[]

yunanistan makedonya ilişkisi

bu gençlerin alıp veremediği şey ne. niye bozuklar birbirlerine? isim muhabeeti falan dendi tam anlayamadım olayı.




 
büyük iskender yunandı makedondu onun bi çekişmesi var. o mu acaba bahsettiğin.


  • tepedeki psychedelic adam  (15.09.11 11:27:02) 
makedonya aslında tarihi bir coğrafi bölgenin adı. bu bölge geçmişte iskender'in makedon imparatorluğu'nun kurulduğu yeri baz alırsak bugünkü makedonya cumhuriyeti'nin güneyi ve içinde selanik'in de yer aldığı yunanistan'ın kuzeyinde yer alan bölge. geçmişteki makedonya bölgesi'yle bugün makedonya olarak adlandırılan bölgenin yaklaşık bir haritası için bkz. upload.wikimedia.org

yugoslavya'nın dağılmasından sonra ortaya çıkan devletlerden biri kendine makedonya cumhuriyeti diyen, bizim makedonya dediğimiz ülke. yunanistan bu ülkenin adının başına "kuzey" makedonya gibi bir sıfat gelmeden söylenmesine karşı çıkıyor. çünkü iskender'in torunu ve gerçek makedonların veliahtı olarak kendilerini görüyorlar. o dönemde kendine makedon diyenlerin aslında helen kültürünün başlangıcı olduğunu inanıyorlar. dolayısıyla bugün kendine makedon diyenlere de, onların konuştuğu dile makedonca denmesine de karşı çıkıyor yunanistan. bizdeki bölgeler gibi (marmara, karadeniz, iç anadolu vs.), yunanistan da bölgelere ayrılıyor. bunlardan biri de, az önce yukarıda belirttiğim gibi, makedonya bölgesi. gerçek makedonya'nın orası olduğunu iddia ediyorlar. bununla birlikte bugünkü makedonya ülkesiyle birlikte, yunanistan'ın makedonya bölgesinin tek bir haritada gösterilmesine de karşı çıkıyorlar. makedonya'nın bu ismi kullanarak hem kendi topraklarında hak iddia ettiğini, hem de tarihi olarak yalan söylediğini söylüyor.

bu konu bm'de tartışıldı. her ne kadar makedonya cumhuriyeti'nin anayasasında ülkenin adı makedonya cumhuriyeti dese de, yunanistan birleşmiş milletlere, söz konusu ülkeye "former yugoslav republic of macedonia" denmesi gerektiği konusunda bir karar aldırmayı başardı; kısaca FYROM.

umarım biraz yardımcı olmuştur.

edit: nerenin neresi olduğunu daha iyi anlamanız açısından ufak bir açıklama yapayım: yukarıdaki haritada yeşille gösterilen yer yunanistan coğrafi bölgesi olan makedonya bölgesi, hemen onun üstünde turuncumsu renkle gösterilen yer makedonya cumhuriyeti, kırmızı çizgiyle gösterilen sınırlar eski makedon krallığı'nın kurulduğu bölge, mavimsi morumsu çizgiyle gösterilen sınırlar tüm makedonya bölgesinin bugünkü sınırları.
  • natura horror vacui  (15.09.11 11:33:10 ~ 11:36:07) 
büyük iskender makedondu yunandı tartışması gibi bir saçmalık olamaz.

ilk slav ırkı avrupa'ya yani şimdiki makedonya bölgesine kavimler göçünden sonra yerleşmiş. şuanki makedonlar da slav ırkındandır bu arada. bir de büyük iskender'in yaşadığı yıllara bakalım? yani, nasıl anlatayım. hazreti muhammed türktü, kızıl derililer türktü demek gibi bir şey iskender makedondu demek.

onun dışında da makedonya yunanistan'ın kuzeyinde yer alan bir bölge. yani şöyle diyelim, türkiyede güneydoğu anadolu bölgesi var ya. farzet ki kuzey ırak'a da güneydoğu anadolu diye bir ülke kuruluyor. ya da diyarbakır diye bir ülke kuruluyor.

netice: yunanistan haklı. bizim türkler makedonları çok sever, yunanlardan tiksinir ama sonuç budur. yunanlar açık ara haklıdır.
  • tchuck  (15.09.11 11:44:30 ~ 11:46:31) 
şayet makedonya, kendini uluslararası alanda bir muhatap olarak kabul ettirirse, yarin öbür gün yunanistan'a ait topraklarin bir kisminda da hak iddia edebilir (simdilik böyle bir iddialari yok sanirim). yani ırak'ta bir kürdistan kurulmasina niye karsi cikti ise türkiye bir zamanlar, yunanlilar da o sebeple karsi cikiyor makedonya meselesine.


  • jackofalltrades  (15.09.11 11:47:05) 
bizim kürdistan meselesi gibi.


  • bencilata  (15.09.11 12:22:25) 
makedonları sevmiyorlar, bulgarları da pek sevmezler (pomak diyorlar onlara). türklerden daha fazla ayrımcılık görür bu ikisi yunanda.


  • 9kuyruklukedi  (15.09.11 13:17:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.