[]

Autocad bilmek ya da bilmemek? Nedir bunun sınırı?

Okulda biraz görmüştük, giriş tadında, 2D bir şeyler çiziyordum rahat... Ki böyle şeylere yatkınlığım da var biraz daha kurcalasam iyice çözerim, ancak bence bunun sonu yok. Ama "autocad bilir misin?" diye sorulduğunda "evet, bilirim." diyebilmek için mutlaka bilinmesi gereken yerleri nelerdir, "şunları şunları yapabiliyorsan tamamdır.", diyebileceğiniz yerleri var mı, varsa neler?
Bir de öneri autocad sürümünüz var mı? Yoksa "en son çıkan, en iyisidir" mi?



 
default klavye kısayollarını bile zaman kazanmak için kendine göre kısaltıp yeniden harflendirdiysen artık epey iyisin demektir...

yeni ogrenen biri icin 2004, advance icin de 2008 tavsiye ederim...
  • alpinsamuray  (10.06.08 12:55:10) 
autocad 2000 ile son çıkan versiyonu olan autocad 2009 arasında pek de bir fark yok. ikiside aynı işlemi yapar. menüleri de kısmen aynıdır. biraz gözboyama maksatlı yenileri çıkar durur. ha yiğidi öldür hakkını ver yeni versiyonlarında daha pratik ek özellikler katar. versiyon okadar önemli değil.

autocad bilir misin sorununa evet demek istiyorsan şurasını burasını ezberle hafız filan diye fikir beyan edenlerden hızla uzaklaş. çünkü şurası burası değil tamamını bilmen gerekli! gün gelir patron başında dikilir bıdı bıdı konuştuğunda "ben okadar bilmiyorum" şeklinde cevap vericek lükse sahip olmayacaksın.
her komutun ne işe yarayacağını bilmen gerekli. çizim yapabilecek kadar autocad bilmek diye birşey yoktur. çizimini 3ds max yahut autodesk VIZ a import edip 3D modellemesini orada yapabilmelisin. diğer tamamlayıcı programlarıda yalayıp tutman gerekli. sebebi ise bu bir mesleki çizim programıdır.
sadece autocad de sınırlı kalma. mesleğini göre mühendislik alanına göre diğer cad ile tamamlayıcı 3ds programlarıda bilmen "şart".

mesela bir mimar, 3dsmax, autocad, autodesk viz, idemimari, idecad, idestatik, netcad gibi programları yalayıp yutma derecesinde kitabını yazarım diyebilecek güce sahip olmalı. yoksa pazarda limon satar.
  • winsome  (10.06.08 13:05:37 ~ 13:09:23) 
mimar değilim... 3D çizim karşıma çıkmaz. 2D çıkar, o da çok karmaşık olmaz...


  • late viper  (10.06.08 13:11:33 ~ 13:12:29) 
işinle ilgiliyse zaten öğrenirsin bir şekilde dert etme. eğer işinle alakalı değil de aman öğreneyim bari diyenlerdensen uzak dur ne olur. ne kadar çoğaldı bu tip adamlar söz meclisten dışarı.


  • ozdek  (10.06.08 14:21:46) 
bence pek ilgili değil(eğer tasarım konusuna yönelmeyeceksem), ama iş görüşmelerinde hemen soruyorlar...


  • late viper  (10.06.08 17:15:51) 
AUTOCAD biliyorum demek için, yalayıp yutmak gerekmiyor bana göre. winsome'ın söylediği çok uç noktalar.... winsome'ın bahsettiği programların hepsini biliyor olmak iş girişlerinde kolaylık sağlar ama, bilmemek de pazarda limon sattırmaz. İşini biliyorsan tamamdır. Çizim programları da mimar değilse, seni zorlayacak şeyler değildir bence. winsome'ın bahsettiği programlar her dakika çizim yapan insanlar için geçerli bana göre.

Bir inşaat mühendisi iseniz, her dakika çizim yapmazsınız. Mimar iseniz (ki değilim dediniz.) ayrı... 24 saat çizim yapmayacağınız için, winsome'ın söylediklerini çok ciddiye almamanızı öneririm. Zira, winsome'ın söylediklerini okuduktan sonra, muhtemelen karamsarlığa kapılıp "Ben ne yapayacağım ya?" demek normal kaçacaktır. Kendini hırpalayıp ağlamak bile normal sayılabilir.

winsome uçmuş bence. Çok abartı şeyler winsome'ın söylediği. Mimar değilmişsiniz zaten. Çok uçmaya gerek yok.

AUTOCAD biliyorum demek de gerekmiyor. "Biraz biliyorum." demek de yeterli olabiliyor çoğu kez. "Kendimi geliştirebilirim." cümlesi önemlidir bana göre. Piyasada da kimse limon satıcısı aramadığı için bu cümle önemli. Herkes yetiştirmek üzere eleman arıyor şu günlerde. Çünkü, kimse isteklerini karşılayamıyor. Sürekli çizim yapmak gelişmenize yardımcı olacaktır. "Heh şunu biliyorum, tamam." demek gerekmiyor. Oturup kafanıza göre çizim yapmanız çok ilerletir çiziminizi. Bir proje vs. ile uğraşsanız aslında, çok iyi olur ama, ne bileyim?! Keyif de önemli.

AUTOCAD sürümü için de istediğinizi kullanmakta özgürsünüz. "Şu iyi." ya da "Bu iyi." gibi bir şey söz konusu değil. Yalnızca hangi sürüm kullanıyorsanız kullanın, çıktı almak istiyorsanız bir yerden autocad 2004 olarak kaydetmenizi tavsiye ederim. Her yerde açar, sorun yaşamazsınız. Onun dışında birinin diğerinden hiçbir farkı yok. AUTOCAD 2009 ile birlikte göz boyama sekansları yoğunluk kazandı ve MS Office 2007 benzeri bir görünüm izlendi. Tavsiye etmiyorum 2009'u.
  • nuage  (10.06.08 19:16:03 ~ 19:18:23) 
late viper@, iş alanın hakkında bilgi verirsen daha net cevaplar alabilirsin burada.
mesleğiniz ve iş başvurusu yaptığınız kurum kuruluş firmalar ne üzerine faliyet gösteriyor bu konuda bilgi vermediğiniz sürece ne kadar cevaplasakta boş.
çünkü meslekten mesleğe değişiyor kullanım oranları ve kapsamı. haritacıysanız autocad+nedcad+acadmap. gibi farklı kombinasyonlar olabiliyor.

nuage@, o kullanmıyor bu kullanmıyor peki kim çiziyor bu projeleri :) (ev, yat, kat, otomobil, uçak, gemi, çamaşır makinesi, park bahçe, baraj, yol..)

üzgünüm rapido devri kapanalı yıllar oldu.
iş yaşamına girince görürüm sizi :) ehe mehe

tarla, bağ, bahçe, gol alanlarını sulamak için yapılan otomatik sulama sistemleri bile autocad+nedcadde yapılyıor o derece. hani toprağın/çimin altından bir popup plastik başlık çıkararak etrafı sular. işte o basit gözüylebakılan zamazingonun altyapısı bile mühendislik isteyen bir uğraş sonucunda autocad ile yapılmakta.

hayır yaratıcılık isteyen bir program da değil. sen ne komut verirsin o da aynen uygular. ve zor bir programda değil. hey gözünü sevdiğimin autocad 12'si.
  • winsome  (10.06.08 20:17:20 ~ 20:32:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.