[]

kayıp kredi kartıyla haksız alışveriş yapmakla suçlandım, fikir gerekiyor

1 ay kadar önce kadıköy barlar sokağı yakınlarında bir garanti bankası kredi kartı bulmuştum. gece 12 civarı. kartı aldım, garanti çağrı merkezini aradım, isim-soyismimle kendimi de tanıtarak bir mudilerine ait kredi kartı bulduğumu söyledim. kart numarasını söyledim, isim üzerinden de teyitleştik. telefonun ucundaki görevli, teslimat yapmak için müsait olup olmadığımı sordu, ben de 1-2 saat daha buradayım, siz yönlendirirseniz gelirse teslim ederim dedim.

beni hatta 5 dakika kadar bekletti, daha sonra da mudilerine ulaşamadıkları için kartı iptal ettiklerini, daha sonra ulaşıp kendisine haber vereceklerini ve benim kartı kırıp atabileceğimi söyledi. ben de tamam dedim, kartı birkaç parçaya kırıp o an oturduğumuz yerdeki kül tablasına bıraktım.

bugün beni garanti çağrı merkezinden aradılar. o akşamki karttan bahsettiler (ben kart sahibinin adını falan hatırlamıyordum bile, o nedenle neden bahsetiklerini biraz zor anladım). kartla o gece ben aramadan önce 800 liralık bir akaryakıt alışverişi yapıldığını, mudilerinin bu alışverişi yapmadığını ve bu konuda benim ifademe başvurmak istediklerini söylediler. zaten işim başımdan aşkındı, ben de bu şekilde ifade vermeyeceğimi, eğer suçlanıyorsam benim cep telefonu numaramdan irtibat bilgilerime ulaşıp resmi suçlamada bulunabileceklerini ve o zaman kendimi savunabileceğimi, ama şu an bu konuda konuşmak istemediğimi ve bir daha resmi bir kurum dışında kimseyle bu konuda muattap olmayacağımı söyleyip kapadım.

işim gücüm bitti şimdi anca üzerinde düşünecek fırsatım oldu: bunların böyle bir konuda benim ifademe başvurmaları için, o kartı benim kullandığıma dair bir delilleri olması gerekiyordur herhalde. veya beni suçlamaksızın, bana sadece kartı saat kaçta nerede buldun gibi şeyler sormak istiyorlardı da ben mi gereğinden fazla ters davrandım? veya belki de, çağrı merkezindeki görevli kartı iptal etmemişti de benim kırdığım kartın numarası, ya da parçalanmamış çipi falan kullanılarak sonradan mı bir işlem yapılmıştı? ya da kart sahibi hazır kartıyla ilgili böyle bir kayıp durumu varken 800 liralık alışverişinden mi kurtulmak istiyordu? bu ihtimallerden hangisi en ağır basabilir, fikri olan, veya benim bundan başım ağrıyabilir mi tavsiye verecek olan varsa sevinirim.

neyse yanıtlarla ve benim verdiğim cevaplarla biraz dallanıp budaklandı, kısaca özet bir ek yapayım: bana göre, beni suçlamak için beni suçlayacak delilleri olmalı, yani benim o akaryakıt istasyonundan alışveriş yapmadığımı ispatlamam değil, onların o akaryakıt istasyonundan alışveriş yaptığıma dair delil gösterip beni bununla suçlayarak dava etmeleri gerekli.

öte yandan, eğer kartı saat kaçta nerede bulduğuma dair yardımcı olmamı isterlerse, seve seve, ama bu saatten sonra ancak resmi kanallarla, bankanın çağrı merkezine yardımcı olmak şeklinde değil, görüşürüm. yine de sorun yaşar mıyım ki?

 
Bence "Kartı nerede, ne zaman buldunuz?" gibi sorular sormak için tanık sıfatıyla bilginize başvurmak istemişler. Sorunuzu okuyunca sizi suçladıklarını düşünmedim açıkçası. Böyle bir durumda, çekingen davranıp ilgilenmemeniz sizin aleyhinize bir sonuç doğurabilir. Aleyhinize derken, ceza alma olarak değil ama suçsuz olduğunuz kanıtlanana kadar zaman kaybı olarak sıkıntı yaşayabilirsiniz.

Elbette 800 liralık alışverişi sizin yapmadığınız kanıtlanır ama kısa süre de olsa sanki suçlu sizmişsiniz gibi muamele görmek istemezsiniz.

Kart sahibi şikayette bulununca tanık olarak ifade verebileceğinizden bahsetmişsiniz bankadaki görevliye, yanlış anlamadıysam. Bu şekilde, yardımcı olmaya çalıştığınız sürece aleyhinize bir durum söz konusu olmaz diye düşünüyorum.
  • Holy  (15.09.11 03:52:19) 
@dvr, ben de ondan korktum zaten, arabam, motorsikletim, hatta benzinli zippo çakmağım dahi yok. ama yine de az çok benzin fiyatlarını biliyorum. eğer 150-200-300 liralık falan deselerdi tırsmazdım. ama 800 liralık denince, akaryakıt istasyonlarında anlaşmalı çalışanları olan bir kredi kartı hırsızlık şebekesinin yediği bir bokla uğraşıyorum diye düşündüm.


  • atesikus  (15.09.11 03:54:43) 
@holy, ben daha çok, tanık değil de bu hırsızlığı sen yaptın diye beni suçluyolar ve bu konuda görüşmek istiyolar diye düşündüm, ve madem beni öyle bişeyle suçluyosunuz, elinişzde adım soyadım ve telefon numaram var, beni dava edin ben de kendimi savunayım dedim. tanık olacağımı düşünmedim yani.


  • atesikus  (15.09.11 03:56:53) 
Uykulu olduğumdan, bir de sorunun uzunluğundan, direkt olarak sizi mi suçlamışlar yoksa tanık olarak mı irtibata geçmişler tam anlayamadım, kusura bakmayın.

Kartı siz bulup bankayı bilgilendirdiniz diye, davanın sizin adınıza açılacağını sanmıyorum, ancak tabii ki bir hukukçu kadar bilgim yok bu konuda. Hatta herhangi bir bankaya bile, sadece sınav ve harç ücreti yatırmak için topu topu 3 defa gitmiş bir genç olarak, banka mevzularından da çok anladığım söylenemez.

Konuya dönersek, şahsın davayı bankaya açabileceği fikri var kafamda ama hukuki olarak ne kadar doğru olur bilemiyorum. Bu durumda siz de sanık değil, tanık sıfatını taşımış oluyorsunuz.
  • Holy  (15.09.11 04:06:31 ~ 04:08:47) 
bir de şöyle bir şey var, eğer açılmış böyle bir dava varsa, tanık sıfatıyla benden bilgi isteyecek olan ya savcılık ya da emniyet olmalı. bankanın çağrı merekezi beni arayıp "ifadenize başvurmak istiyoruz" diye kibarlık yapınca, gözümün önünde canlanan, bunlar bu işe bi günah keçisi arıyolar ve beni korkutmaya çalışıyolar oldu. yoksa ne haddine bir bankanın, bir hırsızlık davasını soruşturmak.


  • atesikus  (15.09.11 04:09:53) 
şimdi bu kartın bir şifresi yokmu? tabikii var o yüzden suçlu benzin istasyonu kimlik olmadan şifre olmadan verdiler kesin slip imzalatıp o zaman onlar ödesin ziyanı sen üstüne düşeni yapmışsın ses kaydında var bankada aradığına dair zaten hırsızlık yapsan ararmısın bankayı insanlık yapmakta suç valla


  • mavi kız  (15.09.11 04:19:34) 
@atesikus O açıdan bakınca da haklısınız, banka günah keçisi arıyormuş gibi geliyor insana. En iyisi sabah mümkünse önceden tanıdığınız bir avukatla görüşüp, gerekli bilgiyi bir hukukçudan almanız. Duyuru'da gezinen hukukçuların da sorunuzu fark edip cevap yazacaklarını umalım...


  • Holy  (15.09.11 04:21:19 ~ 04:23:04) 
@mavi kız, evet suçu biliyoruz da cezası ne olur o lazım:)


  • atesikus  (15.09.11 04:22:17) 
sizin kartı bulduğunuz sırada banka görevlisi ile yapılan görüşme kayıt altına alınmıştır. siz her seyi açık olarak da anlatmışsınız. 800tl lik alışverişi siz yapsanız sonra gidip bankayı arayıp tüm kimlik bilgilerinizi vermezdiniz sonuçta dimi? hem o harcama nereden olduğu hangi saatler arasında olduğu da bellidir. siz nerede olduğunuzu ispatlayadabilirsiniz.
sizin suçlu olmadığınız aşikar ve illa ki açığa çıkar.
ama yine de kaçmayın dediğinz gibi soruştuma savcı işidir ama belki banka aranızda teyid etmek isticek sonra savcılığa taşicaktır.
siz yine de bi banka ile birebir bi görüşme yapın.
  • biramayası  (15.09.11 04:23:08) 
@biramayası, evet hani dışarıdan bakan biri olarak biz böyle görüyoruz olayı, ben o kartla haksız kazanç elde etsem bankayı aramazdım, ama öte yandan da şundan korkuyorum, o görüşme ile kaydedilen bir de şu var, şu an o kartı en son elinde tutan insan olduğumu resmi olarak itiraf etmiş oldum bu hareketle. ki maalesef bir dava durumunda kullanılır bu.


  • atesikus  (15.09.11 04:28:58) 
siz aramadan önce yapılmış o alışveriş. en son sizin elinizde olması bişeyi etkilemez ki.
sizden önce biri almış harcamış atmış bi kenara. siz harcama olduğu saatte nerede olduğunuzu ispatlarsınız olur biter.

  • biramayası  (15.09.11 04:43:13) 
Valla ben size bi şey diyim mi, durduk yerde başınızı belaya sokmuşsunuz. Madem öyle bir kart bulmuşsunuz, en güzeli onu oracıkta ince ince parçalara ayırmak, çipini filan tahrip etmektir bence. Çünkü zaten sahibi kartının kaybolduğunu anlayınca onu iptal ettirecektir. Eeee bu arada kimse kartı kullanmasın diye yapabileceğiniz en büyük iyilik kartı paramparça etmektir. Ne diye telefon ediyorsunuz ki sanki? Burası Türkiye ne yazık ki, işte bu yüzden bazen iyilik yapayım derken başımıza bela alabiliyoruz.

Bi de şunu söyleyim, kredi kartı ile akaryakıt alırken, aracın plakasını da slipe işliyorlar. Yani bu harcamanın yapılmış olduğu aracın plakasını ve dolayısıyla kime ait olduğunu öğrenebilirler.

Siz canınızı sıkmayın.
  • marcelle  (15.09.11 09:15:55) 
@marcelle,

aracın plakasını işledikleri kredi kartı slibi değil, verdikleri benzin fişi / faturası oluyor.

@atesikus,

işin içinde daha büyük işler de olabilir. mesela kartın sahibi kişi arkadaşına verdi bilerek ve isteyerek, arkadaşı da gitti 800 TL çektirdi, sonra da bu kartı attılar sokakta bir yere.

yeni kanun gereği kredi kartının kayıp bildiriminden önceki 24 saatte gerçekleşen işlemlerin sadece 250 TL'sinden sorumlu olmak gibi bir kural var bildiğim kadarıyla. yani kötü niyetli kart sahibi bu işlemi uygulayıp belki senden birkaç saat sonra arayıp kartım yok diye iptal edecekti.

hatta senin gibi iyi niyetli biri yerine kartı bulan kişi de art niyetli olsa, gidip bu kartla harcama yapmaya çalışabilirdi, böylece çalıntı alışverişin inandırıcılığı da artmış olurdu.

belki fazla komplo teorisi oldu bu ama günümüzde sahtekarlık adına yapılanları düşündükçe çok da imkansız değil bence.
  • cakabo  (15.09.11 10:26:20) 
size karşı suçlamada bulunmak değil niyetleri. sadece olayla ilgili ifadenize başvurmak istemişler.

herhangi bir durumda dava açılsa vs. hiçbir hakim. kartı çalanın telefonla merkezi arayıp haber veren adama hırsız muamelesi yapmaz. bankalar da kazanamayacaklarını bildikleri durumlara girmezler. rahat olunuz.
  • orpheus  (15.09.11 15:23:47) 
Bence boşuna tedirgin olmuşsunuz. Sizin bankada ses kaydınız da var, kaçta aradığınız da... Aleyhinize bir şey çıkacağını düşünmüyorum.


  • firez  (22.09.11 23:54:38) 
Ya hepsini geçtim 800 liralık akaryatı alışverişini nasıl başardı onu merak ediyorum. Alışverişi yapan kişi Tank sahibi falan herhalde.


  • skywalkeremre  (23.09.11 01:00:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.