[]

acil richard bach martı

richard bach'ın martı adlı romanında ki özgürlük umut ve direniş kavramlarına nasıl yer vermiş nasıl açıklamış okuyan birinin yorumlarına ihtiyacın var acilen.




 
-- spoiler --
kitapta jonathon livingston sürüden ayrı takılan, uçmayı yemek bulmak için değil de başlı başına bir amaç olarak gören bir martıdır. hep daha yükseklerde, daha hızlı uçmak, olmadık akrobatik hareketler yapmak ister. sürü tarafından dışlanır tabii ki bir süre sonra. açlıktan ölmek üzereyken -burası biraz muğlak olmak üzere- metafiziksel bir olay medane gelir ve kendi gibi bir martıyla tanışır, ondan çok daha hızlı uçmayı öğrenir, öyle ki, ustası istediği yere istediği an bir çırpıda gidebileceğini öğretir buna. ışınlanmak gibi. jonahton, edindiği bilgiyi kendi gibi martılara aktarır, pek çok öğrencisi olur. bi vakit tatmin olunca yerine bir öğrencisini bırakır ve evine döner. hem kitabın sonunu anlatmak istemediğimden, hem de tam hatırlamadığımdan sanırım bu kadarı size yeter.

anlaşılacağı üzere jonathon un direnişi sürünün alışılagelmiş, gelenek olmuş birlik tabusunu bozmasıdır. toplumundan öte bir amaç edinir kendisine. umudu daha hızlı, daha yükseklere uçmak içindir ki, başlarda pek çok yenilgiye uğrasa da bundan vazgeçmez ve sonunda başarılı olur. özgürlük, jonathonın şu an ismini hatırlamadığım ustasıyla tanışmasıyla gelir özellikle. ama yoruma açık bence burası. yani özgürlüğü diğer martılardan daha yükseklerde uçabilmesi olarak da kabul edilebilir basitçe. zaten kitap içerik olarak basit olmasına karşın anlatım gücüyle içindeki ilustrasyonlarıyla sivrilir. hoş ve kısa bir kitaptır. kassanız bir günde biter aslında. yani okuyup kendi yorumunuzu yapabilirsiniz.
bütün yazdıklarım benim yorumum ve hatırladıklarım elbette ki. sorumluluk kabul etmiyorum. (:
umarım yardımcı olabilmişimdir. kolay gelsin..
-- spoiler --
  • talemon  (03.06.08 16:12:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.