vs...)

Hani insan isimleri değil de, böyle karakter isimleri falan oluyor ya karizmatik türden veya komikimsi... nereden buluyorlar bunları acep? yani tamam kendileri de üretiyordur da en azından ilham vermesi için örnekler gösterebilir misiniz?




 
bu tarz isimler esinlenerek bulunuyor.

mesela yuzuklerin efendisi'nde cok fazla iskandinav esintisi var, irlanda esintisi var. bu tarz fantezi hikayelerin cogu ingiliz ve iskandinav efsanelerinden beslenir.

benzer bir sekilde komik gibi isimler bulmak icin dogu avrupa ulkelerine bakmak gerekiyor.
  • co2s2  (28.09.11 09:52:05) 
mesela bana göre en güzel isim seçimi olan kitaplar harry potter'lardır. yani her bir karakter için 10 yıl düşünsem, o kadar güzel veya karizmatik isim bulamam. bu konuda lotr motr hepsini ezip geçiyor bana göre.

dumbledore, voldemord, severus snape, sirius black falan filan uzar gider liste.

beniim düşüncem (elbet) ciddi bir dil birikimi olmalı. tek bir dilden ziyade birkaç dile birden hakim olunmalı. tıpkı vol de mort taki "vol" ve "mort" kelimelerinin fransızcada "kaçan" "ölüm" anlamına gelmesi yani ölümden kaçan olarak birleşmesi gibi. adamlar yazıorr
  • calimdor  (28.09.11 09:57:55) 
Dilbilimcilere danışıyorlar. (Tolkien'i olayın dışında tutuyorum tabii)
Latince + fransızca
Latince + ingilizce gibi kombinasyonlarla ilerliyorlar

Mesela harry potterda ki büyü isimleri, büyünün işlevinin anlamını içerir gibi.
Senaristlerde pek tabii araştırmalar yapıp kendileri de bulabiliyor bu isimleri.
  • thewishcaster  (28.09.11 10:22:00) 
Bir de aslında ismin güzelliği ayrı, karakterin o ismi üzerine taşıması ayrı. Sokakta aragorn görsen uu çok karizma demezsin.


  • colg fusion  (28.09.11 11:25:00) 
"Bana fantazilerdeki isimleri nasıl düşündüğümü sorarlar bazen; gene aynı şeyi söyleyeceğim: onları bulurum, duyarım. Bu bağlamımızdaki önemli bir konu. İlk öyküden başlayarak, isimlendirme Yerdeniz'de uygulanan büyü sanatının özünü oluşturuyordu. Büyücüler olduğu gibi benim için de, bir adanın veya karakterin adını bilmek, o adayı veya kişiyi tanımaktır. Çoğunlukla isim kendi kendine gelir, ama bazen dikkatli olmak gerekir; örneğin kitabın kahramını Ged'de olduğu gibi. Uzun bir süre (Ogion adlı büyücüyle birlikte) onun adını "dinlemeye", adından emin olmaya çalıştım. Biraz mistik tınlıyor belki, benim de anlamadığım yanları var, ama aynı zamanda faydacı bir faaliyet bu: Eğer isim yanlış olursa karakter de yanlış olur - piç olur, yanlış anlaşılır.

Parnassus Press'te kitabın el yazmasını okuyan biri "Ged"in "God-Tanrı" kelimesini çağrıştırmak için seçildiğini sanmış. Bu beni bayağı sarstı. Üstüne atlamak için hazır bekleyen başka dahiler de vardır korkusuyla ismi değiştirmeyi düşündüm. Ama yapamadım. Adamın adı Ged'di, o kadar."

ursula k. le guin'in kadınlar rüyalar ejderhalar kitabından alıntıladım :)
  • irbat  (28.09.11 13:50:43 ~ 13:51:21) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.