[]

akvaryumda beliren gizemli salyangoz

akvaryumumda 1 tane büyük 3 tane de küçük japon balığım var. ancak dün akşam gizemli şeyler olmaya başladı ve akvaryumumun içerisindeki süs köprünün üzerinde 2 tane minicik salyangoz türediğini gözlemledim. bu salyangozlar iyiye mi delalettir yoksa acilen bir önlem mi almalıyım?

bi de fazla oksijenin balıkları olumsuz etkilediği ile ilgili bi şey duydum doğru mudur? bir tane bitkim var akvaryumumda ama zaten bi tane de iç filtre var. o filtre akvaryuma büyük geliyo olabilir mi?

bi de oksijenin ve akıntının en az gittiği bi yere balıklar sıra sıra gidip öööyle bekliyolar. kabızlık olabileceği ile ilgili bi şey duydum ama bundan da emin değilim.

şimdi buraya kadar okuduklarınızdan benim akvaryumum için S.O.S vermem gereken bi durum var mı? hastalanacaklar ya da ölecekler diye çok korkuyorum bi yardım ediverin nolur:)

 
bakteriden salyangoza geçişle evrimi kanıtlamışsın.. bence elleme dursunlar ne olacak acaba


  • miucee  (24.09.11 00:39:21) 
makrakanta: salyangoz avcısı


  • cnonefb  (24.09.11 00:49:56) 
bence siktir et balıkları basını falan çağır evirimi kanıtladım diye


  • jjwa  (24.09.11 00:55:46) 
ya arkadaşlar burada bir ölüm kalım mevzusu var lütfen sükunet balıklarım ölebilir


  • shineonyoucrazydiamond  (24.09.11 01:01:23) 
- fazla oksijen diyolar da yok yaa öyle bir şey. aksine az verince kabız oluyorlar. seninkiler de öyle bekliyorsa kabız büyük ihtimal. sebzeli granüllü yem ver. havalandırma da hep açık kalsın.

- sadece iç filtre mi var? eğer öyleyse cevap veriyorum hayır büyük değil.

- saylangoza gelince, ne saylangozu hacı naaptın sen? at yani ne bilim.
  • kta  (24.09.11 01:15:01) 
:)))) ya salyangoz olayını öğrendim ben doğal dengenin bi göstergesiymiş o. sorun yokmuş yani. çoğalırlarsa da salatalık ya da patates falan atın demişler. bekleyeceğim onun için biraz.

peki bu kabızlık çok sürer mi acaba. gündüz bezelye vermiştim bi güzel yediler ama bi değişim yok.

salyangoz diyince de gözünüzün önüne o kocaman salyangozlardan gelmesin bu böyle minicik mikroskobik bi şey yani=)
  • shineonyoucrazydiamond  (24.09.11 01:26:21) 
bi caps koy bari o kadar özendirdin.


  • nedensizce  (24.09.11 02:58:41) 
Bizim ofis akvuryumunu balik degisimi yaparken bir sure bos kalinca turemisti benzer yaratiklar. Antenli felan cok kucuk salyangoz turevleri. Akvaryumcu bir ilac vermisti onlari oldurmek icin, ilaci atinca patir patir dokuldulerdi dibe. Ama sonra yeni baliklar gelince bunun gereksiz oldugunu gorduk. Baliklar birkac saat icinde hepsini yiyip bitirdiler :) sozun ozu onlardan baliklara zarar gelmiyormus.


  • dirigeant  (24.09.11 03:45:11) 
Salyangoz yumurtaları da nemli ortam isterler falan.. Durduk yere çıkmaz onlar ya satın aldığınız bir materyalden ya da 2. el kumdan falandır. Suyla taşınması bilmiyorum rastlamadım hiç.

Salyangozlardan birini almanız yararınıza yanlız. Ürerler yoksa ve önüne geçemezsiniz, illa ki üresinler diyorsanız, baş edemeyeceğiniz popülasyona ulastıklarında araya 1 tane helena* sallamanız kafi, safari tadında av görüntüleri izleticektir size.

Ayrıca suda oksijenin fazla çözünmesi balıklarda anoksiyaya sebep olur, çözünmüş oksijen miktarının yüksek değerlerde olması akvaryumda baloncuklar olarak gözlemlenir ve balık tonla oksijen arasında solungaçları mevcut oksijeni cözemediği için oksijensizlik çeker ve ölür.

Ayrıca plastik ya da boyalı materyalleri akvaryumunuzdan uzak tutun, salınım yapmaları halinde (çoğu çin malı) balıklarınızda toksik zehirlenmeye sebep olabilirler.

Su yüzeyi yeterince genişse ve yüzeyde gerekli dalgalanma varsa, oksijen otomatik olarak su içine difüze olur, ek bir aksam gerektirmez. Bitkiniz varsa hava taşını gece çalıştırmanız kafi.

*www.akvanusya.com
  • Sir.Fitih  (24.09.11 04:35:57) 
Arkadaşım salyangozu takma kafana, zararı yoktur, hatta akvaryumundaki yosunları yer, yani iyi bile. Sadece eğer salyangozların sayısı çok artarsa göz zevkini bozabilir, o kadar yani. Bir sorun yok...

Ancak, diğer söylediklerin beni endişelendirdi. Şimdi sen önce bana akvaryumunun kaç litre olduğunu söyleyebilir misin? Veya ölçülerini en x boy x yükseklik şeklinde cm cinsinden yazarsan ben hacmini hesaplarım. Bir de filtrenin üstüne bakıver, markası modeli ne? Gücü kaç watt? Debisi kaç litre/saat (l/h)?

Ayrıca, akvaryumunda kaç tane hangi türden balık besliyorsun? Bunu mesajında yazmışsın da, aslında şunu merak ettim, japondan başka balık da besliyor musun, yoksa sadece japonlar mı var?

Evet, kabızlık japon balıklarının çok yatkın olduğu bir hastalıktır. Eğer tedavi edilmezse hayvanı öldürür. Ancak bunun için çok kolay bir önlem var. Hergün bezelye haşlayıp, kabuğunu soyup ezdikten sonra balıklarına vereceksin. Bunu çok kolay sindirirler ve bu kabız olmalarını engeller.

Bir de hangi yemleri ne sıklıkta ve ne kadar kullandığını yazarsan iyi olur.

Sorularıma cevap verirsen ben sana yardım edeceğim...

Görüşmek üzere...
  • marcelle  (24.09.11 07:20:55) 
@kta

Değerli arkadaşım, burada bir canlının hayatı söz konusu. Bilmeden yaptığınız her yorum o canlıya zarar verebilir.

Sadece iç filtre varsa büyük değil de ne demek? İç filtrenin gücünün ve debisinin akvaryum hacmine uygun olması gerekir. 2 watt'lık iç filtreyle 15 watt'lık iç filtre bir mi? 30 litrelik akvaryumla, 150 litrelik akvaryum da bir değil. Eğer ki fazla güçlü bir filtre kullanılırsa balıklar strese girecek ve kısa sürede hastalanacaklardır.

Ayrıca hiç oksijen azlığından veya fazlalığından balık kabız olur mu arkadaşım? Kabızlık direkt olarak hayvanın beslenme şekliyle ilgilidir. O yüzden arkadaşa hangi yemi/yemleri ne sıklıkta verdiğini sordum.

10 yıldan fazladır bu hobiyle uğraşıyorum, böyle komik şeyler hiç duymadım. Bilmiyorsanız cevap yazmamanız en iyisi...
  • marcelle  (24.09.11 07:32:58) 
@marcelle

o kadar da komik değil yahu. kabız olunca sidirimleri rahatlasın diye havalandırmaya abanıyorduk. demek ki hava basmak kabızlığa iyi geliyor. az olunca da kötü geliyor. simple logic. tabi ki beslenme şekliyle alakalı. ama havayla da hiç alakası yok diyemezsin.
  • kta  (24.09.11 13:50:28) 
arkadaşlar hepinize teker teker teşekkür ederim.


  • shineonyoucrazydiamond  (24.09.11 21:35:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.