[]

Cep telefonlarının otobüs frenlerine etkisi

Var mıdır böyle bir etki? Bugüne kadar bir kısım "yok yav yalan onlar" der iken, şehirlerarası otobüs camiasından bir kısım "cep telefonlarını kapatalım" deyu uyarılarda bulunuyorlar.

Olayın aslı veya herhangi bir astarı var mıdır?


 
Şunu da ekleyeyim, seyahat ettiğim otobüs firmasında her zaman cep telefonları kapattırılır ama muavin veya şoför bürolarıyla konuşmak için cep telefonlarını kullanır. Bu nasıl iştir?


  • rectoa  (06.06.08 10:48:26) 
anons sırasında "fren sistemimizi etkilediği için" diyorlar ama, doğrusunu uzmanlar bilir.

bazıları da fren sistemini değil, klima sistemini etkilediğini söylüyor.
  • tabudeviren  (06.06.08 11:11:04) 
otobüslerde önceden, "fren sistemine zarar verdiği için cep telefonları kapalı tutmalısınız" gibi bir uyarı vardı şimdilerde ise " rahatınız için cep telefonlarını kapalı tutmanız rica olunur" tarzı bir uyarı var. yani öncelerde bir efsaneyle milleti alıştırıyolar, otobüs içinde cep telefonlarıyla konuşmasınlar diye sonra da gerçeği söyler gibi oluyorlar.
fren mekanik bir sisteme dayanmıyor mu bir kere? yoksa manyetik dalgalarla falan mı tekerlekler kilitleniyor da cep telefonlarının kapalı tutulması isteniyor? efsaneden başka bir şey değil otobüsün içindekiler etkiliyor da dışındakiler etkilemiyor mu sanki. neyse çok sinirlendim galiba bu kadar bile açıklama yapmamam gerekirdi:)

  • baldur  (06.06.08 11:57:36) 
bildiğim kadarıyla abs sadece gerektiğinde devreye giren bir sistem. ani fren kızaklaması dışında fren tamamiyle mekanik diye biliyorum ben. ama büyük ihtimalle modelden modele değişen bir şeydir bu da.


  • actionary  (06.06.08 12:57:27) 
bence külliyen yalan, 900 mhz dalga boyundaki bir sinyalden bahsediyoruz. Tutup 100 watt çıkış yapsa neyse de miliwatlar ile konuşuyoruz bir girişimden bahsedebilmek için uzaklığın santim falan olması lazım.

Ayrıca, bilgisayar sistemi dediğimiz en baba alet bilgisayarın kendisi değilmidir. Al işte yıllardır cep telefonum laptop ile yapışık ikiz gibi, sürekli yan yana, mesaj gelir mms gelir çalar eder hatta bilgisayara BT ila baalayıp nete girerim, olsa buna lurdu yahu. Var mı etrafınızda cep telefonu yüzünden bilgisayarı bozulan.

Neymiş aracımız bilgisayar donanımına sahip olduğundan cep telleri kullanılmasın. 403 otobüs şehirlerarası olunca cepten etkileniyo bilkent servisi olunca manyetik kalkanla mı kaplanıyor?

kızdım yahu
  • skipper  (06.06.08 13:45:02) 
klima sistemine zarar verdiğini biliyorum. hatta bunu bizzat bir firma sahibinden duydum.anons sırasında ''klimalarımızızn zarar görmemesi için cep telefonlarınızı kapatınız''deseler insanlar pek de umursamaz sanırım.o yuzden kaza korkusu vererek cep telefonarının kapatılmasını sağlıyorlar sanırım.aksi taktirde otobus kalkmadan önce şiddetle fren sistemine zarar verdiği için telefonların kapatılmasını soyleyip, yolculuk anında şöförler telefonla konuşmazlardı sanırım.

bir başka boyutu daha var.bazı firmalar cep telefonun kullanılmasına birşey demiyorlar.sonuç çok rahatsız edici oluyor.asmalı konak melodili telefonlar bas bas bağırıyor.amcalar teyzeler hiç çekinmeden telefonla konuşup rahatsız edebiliyrlar.
  • jacksor  (06.06.08 14:53:17) 
otobüs gibi kısıtlı hacimli metalden yapılma kapalı alanlarda çok sayıda telefon açık olunca manyetik dalgadan mikrodalga fırına döner içerisi. trenlerde durum daha da vahim.


  • lykos  (06.06.08 15:54:00) 
eski model bir setra araçta başıma gelmişliği var aracın ısıtma sistemini rezil ediyor ve yanmıştık kış günü olsa da atletle kalacaktık neredeyse otobüste muavinin söylediğine göre kapatılmayan bir telefon yüzünden.
ama bu aracın bozukluğunu bir sebebe bağlama çabası da olabilir de sonradan yolda düzelmişti birden yani muhtemel birşey cep telefonu yüzünden olması.

  • prodeq  (06.06.08 23:39:56) 
  • 386 dx  (07.06.08 01:23:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.