[]

dizi ve yonetmenleri

bu dizileri -yerli olanlar degil- neden her bolumunde ayri bir yonetmen cekiyor? ya da daha dogrusu bir dizinin neden hep birden fazla yonetmeni var? cok merak ediyorum bu isi.. nedir yani, bu yabanci -hadi abd diyelim- diziler izin ozel dizi yonetmenleri mi var? genelde hep yapimcisi ya da yaraticisi ile one cikiyorlar.. ama bir de bakiyorum genelde oyle cok da isimleri duyulmamis adamlar var.. misal dizi yonetmenligi ile hollywood yonetmenligi arasinda bir cizgi mi var ayiran? ya da tamami bir yonetmen tarafindan cekilen ve onun adi da on planda olan diziler varsa ornek verebilir misiniz? hayir, bir de bunu o kadar gec farkettim ki, cok da dizi seyretmem ama su gune kadar bir gun demedim ulan bunun her bölümünü havasi ayri diye.. bayagi bir sorun olmus yav, ama cok takildi simdi kafama.. simdiden tesekkurler..




 
hollywood fabrika mantıgıyla calıstıgı icin dizilerde o kadar farklı yonetmen oluyo. studyoların bi nevi vardiyalı calısan yonetmenleri var o gün kim ordaysa o cekiyo denilebilir nerdeyse. tabi bu kadar basit değil ama en basit böyle anlatılır herhalde.

ordaki diziler icin yonetmen mantıgıda pek yok. yonetmenler sinema filmi yapıyolar :)
  • rurouni  (21.09.11 01:25:48 ~ 01:26:13) 
yapımcılar endüstrinin görece çok küçük olduğu türkiye'deki gibi dizi üzerinden yönetmenle sözleşme yapmıyorlar. yönetmenlerle genel sözleşmeler imzalıyorlar (bu sözleşmeler de zaman bazlı değil, 40 parça iş gibi, iş bazlı oluyor -ama bunlar da aşağı yukları bir buçuk yıla denk gelir)

Sonra yapımcı, diyelim ki hbo gibi bir dev, elindeki işleri (bakın sadece dizi değil, sister şirketler üzerinden her türlü visual) yönetmenlere rotasyona göre dağıtıyor. yeri geliyor efekt yoğun bölüm için bu alanda tecrübe kazanmış bir yöentmene gidiyor. ama buradaki önemli nokta; yönetmen havuzunu en optimum şekilde yönetmek. burada da dizi bazlı değil, uzmanlık bazlı hareket ediyorlar kısmen. havuzdan az iş almış adama yükleme yapmak için de yağdırabiliyorlar sözleşme sonuna doğru neyse, teferruat çok.

Ama şunu da unutmayın, her dizinin ana planlarını ve rengini belirleyen bir ekibi lead eden muhakkak bir principal yönetmen vardır. iş oturana kadar çok ilgilenir, ikincil yönetmenler için briefler hazırlar (efendim iç plan çekimlerinde şunları yapıyoruz gibi). iş oturdukça bunlara pek gerek kalmaz, zaten ekip neyi nasıl çekeceğini, prodüksyon da neyi nasıl çakacağını öğrenmiştir.
  • gari  (21.09.11 02:07:16 ~ 02:08:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.